Tringan suojelusihteeri Juho Leppänen vieraili Tringan edustajana Poliittisen valokuvan festivaalin podcast-sarjassa keskustelemassa Suomen lintujen uhanalaistumisesta ja siitä, millaisia vaikutusmahdollisuuksia meillä on.
Tuo kyseinen jakso on nyt julkaistu otsikolla “Linnun kohtalo”, ja se on kuunneltavissa Soundcloudissa ja Spotifyssa (suorat linkit festivaalin sivuilla). Keskustelemassa Juho Leppänen, Elokapina-liikkeen aktiivi Tiina Jalonen ja keskustelun vetäjä, festivaalin tuottaja Kerttu Matinpuro.
Lokakuun alussa avautunut festivaali on yleisölle avoinna Suomen valokuvataiteen museolla Helsingissä 6.1.2022 saakka. Festivaali koostuu laajasta valokuvanäyttelystä, kaupunkitilateoksesta sekä aihetta syventävästä podcast-keskusteluohjelmasta. Tringan kevätkokous myönsi Suomen uhanalaisia lintuja käsittelevälle “Uhan alla” -valokuvateokselle Tringan linnustonsuojeluapurahan, ja Tringa on näin yksi festivaalin yhteistyökumppaneista.
Vasemmalta äänittäjä Peik Rastenberger, Elokapina-aktiivi Tiina Jalonen, suojelusihteeri Juho Leppänen sekä festivaalin tuottaja Kerttu Matinpuro. Kuva: Teemu Matinpuro
Uudistettavana oleva luonnonsuojelulaki oli lausuntokierroksella 2.7.-6.9.2021, ja myös Tringa jätti nähtävillä olleesta luonnoksesta ja lain esitöistä lausuntonsa ympäristöministeriölle.
Voimassa oleva säädös on kaivannut ajantasaistamista ja päivitystä, ja monessa suhteessa nyt esillä ollut luonnos on askel oikeaan suuntaan. Kannatettavia uudistuksia ovat esimerkiksi:
– luonnon monimuotoisuuden turvaaminen lain ensimmäisenä tavoitteena (aiemman ylläpitämisen sijasta) ja ilmastonmuutoksen huomioiminen – varovaisuusperiaatteen kirjaaminen lakiin – kansallisen luonnon monimuotoisuusstrategian ja toimintaohjelman säädöspohjan kirjaaminen lakiin – malminetsintäkielto suojelualueilla – ekologisen kompensaation säädöspohjan luominen – dynaamisen luonnonsuojelun keinojen lisääminen (esim. erityisesti suojeltavan lajin avustettu leviäminen)
Toisaalta useita kohtia on syytä vielä vahvistaa esitetystä, eikä esimerkiksi ekologista kompensaatiota tule jättää vapaaehtoisuuden varaan. Lintunäkökulmasta luonnos paikoitellen unohtaa lintudirektiivin huomioimisen. Esitimme lintujen pesintää koskeviin pykäliin useita tarkennuksia ja parannuksia, ja nostimme esille useiden riistalintujen uhanalaisuuden huomioimisen tarpeen.
Lakiuudistuksessa on tärkeää muistaa myös, että luonnonsuojelulaki on vain yksi luonnon monimuotoisuutta turvaava sektorilaki, eikä näin ollen yksinään ole riittävä työkalu luontokadon torjumiseksi. Luontoa on suojeltava vahvemmin myös varsinaisen suojelualueverkoston ja erityisesti suojeltavien luontotyyppien ulkopuolella. Tämän vuoksi luonnon monimuotoisuuden turvaaminen tulee huomioida myös muun ympäristölainsäädännön uudistushankkeissa ja ottaa kaikkea päätöksentekoa läpileikkaavaksi tavoitteeksi.
Jälleen on vuosi kiertänyt siihen vaiheeseen, että on aika laskea Tringan alueen valkoposkihanhet. Laskenta suoritetaan lauantaina 4.9.2021klo7.30-9.30 välisenä aikana, kun hanhet ovat ruokailemassa laidunpaikoillaan. Laskennat eivät olisi mahdollisia ilman vapaaehtoisten lintuharrastajien korvaamatonta apua, joten tarvitsemme jälleen paljon vapaaehtoisia mukaan!
Kuluneena kesänä pääkaupunkiseutua vaivannut kuivuus on kurittanut myös valkoposkihanhien poikueita. SYKE:n heinäkuun lopussa tekemän laskennan mukaan hanhien määrä on pk-seudulla vähentynyt yhteensä (aikuiset + poikueet/poikaset) 18 prosenttia edelliskesästä. Tilanne on siis vähintään mielenkiintoinen, ja vertailukelpoisen aineiston kerääminen on siksi ensiarvoisen tärkeää.
