Mikko Heikkinen on vuoden tringalainen

Vuoden tringalaiseksi on valittu Mikko Heikkinen. Palkinnon saaja julkistettiin etäyhteydellä eilisiltana pidetyssä tammikuun kuukausikokouksessa. Vuoden tringalainen on kiertopalkinto, jonka Tringa jakaa vuosittain henkilölle, joka on ansioitunut yhdistystoiminnassa.

Mikko Heikkinen on ehtinyt vuosien varrella olla mukana monessa Tringan yhdistystehtävässä: toimia nuorisojaostossa, mediatoimikunnassa ja hallituksessa. Heikkinen muistetaan myös Tringan pitkäaikaisena verkkosivuvastaavana ja webmasterina, mm. yhdistyksen ensimmäiset verkkosivut olivat Heikkisen käsialaa. Samoin vuodesta 2013 käytössä ollut sähköinen pinnakisapalvelu on Heikkisen koodaama, ja Heikkinen on vaikuttanut myös vuoden alussa käyttöön otetun uuden pinnakisasovelluksen taustajoukoissa. Tringa onnittelee lämpimästi vuoden tringalaista!

Vuoden tringalaisen palkitsemisen jälkeen kuukausikokouksessa nähtiin Jukka Hintikan esitelmä Rönnskärin lintuasema 60 vuotta. Tallenne kuukausikokouksesta on katsottavissa Tringan YouTube-kanavalla: Tammikuun kuukausikokous – Rönnskärin lintuasema 60 vuotta

Vuoden tringalainen 2021 Mikko Heikkinen. Kuvaaja: Inka Plit

Merja Talvela on vuoden tringalainen

Vuoden tringalainen nimetään perinteisesti joulukuun kokouksessa. Koska koronan vuoksi joulukuun kokousta ei pidetty, tunnustus myönnettin eilisessä etäyhteydellä järjestetyssä tammikuun kuukausikokouksessa. Vuoden tringalaiseksi nimettiin Merja Talvela!

Vuoden tringalainen on toiminut v. 2016 lähtien Tringan lasten ja nuorten eli juv-toimikunnassa. Sinä aikana toimikunnan työtä on kehitetty hyvään suuntaan. Palkittavan ehkä tärkein anti on ollut uuden näkökulman tuonti toimintaan ja uskallus ajatella uusilla tavoilla. Perinteisen nuorisojaoston rinnalle on tullut retkiä lapsille ja lapsiperheille, ja Tringa on sitä kautta tavoittanut aivan uusia lintuharrastajia. Kotikunnassaan Kirkkonummella Talvela on polkaissut käyntiin Porkkalan lintuviikon, joka toivottavasti päästään toteuttamaan jatkossa vuosittain.

Juv-toimikunnan puheenjohtajana toimimisen lisäksi Talvela ehti toimia vuodesta 2017 vuoden 2020 loppuun Rönnskärin lintuaseman tukiyhdistyksen pj:nä. Myös sen hallitukseen tuotiin sama kehittämisote, joka on tuttu Tringan juv-toimikunnasta.

Tammikuun kuukausikokouksen ohjelmaosuudesta vastasi Eero Haapanen kuvaesityksellään “Viikin luonnon vuosi 2020”. Vuosikymmeniä Viikin-Vanhankaupunginlahdella aktiivisesti retkeillyt ja mm. Viikin luontovalvojanakin toiminut Haapanen kävi esityksessään läpi viime vuoden luontohavaintoja ja kohokohtia Viikistä, joista päällimmäiseksi nousi merikotkan ensipesintä Vanhankaupunginlahdella. Tammikuun kokous katkaisi pitkän kuukausikokoustauon ja oli samalla Tringan historian ensimmäinen verkossa pidetty kuukausikokous. Kokoukseen osallistui etäyhteyden välityksellä 63 osallistujaa. Etäkuukausikokouksia jatketaan kevätkauden ajan, ja helmikuussa on luvassa tietokilpailu, eli määrityskuvakisa.

Tringa onnittelee vuoden 2020 tringalaista Merja Talvelaa! Kuva: Ira Kinnunen

Kari Soilevaara on vuoden tringalainen

Kari Soilevaara (oik.) nimettiin vuoden tringalaiseksi yhdistyksen joulukuun kuukausikokouksessa. © Hanne Kivimäki

Hangon lintuaseman pitkäaikainen asemanhoitaja Kari “Soiska” Soilevaara on nimetty vuoden tringalaiseksi Tringan joulukuun kuukausikokouksessa. Soilevaara vastaanotti kiertopalkinnon, Jari Kostetin haahka-maalauksen, Tieteiden talossa torstaina 12. joulukuuta pidetyssä kokouksessa. Palkinnon luovutti yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Hintikka.

Kari Soilevaara on toiminut Hangon lintuaseman asemanhoitajana vuosina 2000-2008 ja jälleen vuodesta 2015 lähtien. Soilevaara on vastannut näinä vuosina mm. lintuaseman varauksista ja lupa-asioista sekä hoitanut suhteita Vapaasatamaan. Pelkästään kulkulupa-anomuksia Soilevaara on ehtinyt laatia satamäärin. Soilevaara on varsinainen asemajyrä, sillä hän on käynyt 40 vuotta toimineella Haliaksella 37 eri vuonna.

Tringa onnittelee lämpimästi vuoden tringalaista!

Vuoden tringalaisen palkitsemisen jälkeen kuultiin peltosirkkuaiheinen esitelmä, josta vastasivat lajin parhaat asiantuntijat Markus Piha ja Tuomas Seimola.

Seuraava kuukausikokous pidetään tammikuun 17. päivä, poikkeuksellisesti Luonnontieteellisen museon tiloissa. Kokouksen aiheena tuolloin on 40 vuotta täyttävä Hangon lintuasema.

