Tringan talviekopinnaskaban 2016-2017 tulokset

Tringan talviekopinnaskaba kisattiin nyt neljättä kertaa, ja voiton vei suvereeniin tapaan ekopinnaskabojen pitkän linjan kestomenestyjä, helsinkiläinen Gustaf Nordenswan 95 lajilla. Gusse on ollut kärkisijalla nyt jo kolmessa neljästä talviekopinnaskabasta, vain viime vuoden kolmas sija tuottaa pienen särön sarjaan. Toiseksi tämänkertaisessa kisassa sijoittui viimevuotisen kakkostilansa uusinut Sami Virta Raaseporista 84 lajilla, ja kolmanneksi espoolainen Matti Komulainen 79 lajilla. Neljännen sijan jakoivat 69 lajilla helsinkiläiset Yrjö Klinge ja Kimmo Häkkinen.

Kilpailun kymmenen kärki:

talvieko_2015-2016.png

Talviekopinnaskabaan osallistuttiin tänä vuonna 55 kisaajan voimin kymmenestä Tringan toimialueen eri kunnasta. Kokonaislajimääräksi saatiin 125, mikä on 3 lajia vähemmän kuin viime vuonna tehty lajimääräennätys.

Tällä kertaa talviekopinnaskaballe uusia lajeja saatiin seitsemän; metsähanhi, turkinkyyhky, mustakaularastas, mustaleppälintu, töyhtökiuru, kirjosiipikäpylintu ja lapinsirkku. Suurimman ekobongariyleisön keräsivät koko talven Helsingin keskustassa viihtyneet töyhtökiuru ja mustakaularastas. Kuten viime talven valkopäätiaisen tapauksessa, joudutaan tälläkin kertaa odottamaan RK:n lopullista päätöstä mustakaularastaan statuksesta; risteymään viittaavat piirteet ovat nimittäin herättäneet keskustelua bongariyhteisössä jo linnun löytöhetkestä alkaen…

Skabaa edeltänyt marraskuu tullaan muistamaan Tringan alueellakin huikeana lintukuukautena, ja bongarit pääsivätkin tällöin nautiskelemaan kovan luokan harvinaisuuksista kuten idänpikkusieposta, kiljukotkasta ja taigarautiaisista. Raritykitys ei kuitenkaan lopulta jatkunut aivan joulukuuhun saakka, ja esimerkiksi syksyn ehdotonta tähtilajia, taigarautiaista, ei saatu talviekopinnaskaban lajilistalle. Heti joulukuun alkupäivien jälkeen alkanut pakkasjakso jäädytti sisävesistöt lähettäen vesilinnut talvehtimaan ulkomerelle, mutta pysyvää lunta ei tänäkään vuonna saatu Etelä-Suomeen koko talven aikana. Aiempiin talviekopinnaskaboihin verrattuna ennätysrunsaasti havaittiin mm. isokäpylintuja (24% havainnoijista), urpiaisia (96%), tundraurpiaisia (45%), tiklejä (81%), isolepinkäisiä (71%), hömötiaisia (75%), punarintoja (67%), peippoja (67%) ja järripeippoja (33%). Poikkeuksellisen vähän sen sijaan havaittiin mm. pulmusia (ässä), pajusirkkuja (ässä), nokikanoja (4%), harmaahaikaroita (24%) ja pohjantikkoja (4%).

Skabaan suurimman kilometrimäärän ilmoitti Sami Virta, 1835 km, eli noin 22 km / laji. Spontaanteja lajeja havaitsi eniten niin ikään Sami Virta, 79 lajia. Ässiä, eli vain yhden kisaajan havaitsemia lajeja skabaan saatiin peräti 20:

Screenshot 2017-03-04 at 18.34.28.png

Kaikki eko- ja talviekopinnaskabojen tulokset löytyvät Tringan pinnakisapalvelusta: http://www.tringa.fi/kisa/

Teksti: Touko Torppa

Tringan talviekopinnaskaban 2015-2016 tulokset

2015-2016-Talviekopinnaskaba

 

Tringan kolmannen talviekopinnaskaban voiton jakoivat helmikuussa kovan loppukirin ottanut Eino Hiekkanen Helsingistä ja joulukuun alusta asti kisan kärkijoukoissa pysynyt Sami Virta Raaseporin Pohjasta tasatuloksella 101 lajia, joka on talviekopinnaskaban uusi ennätys. Kolmannen sijan jakoivat viime talven voittajat Gustaf Nordenswan ja Petri Lankila 98 lajilla, joka sekin olisi vuosi sitten riittänyt kisan voittoon. Myös kisan viides sija jaettiin, viidenneksi ylsivät Jani Ceder (Espoosta) ja Kim Söderling (Vantaalta) tuloksella 79 lajia.

Talviekopinnaskaba keräsi 63 osallistujaa ja kokonaislajimäärä oli lopulta 128. Edellisen talven lajimäärä oli 126 ja sitä edellisenä 124. Eniten kisassa kilometrejä ilmoitti Sami Virta (1982km) ja yli tuhat kilometriä tuli täyteen myös Pekka Malisella (1308km).

Ennätyslauhan alkutalven ansiosta Uudenmaan vesistöt pysyivät lähes koko joulukuun sulina, tammikuussa koitti kovat pakkaset, mutta kevät saapui aikaisin ja ensimmäiset muuttolinnut ilmestyivät jo helmikuun puolella.

Talviekopinnaskaballe uusia lajeja saatiin kymmenen: Mustakurkku-uikku, jouhisorsa, punapäänarsku, luhtakana, liejukana, ruokki, virtavästäräkki, hernekerttu, hippiäisuunilintu sekä valkopäätiainen. Kirkkonummen punapäänarsku lienee Tringan alueen ensimmäinen talvihavainto ja hippiäisuunilintu Tringan toinen talvihavainto. Marraskuussa löytynyt ja koko talven Vanhankaupunginlahdella viihtynyt valkopäätiainen oli varmasti talven bongatuin lintu koko maassa, Tringan ekopinnaskabassa sen haki listalleen 24 osallistujaa. Linnun risteymään viittaavista piirteistä on käyty keskusteluja talven mittaan ja nähtäväksi jää, minkälaiseen päätöksen rariteettikomitea linnun kohdalla aikanaan päätyy – ja tuleeko päätös vaikuttamaan takautuvasti myös Tringan ekopinnaskaban tuloksiin…

Valkoselkätikalla oli viime syksynä ennätysvoimakas vaellus, jonka jäljiltä valkoselkätikkoja jäi talveksi Tringan alueelle normaalia enemmän. Talviekopinnaskabassa sen havaitsi 40 kilpailijaa, eli 63% kisan osallistujista. Myös pähkinänakkeleita jäi talvehtimaan, ja sen havaitsi hiukan yli puolet osallistujista.

Ässät, eli vain yhden osallistujan kisassa havaitsemat lajit:

Talviekopinnaskaba_ässät

Kaikki talviekopinnaskaban tulokset löytyvät Tringan pinnakisapalvelusta: http://www.tringa.fi/kisa/