Tringan talviekopinnaskaban 2016-2017 tulokset

Tringan talviekopinnaskaba kisattiin nyt neljättä kertaa, ja voiton vei suvereeniin tapaan ekopinnaskabojen pitkän linjan kestomenestyjä, helsinkiläinen Gustaf Nordenswan 95 lajilla. Gusse on ollut kärkisijalla nyt jo kolmessa neljästä talviekopinnaskabasta, vain viime vuoden kolmas sija tuottaa pienen särön sarjaan. Toiseksi tämänkertaisessa kisassa sijoittui viimevuotisen kakkostilansa uusinut Sami Virta Raaseporista 84 lajilla, ja kolmanneksi espoolainen Matti Komulainen 79 lajilla. Neljännen sijan jakoivat 69 lajilla helsinkiläiset Yrjö Klinge ja Kimmo Häkkinen.

Kilpailun kymmenen kärki:

talvieko_2015-2016.png

Talviekopinnaskabaan osallistuttiin tänä vuonna 55 kisaajan voimin kymmenestä Tringan toimialueen eri kunnasta. Kokonaislajimääräksi saatiin 125, mikä on 3 lajia vähemmän kuin viime vuonna tehty lajimääräennätys.

Tällä kertaa talviekopinnaskaballe uusia lajeja saatiin seitsemän; metsähanhi, turkinkyyhky, mustakaularastas, mustaleppälintu, töyhtökiuru, kirjosiipikäpylintu ja lapinsirkku. Suurimman ekobongariyleisön keräsivät koko talven Helsingin keskustassa viihtyneet töyhtökiuru ja mustakaularastas. Kuten viime talven valkopäätiaisen tapauksessa, joudutaan tälläkin kertaa odottamaan RK:n lopullista päätöstä mustakaularastaan statuksesta; risteymään viittaavat piirteet ovat nimittäin herättäneet keskustelua bongariyhteisössä jo linnun löytöhetkestä alkaen…

Skabaa edeltänyt marraskuu tullaan muistamaan Tringan alueellakin huikeana lintukuukautena, ja bongarit pääsivätkin tällöin nautiskelemaan kovan luokan harvinaisuuksista kuten idänpikkusieposta, kiljukotkasta ja taigarautiaisista. Raritykitys ei kuitenkaan lopulta jatkunut aivan joulukuuhun saakka, ja esimerkiksi syksyn ehdotonta tähtilajia, taigarautiaista, ei saatu talviekopinnaskaban lajilistalle. Heti joulukuun alkupäivien jälkeen alkanut pakkasjakso jäädytti sisävesistöt lähettäen vesilinnut talvehtimaan ulkomerelle, mutta pysyvää lunta ei tänäkään vuonna saatu Etelä-Suomeen koko talven aikana. Aiempiin talviekopinnaskaboihin verrattuna ennätysrunsaasti havaittiin mm. isokäpylintuja (24% havainnoijista), urpiaisia (96%), tundraurpiaisia (45%), tiklejä (81%), isolepinkäisiä (71%), hömötiaisia (75%), punarintoja (67%), peippoja (67%) ja järripeippoja (33%). Poikkeuksellisen vähän sen sijaan havaittiin mm. pulmusia (ässä), pajusirkkuja (ässä), nokikanoja (4%), harmaahaikaroita (24%) ja pohjantikkoja (4%).

Skabaan suurimman kilometrimäärän ilmoitti Sami Virta, 1835 km, eli noin 22 km / laji. Spontaanteja lajeja havaitsi eniten niin ikään Sami Virta, 79 lajia. Ässiä, eli vain yhden kisaajan havaitsemia lajeja skabaan saatiin peräti 20:

Screenshot 2017-03-04 at 18.34.28.png

Kaikki eko- ja talviekopinnaskabojen tulokset löytyvät Tringan pinnakisapalvelusta: http://www.tringa.fi/kisa/

Teksti: Touko Torppa

Tringan ekopinnaskaban voitto Otso Häärälle

Tringan neljännen ekopinnaskaban voiton vei Otso Häärä. Otso sai vuoden aikana Tringan alueella kokoon 253 ekopinnaa. Vuoden vaihteessa päättynyt kisa oli edellisiä kierroksia tasaisempi ja voitto ratkesi vasta joulukuun lopulla. Vielä kaksi viikkoa ennen kisan päättymistä Häärä ja toiseksi sijoittunut Antti Mikala (251) olivat tasalukemissa. Kisan kolmannen sijan vei Jyri Heino (241).

