Lintujen talviruokinta voi jakaa taloyhtiöiden osakkaiden mielipiteitä. Jotkut taloyhtiöt ovat kieltäneen ruokinnan kokonaan, usein ennakkoluuloisesti tai jopa virheellisin tiedoin. Oikein toteutettuna ruokinnasta voi olla taloyhtiölle enemmän iloa kuin haittaa. Tässä muutamia vinkkejä.
1. Sopikaa talviruokinnan pelisäännöt
Lintujen talviruokinta on suosittu harrastus, joka on lintujen kannalta tärkeää. Osa linnuista muuttaa talveksi etelään, mutta noin kolmannes lintulajeista jää sinnittelemään talven yli. Lintulaudalla vierailevien siivekkäiden seuraaminen voi tuoda monelle asukkaalle tärkeää sisältöä hiljaisiin talvipäiviin. Lintujen viihtyminen pihapiirissä luo kodikkuutta ja se on myös imagotekijä, jolla viestitään taloyhtiön ympäristöarvoja. Lintujen talviruokinnan kieltämisen sijaan kehittyneempi ratkaisu olisi sopia ruokinnalle säännöt. Tärkein on se, että ruokintapaikkaa ylläpitävä asukas huolehtii ruokintapaikan siisteydestä ja ennalta on sovittu, miten toimitaan, jos ongelmia ilmenee. Jo pelkästään Ruokintapaikan ja sen ympäristön pitäminen puhtaana ruoan tähteistä, esimerkiksi maahan pudonneista siemenistä ehkäisee suurimman osan mahdollisista ongelmista.
2. Hoidettu ruokintapaikka ei lisää rottakantaa
Ruokintakieltoa perustellaan yleisesti sillä, että se houkuttelee rottia. Rotta on moniruokainen ja löytää helposti ihmisen tuottamaa jätettä ravinnoksi eikä lintulautaruokinnalla ole mitään erityistä merkitystä alueen rottakannalle. Rotan näkeminen ei ole vielä merkki rottaongelmasta ja asiaan kannattaisi suhtautua maltillisesti. Jos rotta löytää tiensä ruokinnalle, niin kannattaa kokeilla ruokinnan lopettamista seuraavan lauhan jakson aikana tilapäisesti. Yleensä jo parin päivän tauko karkottaa rotan. Naapurisovun säilyttämiseksi taloyhtiön kannattaa erityisesti varoa yksittäisten asukkaiden leimaaminen ”rottaongelman syypäiksi”. Rotan voi tavata yhtä hyvin ruokintapaikalla kuin missä tahansa piha-alueella.
Muut jyrsijä, kuten esimerkiksi hiiret, ovat ongelma lähinnä kesämökeillä tai vanhoissa puutaloissa, josta ne löytävät riittävästi ravintoa ja suojaa.
3. Parvekeruokinta on turvallista
Kerrostaloyhtiöissä on varmasti asukkaita, jotka haluavat ruokkia lintuja omalla parvekkeella. Jos lintulaudan sijoittaa parvekkeen sisäpuolelle niin ruokinnasta ei ole taloyhtiölle mitään haittaa. Lintujen ruokkijat ovat usein hyvin tietoisia ruokintapaikan puhtauden merkityksestä ja huolehtivat siitä oma-aloitteisesti, sillä se on myös lintujen etu. Parvekeruokinta voi olla myös lintujen suosiossa, jos lähellä on esimerkiksi kuusi tai mänty tarjoamassa lisäsuojaa.
4. Vastuullinen ruokinta vähentää ongelmia
Jos taloyhtiön alueella on tavattu erityisen paljon rottia niin maaruokinta eli linnuille tarkoitetun ruoan heittäminen maahan ei ole järkevää. Lintulaudoilta putoavat ruoan tähteetkin pitäisi korjata säännöllisesti pois. Sulan maan aikaan tätä voi helpottaa ruokintapaikan alle laitettu pressu. Piharuokinnoilla kannattaisi suosia kuorettomia auringonkukan siemeniä. Ne ovat hieman kalliimpia, mutta eivät roskaa läheskään yhtä paljon kuin kuorelliset. Myös perinteisistä tali- ja jyväsekoituksesta tehdyistä palloista lohkeaa yllättävän paljon paloja maahan. Kokonaiset talikappaleet pysyvät paremmin koossa.
Lintulaudan ajoittainen peseminen ja ympäristön puhdistaminen kuuluvat jokaisen ruokkijan rutiineihin. Ruokintapaikan ja ympäristön säännöllinen putsaaminen vähentää myös lintujen sairastumisriskiä.
Teksti: Mikko Savelainen