Toukokuisen Porkkalan lintuviikon ohjelma on julkaistu!

Lintuviikolla 9.-15.5.2022 luvassa on lintu- ja luontoaiheisia esitelmiä, retkiä ja tapahtumia.

Maanantaina lintuviikon avaus on Kirkkonummen torilla ja keskustelua lintuharrastuksesta käydään myöhemmin kirjastossa, Fyyrissä. Asiantuntijoiden esitelmät pidetään kaupungin kunnantalon Kirkkonummi-salissa iltaisin tiistaista perjantaihin.

Luentoaiheita tänä vuonna on Vesilintujen pärjääminen vesiluonnon muutoksessa, Porkkalan linnut, Kirjavasiipiset kärpäset, Linnun mieli, Luontokato, Maailman todelliset valtiaat, Lintuatlas ja Rönnskär.

Lauantaina Kirkkonummelta on järjestetty kaksi bussivuoroa Porkkalaan, jossa on mahdollista osallistua neljälle opastetulle retkelle, joista kaksi on lapsille suunnattuja. Ne kestävät noin 2,5 tuntia ja päättyvät vanhalle kansakoululle, jossa on mahdollista nauttia kaffet Pinna-kahvilassa. Sunnuntaina Porkkalan tähystyspaikoilla päivystävät oppaat, joiden kanssa voi keskustella ja seurata keväistä muuttoarktikaa upeissa merimaisemissa.

Tarkempi ohjelma kannattaa katsoa tapahtuman omalta kotisivulta: porkkalanlintuviikko.fi . Lintuviikkoa v oi seurata Facebookissa ja Instagramissa: @porkkalanlintuviikko.

Porkkalan Lintuviikon järjestävät Tringa, Kirkkonummen Ympäristöyhdistys KYY ja Kirkkonummen kunta.



Kuva: Olli Saksela

Retki Viikkiin 17.3. retkikertomus (Melkein nähtiin isohaarahaukka)

Viikin retki keräsi peräti 55 osallistujaa. Punaisen ladon suoralla astelimme katsomaan kanadanhanhia, kiuruja, töyhtöhyyppiä ja kottaraisia. Uuttukyyhky istui pönttöpuun latvassa. Keltasirkut hyörivät peltosaarekkeessa, ja yksi lauloikin. Pellot olivat sulaneet lumettomiksi vauhdilla.

Kolme metsäkaurista laidunsi peltosaarekkeessa, aamusumun keskellä kuin hyvässä luontokuvassa. Kauriit tallustivat verkkaisesti metsään.

Hakalassa pirisi haparoivasti peippo, jonka arvelimme talvehtineeksi. Käpytikka rummutti. Hakalan tornin luona tähyilimme varisparvea Ruohokarin rannassa, varisparvesta löytyi 4 mustavarista – tänä keväänä niitä on ollut tavallista enemmän.

Purolahden tornilla katsoimme Klobbenin harmaahaikarakoloniaa. Risulinnoissa ei ollut vielä yhtään lintua – mutta yksi haikara kierteli taivaalla. Viikinojan suulla oli pieni sula, muttei vielä mitään vesilintuja. Toiveikkaina tähyilimme kaulushaikaran näköiset tuppaat. Ei vielä, ei tällä kertaa. Kaukana jäällä oli tuttu ruskea möhkäle. Merikotka. Se odotti talvikalastajien pikkulahnoja.

Kevään ensimmäinen valkoposkihanhi lensi kierroksen. Laulujoutsenia lappoi aamupäivän ajan taajaan pohjoissuuntaan, usein perhejoukoissa, harmaat viime vuoden joutsenet vielä emojensa kanssa. Harmaapäätikka kyikytti kyyk kyyyk kyyyyk kuusen latvassa Mölylässä tauotta, lennähti sitten niityn reunaan, Pikku-Mäyrämetsään. Siellä se hyöri maanrajassa lähellä palokärkeä – oliko kiinnostunut sen työmaista.

Kaarsimme Mäyrämetsän sivua Viikinojalle. Kaksi merihanhea laidunsi pelottomasti ja lapinharakka eli se isolepinkäinen istui jälleen siinä myyräjahdissa. Tarkemmat olivat laskeneet niitä kolme pelloilta. Lopussa näkyi isompi joukko lintuväkeä parveutuneena punaisella ladolle, kiikaroimassa eri suuntiin. Olivat kuin varisparvi, joka tähyili samaan aikaan Purolahdessa kiivaasti, varikset katsoivat kaikki samaan suuntaan, koska kanahaukka näkyi ojan varressa.

Pari tuntia aikaisemmin pelloilta oli kuin olikin nähty Viikille uusi laji, isohaarahaukka, joka oli leijaillut taivaanrannassa Kontulan yllä, kiertänyt Viikin pohjoisen puolelta. Se selvisi kotona Tiiran havaintoja selatessa. Punaisella ladolla oli optiikka tanassa juuri pohjoissuuntiin.

Harmaapäätikka, on sekin jotain, tikka näkyi ja kuului hyvin… uutuuslaji, sillä on nyt ensi kertaa pesimisaikeita Viikissä. Sentään se. Isohaarahaukka tulee vielä. 

 Opasti ja kirjoitti: Eero Haapanen 

Tringa järjestää lintuopaskurssin

Tringa järjestää lintuopaskurssin huhtikuussa – ‘Luova ja laaja lintuopastus’. Kurssi antaa eväitä niin lapsille, nuorille kuin kaikenikäisille suunnattujen linturetkien opastukseen. Kurssi sopii sekä opastuksista kiinnostuneille ja oppaaksi ryhtymistä harkitseville, kuin myös lintuoppaana jo toimineille lintuharrastajille.

Kurssi järjestetään Espoon Villa Elfvikissä kaksiosaisena, ensimmäinen koulutuspäivä on lauantaina 6.4. ja toinen la 13.4. (molempina päivinä klo 10-15). Koulutuksesta vastaa kokenut luonto-opas ja ympäristökasvattaja Erkki Makkonen. Kurssi toteutuu, mikäli sille ilmoittautuu vähintään 10 osallistujaa. Kurssille mahtuu rajallinen määrä osallistujia, ole siis nopea ja ilmoittaudu mukaan! Kurssi on maksuton. Tiedustelut ja ilmoittautumiset 27.3. mennessä: toimisto(ät)tringa.fi

Lintuopaskurssilla harjoitellaan ja kokeillaan uusia näkökulmia ja luovia menetelmiä rikastamaan ja syventämään lintuopastusta. Oppaan työkalupakkiin kolahtaa mm. kuuntelu- ja muita aistiharjoituksia, ilmaisullisia menetelmiä, lintuleikkejä, erilaista havainnointia ja habitaatin salojen avaamista retkien osallistujille. Kurssi rohkaisee ja antaa eväitä opastettujen linturetkien vetämiseen niin aloittelijoille kuin kokeneemmille oppaille.

Lintuopaskurssilla ollaan sekä sisällä että ulkona, ja opastuksia pääsee harjoittelemaan käytännössä – Villa Elfvikin monipuolinen ympäristö tarjoaa tähän hyvät puitteet. Kurssille osallistuneilla on mahdollisuus kokeilla opastusta myös Tringan tulevilla kevään tai alkusyksyn retkillä.

Oppaita ja opastettavia huhtikuisella linturetkellä © Merja Talvela