Kaupungin linnunpönttöjä Helsingin metsiin Tringan avustuksella

Helsingin kaupunki lähti mukaan Ylen Miljoona linnunpönttöä -kampanjaan. Kaupungin rakennusvirasto teetti 200 pikulinnunpönttöä, jotka Tringan lintuharrastajat ovat vieneet kaupungin metsiin huhtikuun aikana. Pönttöjä löytyy kahta kokoa: suurin osa pöntöistä on tarkoitettu talitiaiselle ja kirjosiepolle, noin kolmasosa pöntöistä on metsätiaisten, kuten sini- ja kuusitiaisen kokoisille linnuille.
Pönttöjä on ripustettu etenkin Keskuspuiston alueelle, mutta myös itäisten kaupunginosien metsiin (Vuosaari, Laajasalo, Kivikko, Pihlajisto, Herttoniemi ja Viikki), pohjois- (Tapanila, Oulunkylä) sekä länsipuolelle kaupunkia (Malminkartano) on viety pönttöjä.

Seppo_Vuolanto_1335_kirosieppo2
(Kirjosieppokoiras tarkastelee edellisvuoden pönttöä © Seppo Vuolanto)

Tringan vapaaehtoiset huolehtivat pöntöistä myös ripustamisen jälkeen, koska pöntöt on hyvä käydä määräajoin tarkastamassa ja huoltamassa, jotta ne pysyvät linnuille turvallisina. Rakennettuihin kaupungin puistoihin ei tällä kertaa viety pönttöjä, kaupunki huolehtii niissä olevista pöntöistä itse.

Pöntön ripustamiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Helsingissä metsiin saa viedä pikkulinnunpönttöjä muualle, paitsi suojelualueille. Ripustaminen pitää tehdä niin ettei se vahingoita puuta ja lisäksi ripustajan tulee seurata pöntön kuntoa myös tulevina vuosina.

HKR_pöntöt_JohannesSilvonen
(Pöntöt Helsingin kaupungin varikolla ennen metsiin viemistä © Johannes Silvonen)

 

Lisää asiaa linnunpöntöistä Tringan sivuilla: http://www.tringa.fi/tringan-ponttokevat/

 

Miljoona pönttöä ja yksi dekkari huhtikuun kuukausikokouksessa 7.4.

Toimittaja, lintu- ja luontokirjailija Juha Laaksonen saapuu esiintymään Tringan huhtikuun kuukausikokoukseen. Viime vuoden lopulla ilmestynyt Murha lintusaaressa -kirja sekä Ylen Miljoona linnunpönttöä -kampanja ovat Juhan viimeaikaisia töitä ja mm. näiden synnystä pääsemme kuulemaan torstaina Tieteiden talolla. Kokous on samalla yhdistyksen kevätkokous, joten kevätkokouksen asiat käsitellään ensin ja sen jälkeen on illan esityksen vuoro. Kuukausikokous pidetään siis Helsingissä Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6) torstaina 7.4. klo 18.00 alkaen.

Kokouspaikalta voi myös ostaa Murha lintusaaressa -kirjaa. Tervetuloa!

 

Kirjosieppo_Juha_Laaksonen
Kirjosieppo ja yksi miljoonasta linnunpöntöstä (kuva © Juha Laaksonen).

 

Tringan uudet linnunpönttösivut

Tringan kotisivuille on lisätty tietopaketti linnunpöntöntöistä. Otso Häärän kokoamalta sivulta löytyy tietoa linnunpöntöistä, pöntöissä pesivistä lajeista, linnunpönttöjen rakentamisohjeita sekä neuvoja pönttöjen ripustamiseen. Linnunpönttöjen rakentaminen on hauskaa ja pönttöjä tekemällä voi auttaa asuntopulasta kärsiviä kolopesijöitä. Juuri nyt on hyvä aika viedä linnunpönttöjä maastoon!

Linnunpönttösivut löytyvät osoitteesta: http://www.tringa.fi/linnunpontot/

 

_DSC1427