Ekopinnaskabassa oli tällä kertaa mukana 91 osallistujaa, jotka ilmoittivat havaintoja yhteensä 276:sta lajista. Vuoden aikana lajilistalle saatiin yhdeksän* Tringan ekopinnaskaboille kokonaan uutta lajia: arohiirihaukka, aropääskykahlaaja, taiga- ja mustakurkkurautiainen, etelänsatakieli, sinipyrstö, tulipäähippiäinen, idänpikkusieppo ja viitatiainen. Kisan kokonaislajimäärää nostivat etenkin syyspuolella havaitut itäiset harvinaisuudet ja vuosi 2016 tullaankin muistamaan Tringan alueella poikkeuksellisen kovana rarisyksynä.

[*Rariteettikomitea tai (Tringan ARK) ei vielä ole hyväksynyt kaikkia kisan lajilistalle ilmoitettuja havaintoja]

 

Ekopinnaskaban top-20:

eko-2016

 

Helsinki jyräsi tuloslistalla jälleen, pääkaupunkiseudun ulkopuolelta yllettiin top-20:een tällä kertaa ainoastaan Hangosta. Skaban voitto on mennyt nyt neljänä perättäisenä vuonna Helsinkiin. Kisan kärkisijoille on kuitenkin mahdollista nousta myös “sisämaasta” käsin, kuten nyt esimerkiksi Vantaalta.

Kaikkiaan skabaan osallistuttiin yhteensä yhdestätoista eri kunnasta käsin. Edustettuina olivat pääkaupunkiseudun kolmen suurimman kunnan lisäksi Hanko, Hyvinkää, Karkkila, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori, Siuntio ja Vihti. Ekopinnaskaban suurimman kilometrimäärän ilmoitti tällä kertaa helsinkiläinen Pekka Malinen, 5217 kilometriä.

 

otso
Ekopinnaskaban voittaja Otso Häärä talvisella ekopinnaretkellä.

 

Ässät, eli vain yhden osallistujan kisassa havaitsemat lajit:

eko-a%cc%88ssa%cc%88t-2016

Ässä-lajeja mahtui tämän vuoden skabaan niukasti. Seuraavat lajit jäivät tällä kertaa puuttumaan kokonaan lajilistalta: amerikantavi, etelänkiisla, keräkurmitsa ja harjalintu.

Ekopinnaskaban 2016 kaikki sijoitukset ja havaitut lajit löytyvät tämän linkin takaa.

Uusi julkisen liikenteen pinnakisa eli Tringan ‘dösäskaba’ käynnistyy

Vuoden vaihtuessa alkaa uusi, kaikille Tringalaisille suunnattu julkisen liikenteen pinnakisa, eli Tringan ‘dösäskaba’. Kilpailun säännöt ovat muuten samat kuin ekopinnakisassa, mutta julkisen liikenteen käyttö on tässä kilpailussa sallittu. Myös kisa-aika on eri, dösäskaba käynnistyy tammikuun alussa ja kestää kesäkuun loppuun asti. Uuden kilpailun sääntöihin voi tutustua kisan omilla sivuilla: http://www.tringa.fi/dosaskaba/

Myös Tringan ekopinnaskaba jatkuu entiseen malliin, vuoden 2016 kisa käynnistyy vuoden vaihtuessa. Jatkossa kaikki Tringan pinnakisat löytyvät samasta osoitteesta: http://tringa.fi/kisa/ – Pinnakisapalvelusta näkee käynnissäolevien kilpailuiden tilanteet sekä jo päättyneiden skabojen tulokset.

Tringan pinnakisatiimi toivottaa kaikki vanhat ja uudet kilpailijat mukaan vuoden 2016 pinnakisoihin!

bussi-tuija-aalto-CC-BY-NC-SA-flickr-400px