Tringan alueen laskentapaikat on listattu alla. Hanhien laskenta on useimmilla paikoilla helppoa ja nopeaa, eikä aikaisempaa kokemusta lintulaskennoista vaadita. Listasta voi varata kohteita halunsa mukaan, ja kahdessa tunnissa ehtii mainiosti kiertää useammankin kohteen! Laskentaan voi ilmoittautua koordinaattori Juho Leppäselle (suojelusihteeri(AT)tringa.fi). Laskennan tulokset pyydetään ilmoittamaan sunnuntaina 5.9. klo 16 mennessä Tiiraan tai vaihtoehtoisesti suoraan Juholle. Kirjaa hanhimäärän lisäksi ylös kellonajat sekä hanhien mahdolliset tulo-ja poistumissuunnat, nämä helpottavat tulosten tulkintaa.
Syksyllä 2020 laskennan tarkkuus oli runsaan osallistujamäärän ansiosta viime vuosien paras. Toivottavasti saamme siis jälleen mahdollisimman tarkoin hanhipaikat kierrettyä ja päivitettyä kannan tämän hetkisen koon. Valkoposkihanhen syyskanta on laskettu koordinoidusti koko maassa vuodesta 2008 alkaen. Laskennat toteuttaa yhteistyössä Suomen Ympäristökeskus, BirdLife ja Tringa (+aluejaostot Lullula ja Hakki).
Tringa osallistui 12.8.2021 Helsingin kaupungin järjestämään seminaariin, jossa käsiteltiin keväällä hyväksyttyä Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelmaa 2021–2028 (LUMO).
Kaupungin edustajat kertoivat tilaisuudessa LUMO-ohjelman tavoitteista ja tavoitteiden ekologisista perusteluista sekä kunkin tavoitteen ja toimenpiteen käytännön toteutuksesta. Jokaisen tavoitteen aihepiiriä kutsuttiin kommentoimaan kaupungin ulkopuolinen taho. Tringasta paikalla oli suojelusihteeri Juho Leppänen, joka kommentoi ohjelman tavoitetta 5. Rakennetun ympäristön luonnon monimuotoisuutta rikastetaan tulevaisuutta ennakoiden.
Seminaaria ei tallennettu yleisölle, mutta tapahtumasta on tulossa myöhemmin tiivistelmä kaupungin sivuille. Myös LUMO-ohjelma on luettavissa sivuilla suomeksi, ruotsiksi sekä englanniksi.
Tringan kommenttipuheenvuoron runko on luettavissa täällä.
Luonnos Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelmaksi (ns. LUMO-ohjelma) vuosille 2021-2028 on valmistunut, ja tämän luonnoksen käsittely on tiistaina 30.3. Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan kokouksen esityslistalla.
Ohjelmaluonnoksessa on paljon hyvää, mutta myös runsaasti kehitettävää. Erityisesti luonnonhoidon linjaukset ja työohjeet on päivitettävä vastaamaan kaupungin nykyisiä monimuotoisuustavoitteita, ekologisten yhteyksien ja verkostojen säilyttämiseen on kiinnitettävä huomiota ja muut kuin turvallisuuden kannalta välttämättömät poimintahakkuut on lopetettava kaupungin viheralueilla lintujen pesimäaikana 1.4.-31.7.
Tringa lähetti yhdessä Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen kanssa kymp-lautakunnan jäsenille ja varajäsenille ennen viikonvaihdetta kannanoton, johon on koostettu 11 olennaista täydennys- tai muutosehdotusta ohjelmassa esitettyihin tavoitteisiin ja toimenpiteisiin.
Järjestöjen yhteiskannanoton voi lukea kokonaisuudessaan täältä.
Tringa osallistui Helsyn kanssa myös Malmin ja Pukinmäen yleisten alueiden suunnitelmasta 2021-2030 annettuun yhteislausuntoon. Lausunto on luettavissa kokonaisuudessaan täältä.
Sulje
Birdlife Suomi — Yhdessä lintujen puolesta
Tringa on BirdLife Suomi ry:n jäsen. BirdLife Suomi on maamme lintuharrastuksen, -tutkimuksen ja -suojelun keskusjärjestö, joka edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä. Tringalaisena olet mukana myös BirdLifen suojelutyössä ja saat BirdLife-jäsenlehden.