Linnut heinäkuussa

Lintujen pesinnät ovat heinäkuussa parhaimmillaan. Laulukuoro alkaa vähitellen hiljetä korvautuakseen poikasten kerjuuäänillä. Heinäkuun alussa kannattaa silti vielä suunnata yökuuntelulle myöhäisten saapujien toivossa: esimerkiksi rantakanoja voi ilmaantua aivan uusille paikoille. Kahlaajien syysmuutto on täydessä vauhdissa, eikä kannata säikähtää aamun vesisadetta, sillä se voi pudottaa muutolta sirrejä, suokukkoja ja vikloja lammikoille ja rantalietteille. Ulkomeren äärellä viihtyvä onnekas voi havaita riuttatiiran. Maastossa nopeasti yleistyvät lintunuorukaiset tuovat uutta tunnistamishaastetta.

Vaikka heinäkuussa on liikkeellä valtava määrä lintuja, kun sekä vanhat että nuoret linnut ovat liikkeellä, niin tiheäksi ryöpsähtänyt kasvillisuus ja laulukauden loppuminen vähentävät niiden havaittavuutta.

Hyviä retkikohteita on heinäkuussa lukuisia, mutta esiin voisi nostaa vanhat kaatopaikka- ja täyttömaa-alueet, joiden luontoon on mukava tutustua nimenomaan kesällä: liikkeellä on paljon päiväperhosia ja muita hyönteisiä, kukkaloisto on yllättävän kaunista, kivitaskut ruokkivat poikasiaan ja pikkutyllit varoittelevat satunnaista kulkijaa. Hyviä joutomaakohteita Uudellamaalla ovat muun muassa Vuosaaren ja Hangon vanhat kaatopaikat.

Jaa tämä juttu:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email