Vuoden tringalainen on Hannu Sarvanne

 

Helsinkiläinen Hannu Sarvanne nimettiin vuoden 2017 tringalaiseksi eilen Tieteiden talolla pidetyssä kuukausikokouksessa. Kyseessä on kiertopalkinto, joka myönnetään yhdistyksen toiminnassa ansioituneelle henkilölle.

Vuoden tringalaisen valinta liittyi tänä vuonna linnuston kartoituksiin ja havainnointiin. Havainnot ja kartoitukset ovat kaiken Tringan suojelutoiminnan perusta. Ilman sitä yhdistyksellä olisi paljon vähemmän mahdollisuuksia vaikuttaa linnustonsuojelukysymyksissä.

Hannu Sarvanne on tehnyt linnustonkartoituksia aktiivisesti, toisinaan jopa oma-aloitteisesti. Hannu on osallistunut Tringan kartoituksiin esimerkiksi Santahaminassa, tutkinut vuosikausia tarkasti Helsingin Vanhankaupunginlahden linnustoa ja julkaissutkin tuloksia esimerkiksi valkoselkätikan ravinnosta. Normaalien kartoitusten ohessa hän on muun muassa seurannut erittäin tarkasti esimerkiksi töyhtöhyypän pesintää. Hänen havaintonsa ovat Tiirassa aina esimerkillisen tarkasti koordinaattien kera.

Hannu on myös tiedottanut tutkimuksistaan aktiivisesti Tringa-verkossa. Se voi tuntua pieneltä asialta, mutta sitä kautta on varmasti kannustettu monta muuta lintuharrastajaa tarkempaan lintujen tarkkailuun ja havaintojen ilmoittamiseen ja luotu keskustelua, jonka kautta monelle on tullut tärkeitä ahaa-elämyksiä linnuista.

Hannu on arkinen puurtaja, joka ei koskaan tee isoa numeroa tekemisistään, mutta jonka kartoitustaidot ovat esimerkilliset.

Lämpimät onnittelut Hannulle!


Tringan puheenjohtaja Jukka Hintikka (oik.) luovuttaa kiertopalkinnon vuoden tringalaiselle.

Kuvat: Tomi Muukkonen (ylempi), Ina Tirri (alempi)
Teksti: Jukka Hintikka

Terveisiä kuukausikokouksesta: vuoden tringalainen ja muita huomionosoituksia

Vuoden ensimmäisessä kuukausikokouksessa torstaina 7.1.2016 palkittiin kaksi ansioitunutta yhdistysaktiivia ja vuoden 2015 ekopinnakisan voittaja.

Tringa myönsi BirdLife-ansiomerkin biologi Vilppu “Kaisa” Välimäelle ansioista väsymättömänä Haliaksen työmyyränä ja yhdistyksen viestinnän toteuttajana. Vilppu on tehnyt Haliaksen eteen lukemattomia työtunteja – visioinut, suunnitellut ja toteuttanut. Miehittäjille normaalisti kuuluvan havainnoinnin, verkkojen kiertämisen, rengastuksen ja Gåulla käynnin ohella Vilppu on tehnyt paljon näkymätöntä työtä aseman viestinnässä, arkirutiinien pyörittämisessä ja talkoissa.

Viestinnän osaajana Vilppu on ollut korvaamaton apu yhdistykselle. Vilppu on jaksanut suunnitella ja päivittää yhdistyksen verkkosivuja ja kantanut huolta yhdistyksen näkymisestä sosiaalisessa mediassa, rekrytoinut lisää päivittäjiä, kirjoittanut tiedotteita ja pitänyt esillä viestinnän tärkeyttä kaikessa yhdistyksen toiminnassa.

Vilppu on ansioitunut myös tutkimuksen ja tieteestä suurelle yleisölle viestimisen saralla, ja kaikki merkit viittaavat siihen, että Vilpun tästä puolesta kuulemme vielä lisää. Tringan alueen linnuston lisäksi Vilppu on seurannut vuosikaudet tunturipaljakan pesimälinnustoa Kilpisjärvellä, ja onpa intohimo lintuihin vienyt jopa linturalliin Israeliin ja siinä ohessa keräämään yhdessä joukkueensa kanssa merkittävän summan rahaa kansainväliseen linnustonsuojeluun.

Kokouksessa nimettiin myös vuoden tringalainen. Tämä on kiertopalkinto, joka myönnetään yhdistyksen toiminnassa ansioituneelle henkilölle. Vuoden tringalaiseksi valittiin retkitoimikunnan puheenjohtajana arvokasta työtä tehnyt Jaana Sarvala.

Tringan retkitoimintaa on kehitetty vuosikaudet, ja Jaanan työn ansiosta se on saatettu tukevalle pohjalle. Tringalla on monipuolinen retkitarjonta, osaavat oppaat ja toimivat retkirutiinit. Iso osa retkivastaavan työstä ei näy ulospäin: toimenkuvaan kuuluu yhteydenpitoa eri tahoihin, bussien tarjouspyyntöjen lähettämistä, retkien paperitöistä huolehtimista ja paljon muuta. Tämän kaiken Jaana on tehnyt tunnollisesti ja täsmällisesti.

Kiertopalkintona Jaanalle luovutettiin kokouksessa Jari Kostetin tunnelmallinen haahkataulu.

Kolmantena palkittuna muistettiin viime vuoden ekopinnakisan ylivoimaisesti voittanutta Petri Lankilaa, joka sai vuoden aikana kasaan hienot 262 lajia. Kilometrejä pyörällä ja jalan kertyi 9864 km, ja lajeista 228 oli spontaaneja.

Lämpimät onnittelut Vilpulle, Jaanalle ja Petrille!

(Teksti: Jukka Hintikka)