Linnut marraskuussa

Marraskuussa suurin osa muuttolinnuista on jo jättänyt Suomen. Joillakin lajeilla muutto on kuitenkin vielä kesken, kuten varislinnuilla, urpiaisilla ja monilla vesilinnuilla.

Yksittäisiä hyönteissyöjälintuja on vielä siellä täällä, ja marjalinnut ovat joinakin vuosina runsaita. Vuosien välillä on vaihtelua riippuen mm. lumi- ja jäätilanteesta sekä pihlajanmarjojen määrästä. Jos pihlajissa on marjoja, kiertelevät räkättirastas- ja tilhiparvet niitä syömässä. Joinakin vuosina myös taviokuurnia tapaa pihlajia tyhjentämästä. Lintujen ruokintapaikatkin alkavat kerätä vieraita.

Marraskuun alussa alkavat talvilintulaskennat, joiden tuloksia voi seurata myös Tringan etusivulla. Talvilintulaskennat ovat helppo tapa osallistua linnustonseurantaan, ja vaivattomimmin talvilinnuston seurantaan voi osallistua oman ruokintapaikkansa lintuja laskemalla.

Marraskuussa tarmo kannattaa keskittää vesilintujen tarkkailemiseen; niitä kannattaa etsiä sekä suojaisilta järviltä ja merenlahdilta että avomereltä. Avomerta pääsee helpoimmin tarkkailemaan rannikon niemennokilta, kuten Helsingin Lauttasaaresta, Kirkkonummen Porkkalasta tai Hankoniemen etelälahdilta. Joinakin vuosina Hangon lahdille kertyy komeita määriä kyhmy- ja laulujoutsenia, joiden joukosta onnekas voi joskus löytää myös pikkujoutsenen.

 

Jaa tämä juttu:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email