Linnut lokakuussa

Lokakuussa hyönteissyöjien massat ovat jo kadonneet etelämmäs, mutta etenkin alkukuu on vielä melko monipuolista lintuaikaa. Suuria hippiäis- ja tiaisparvia vaeltaa läpi Uudenmaan. Kuulaina lokakuun päivinä taivaalla muuttaa maa- ja merikotkia, jotka päättävät petolintujen muuttokauden. Marjalintujen ensimmäiset kerääntymät nähdään usein jo lokakuun lopussa, ja vesilintujen muutto jatkuu Suomenlahtea pitkin muun muassa allien ja lapasotkien muodossa. Kuun loppuun mennessä leijonanosa muuttolinnuista on jo jättänyt Suomen.

Lokakuu tunnetaan Siperiasta saapuvista harvinaisuuksistaan. Niitä lähdetään usein etsimään ulkomeren saarille ja kaupunkialueen eristämille puistoalueille, mutta periaatteessa harvinaisuus voi tupsahtaa eteen missä vain. Taiga- ja hippiäisuunilintujen, isokirvisten ja muiden säännöllisesti tavattavien pikkuharvinaisuuksien lisäksi joka vuodelle povataan ainakin yhtä “tosi kovaa” itäistä harhailijaa, kuten mustakurkkurautiaista tai rubiinisatakieltä.

Lokakuussa kannattaa pyrkiä saariin, jos suinkin mahdollista. Helsingissä helpoin vaihtoehto on mennä lautalla Suomenlinnaan, jossa on yllättävän monipuolisia puistoja ja pusikkoja. Kustaanmiekan vallien rikkaruohostot keräävät urpiaisia ja muita siemensyöjiä, ja merellä voi nähdä etenkin kuun alkupuolella kohtuullista vesilintumuuttoa. Veneenomistajille vain taivas ja veneilytaidot ovat rajana: pienet, matalaa puustoa ja pensaikkoa kasvavat ulkosaaret ovat parhaita.

Jaa tämä juttu:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email