Linnut kesäkuussa

Kesäkuun alkupuoli tuo Uudellemaalle viimeisetkin kaukomuuttajat. Pesivät linnut ovat työn touhussa, ja ensimmäiset tiaispoikueet lähtevät linnunpöntöistä maailmalle. Toisaalta moni harrastaja tapittaa entistä tiukemmin taivaan sineen toivoen näkevänsä kattohaikaran tai jonkin harvinaisen kotkan, sillä niitä kiertelee rannikolla yksittäin kevään ja kesän taitteessa.

Kesäkuu on myös parasta aikaa huumaantua lintujen laulukuorosta. Etenkin lehtojen aamuhämärän lintukonsertti on mahtavan monipuolista, mutta juhannukseen tultaessa laulu laantuu. Alkukesällä koetaan myös syysmuuton alkutahdit, kun aikuiset kahlaajat suuntaavat etelään, töyhtöhyypät, kuovit ja mustaviklot etunenässä.

Tyynenä kesäkuun alun yönä kannattaa tehdä koko pimeän ajan mittainen yölaulajaretki kerttusten, sirkkalintujen, kehrääjien, rantakanojen ja satakielien toivossa. Polkupyörä on erityisen kätevä, sillä pyöräilijä pystyy kuuntelemaan ajaessaankin ja siten kattamaan varsin suuren alueen. Tringan alueella on paljon hyviä yölaulajakohteita: hyviä esimerkkejä ovat muun muassa Espoon Iso-Huopalahti ja Laajalahti, Helsingin Vanhankaupunginlahti, Vihdin Vanjärvi ja Pohjois-Kirkkonummen rehevät järvet.

Jaa tämä juttu:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email