Tringan pönttökevät

Tringa osallistuu Ylen Miljoona linnunpönttöä -kampanjaan eri tavoin ja tällä sivulla kerrotaan, miten Tringa on mukana ja miten myös sinä voit osallistua!

Mikä miljoona linnunpönttöä? Maaliskuun alussa käynnistyneen kampanjan tarkoitus on ripustaa toukokuun 2017 loppuun mennessä miljoona linnunpönttöä maamme puihin ja tarjota näin ensiapua kolopesijöiden yhä pahenevaan asuntopulaan. Tringa kannustaa kaikkia Uudellamaalla asuvia osallistumaan kampanjaan rakentamalla ja ripustamalla linnunpönttöjä omalle pihalle, lähimetsiin ja omille retkeilyalueille. Kaikki uudet ja myös vasta kunnostetut vanhatkin linnunpöntöt voi käydä ilmoittamassa mukaan kampanjasivujen pönttörekisteröinnissä. (Ohjeet löytyvät täältä.)

Kuva © Otso Häärä

Tringalla on kaksi kampanjaan liittyvää teemaa: ‘Hyvä pönttö on linnuille turvallinen’ ja ‘Kottarainen kaipaa kotia’. Linnunpöntön voi rakentaa eri tavoin, mutta tärkeintä on, että pönttö on linnuille turvallinen. Hyvä pönttö on oikein rakennettu, oikein sijoitettu, hyvin huollettu – ohjeita linnunpönttöjen rakentamiseen ja sijoittamiseen löytyy Tringan linnunpönttösivulta.

Suosituimpia linnunpönttöjä ovat talitiaiselle ja kirjosiepolle tehdyt pöntöt, mutta pahin asuntopula vaivaa useita hieman kookkaampia lajeja. Kottaraisen pöntöille on kysyntää niin kaupungissa kuin maaseudullakin ja sopivalle paikalle sijoitettuna pönttöön saa asukkaita helposti. Kottaraisen pönttöön voi hyvällä onnella asettua pesimään myös leppälintu tai vaikka käenpiika. Aikoinaan meillä varsin yleisen kottaraisen pesimäkanta on pienentynyt maatalouden muutosten myötä ja pula sopivista pesäkoloista vaikeuttaa tilannetta entisestään.

Helsingin kaupunki lähti mukaan Miljoona linnunpönttöä -kampanjaan ja on teettänyt satoja pönttöjä, jotka Tringan jäsenet toimittavat kevään aikana kaupungin metsiin. Myös Espoon kaupunki toivottaa pöntöt tervetulleeksi mailleen, pönttöjä voi rakentaa ja ripustaa vapaasti Espoon puistoihin ja metsiin.

Kottarainen. Kuva © William Velmala

Miljoona linnunpönttöä kampanjaan Tringan alueelta ilmoitettujen pönttöjen määrää voi seurata alla olevasta taulukosta. Voit itse vaikuttaa oman kotikuntasi tilanteeseen ripustamalla pönttöjä ja rekisteröimällä ne kampanjan pönttörekisteröinnissä.

 

Jaa tämä juttu:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email