Linnut joulukuussa

Viimeistään joulukuussa järvien jäätyminen pohjoisempana pakottaa viimeiset vesi- ja lokkilinnut etsimään sulaa vettä etelämpää. Etenkin laulujoutsenen viimeinen muuttopiikki on mahdollista ennustaa säätiedotusta tarkkailemalla: kun Keski-Suomen lahdet jäätyvät ja pellot saavat lumipeitteen, viimeiset joutsenet lähtevät kohti Keski-Euroopan talvehtimisalueita.

Hyönteissyöjistä on joulukuussa yleensä turha haaveilla, vaikka tiltaltteja ja mustapääkerttuja voi hyvällä tuurilla yhyttää sopivista paikoista. Vuodesta riippuen marjalintuja joko on tai ei ole: parhaina vuosina Helsingin puistopihlajissa voi ruokailla joulukuussa valtavia tilhi- ja rastasparvia, mutta huonoina marjavuosina yhdenkin räkättirastaan löytäminen voi olla työn ja tuskan takana. Talvilintulaskentojen perinteikäs joulukierros lasketaan joka vuosi noin jouluaaton ja loppiaisen välillä.

Joulukuussa kannattaa tehdä kierros erilaisilla ruokintapaikoilla pitkin poikin omaa retkeilyaluetta. Helsingissä hyviä ruokintoja on mm. Vanhankaupunginlahden alueella, Lauttasaaressa ja siellä täällä muualla. Hyvä tiedonhankintalähde on BirdLife Suomen lintutietopalvelu Tiira, josta on vaivatonta hakea mielenkiintoisia kerääntymiä ja lajeja ja nähdä niiden sijainti.

Jaa tämä juttu:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email