Töölönlahden linnusto kartoitettiin vuonna 2021 Tringan toimesta, jo toisena vuonna peräkkäin. Tämänkertainen raportti on edellisvuotista laajempi, sillä huomio kohdistettiin pesimälinnuston lisäksi myös talvi-, kevät- ja syyslinnustoon. Christa Granrothin laatiman raportin voi lukea tästä: Raportti Töölönlahden linnustosta 2021
Lahdella pesivien vesilintujen määrissä havaittiin pieniä muutoksia edellisvuoteen nähden: silkkiuikkujen ja nokikanojen parimäärä laski hieman, sinisorsien ja kyhmyjoutsenten parimäärä taas nousi. Töölönlahdella syksyisin levähtävien vesilintujen määrät ovat runsastuneet merkittävästi viimeisen 10 vuoden aikana. Syksyllä 2021 lahdella laskettiin ennätyksellisen paljon mm. nokikanoja, harmaasorsia ja haapanoita.
Vuoden vaihde ja talvilintulaskennat sekä talvisten vesilintujen laskenta lähestyvät. Tänä talvena on tarkoitus laskea Suomen talvehtivat vesilinnut 1.-7.1.2020 osana Euroopan laajuista selvitystä. Ensimmäisen kerran vesilintujen talvikannat arvioitiin Suomessa vuonna 2016. Laskentojen avulla tutkitaan muun muassa kantojen ja talvilevinneisyyden muutoksia ja tunnistetaan vesilinnuille tärkeimmät talvehtimisalueet. Samalla on tarkoitus tuottaa kannanarviot kunkin paikallisyhdistyksen keskitalven vesilintumäärille.
Harrastajia pyydetäänkin nyt retkeilemään 1.–7.1.2020 välisenä aikana talvilintulaskentojen ulkopuolisilla alueilla ja ilmoittamaan tarkat lintujen sijaintipaikat niin talvilintulaskentojen kuin muidenkin alueiden vesilinnuista Tiiraan (www.tiira.fi). Jokainen ilmoitettu vesilintutieto – myös nollalaskenta – on tärkeä!
Miten voi osallistua?
Retkeile 1.-7.1.2020 vesistöjen ääressä, laske kohteiden vesilinnut ja ilmoita havainnot Tiiraan. Ennen laskentaa kannattaa katsoa Tiirasta, mistä päin ei ole vielä kirjattu vesilintuhavaintoja ja valita retkikohde sen mukaan.
Tringan alueella rannikkoalue on jaettu laskenta-alueisiin, joista vapaaehtoiset voivat valita omat sektorit ja käydä laskemassa ne itse valitsemiltaan laskentapisteiltä.
Katso tästä tiedostosta (PDF) Tringan alueelta erikseen rajatut sektorit ja varaa omasi sähköpostitse:
Ilmoita havaintosi aina mahdollisimman pian järjestelmään, sillä reaaliaikainen tietojen ilmoittaminen Tiiraan antaa hyvän kuvan miltä alueilta on tietoja ja mistä niitä vielä kaivataan.
Talvilintulaskentojen vesilintutiedot (vaikka ne tehtäisiin joulukuun puolella) kelpaavat myös mukaan laskentoihin, joten muut laskennat kannattaa toteuttaa talvireittien ulkopuoleisille alueille.
Miten ilmoitat havainnot?
Ilmoita kaikki havaitsemasi vesilinnut (mukaan lukien nokikana ja ruokkilinnut) Tiiraan, havainnointipaikaksi luonnollisesti se piste, josta katsoit merelle. Valitse linnun tilaksi “p_vll”, joka kertoo, että kyseisestä pisteestä on laskettu kaikki siitä havaitut paikalliset vesilinnut. Muista merkitä tila kaikkiin pisteestä tehtyihin havaintoihin. Muista kirjata myös laskentapisteen tarkkuus.
Jos johonkin pisteeseen ei näy ainuttakaan paikallista vesilintua, kirjaa havainto ”vesilintu 0 p_vll” (lajiksi vesilintu, lukumääräksi 0, tilaksi p_vll).
Merkitse ainakin isoille parville ja harvalukuisille lajeille myös linnun paikka ja paikan tarkkuus sekä kellonaika.
Jokainen kirjattu havainto, myös nollatieto, on tärkeä!
Tringan pesimälinnustolaskentojen 13. peräkkäinen vuosi toteutuu parhaillaan yhteistyössä Lohjan lintutieteellisen yhdistyksen Hakin kanssa: laskentakohteemme ovat pääosin metsä- ja kosteikkoalueita Lohjalla ja Siuntiossa. Lisäksi kartoitamme eräitä metsäalueita Espoossa, Nurmijärven Sääksjärven, Meltolan peltoaukean ja Högbensjön Raaseporissa sekä Santalankorven Hangossa. Kohteiden yhteispinta-ala on 3300 hehtaaria. Lisäksi Keski- ja Pohjois-Uudenmaan lintuharrastajat Apus tutkii lukuisia kohteita (2200 hehtaaria) Hyvinkäällä, näistä merkittävimpänä Ridasjärven. Useimmat kohteet tutkitaan kevään aikana kolmesti. Parhaillaan on päättymässä laskentojen ensimmäinen kierros. Vesistöt ovat pääosin vielä jäässä ja puhtailla vesistökohteilla laskennat pääsevät käyntiin vasta viikon-parin päästä. Myös peltokohteella ensimmäinen laskentakierros tehdään vasta toukokuun alussa.
Sulje
Birdlife Suomi — Yhdessä lintujen puolesta
Tringa on BirdLife Suomi ry:n jäsen. BirdLife Suomi on maamme lintuharrastuksen, -tutkimuksen ja -suojelun keskusjärjestö, joka edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä. Tringalaisena olet mukana myös BirdLifen suojelutyössä ja saat BirdLife-jäsenlehden.