Kymppiskaba

Tringan kymppiskaba 2019

Kuka havaitsee eniten lintulajeja 10 kilometrin säteellä kotoaan? Tringan kymppiskaba 2019 on avoin kilpailu kaikille alueen lintuharrastajille.

Tringan kymppiskaba on jatkoa toissavuoden kotipiirihaasteelle, ja siitä viime vuonna edelleen kehitetylle Tringan kotiseutuskaballe. Säännöt ovat samat kuin kotiseutuskabassa, mutta tällä kertaa kotiympyrän säde on 10 kilometriä.

Tässä skabassa oma kilpailualue on siis ympyrän muotoinen alue, joka ulottuu kotiovelta 10 kilometriä joka suuntaan (alempana linkki sivulle, jossa voit piirtää oman kisaympyräsi kartalle). Kisaan voi osallistua kodin lisäksi myös omalta kesämökiltä. Liikkumistavaksi suositellaan ekologisia vaihtoehtoja, mutta kaikki liikkumistavat ovat kuitenkin sallittuja. Pinnat lasketaan yleisten pinnanlaskusääntöjen mukaan. Kisa-alue on koko Tringan toimialue.

Kymppiskaban tarkoituksena on leikkimielisen kilpailun hengessä innostaa harrastajia lähiseuturetkeilyyn, sekä tutustumaan oman lähialueensa linnustoon ja lintupaikkoihin. Kisaan voi osallistua myös talkoohengessä: toteutuisiko 100 lajin ylitys tänä vuonna sadan kisaajan osalta? Viime vuoden kotiseutuskabassa tavoite jäi hieman vajaaksi.

SÄÄNNÖT JA OHJEET:

Kilpailuaika: 01.01.2019 – 31.12.2019

Pinnakisapalvelun käyttö: Omat pinnat tallennetaan Tringan pinnakisapalvelusta löytyvälle kymppiskaban sivulle.

Rekisteröidy ensin pinnakisapalveluun – www.tringa.fi/kisa/ – ellet ole jo sitä tehnyt. Sisäänkirjautumisen jälkeen voit valita etusivulta mihin kisaan haluat osallistua.

Täytä osallistumislomakkeelle oma nimesi. Osallistumislomakkeen loppuun lisäät havaitsemasi lajit. Täydennä tätä listaa kisan edetessä. Spontaanisti havaitut lajit, kuljetut kilometrit ja käyttämäsi ajan voit täyttää niin halutessasi. Samalla lomakkeella voit myös muuttaa muita tietoja, esim. jos kotipaikan nimi tuli kirjattua väärin.

Kilpailijoita kannustetaan myös ilmoittamaan mielenkiintoiset havaintonsa Tiira.fi -lintutietopalveluun. RK- ja ARK-lajeista on tehtävä asianmukainen ilmoitus.

Lajilleen määrittämättömät ns. kauttalajit: Voit lisätä omalle listalle myös havaitsemasi ns. kauttalajin (esimerkiksi varpus-/kanahaukka tai pikku-/isokäpylintu), jos kyseisen lajiparin molemmat lajit puuttuvat listaltasi. Valitse tällöin lajiparista todennäköisempi tai tavallisempi laji ja lisää se listallesi. Jos myöhemmin kilpailussa havaitset ja määrität lajilleen toisen kyseisestä lajiparista, korvaa kauttalajin havainto tällä uudella lajilla (eli poista vanha havainto ja lisää tilalle uusi).

Sponde = spontaani havainto. Spontaani havainto tarkoittaa yksinkertaistetusti “ei bongattua” -havaintoa, eli lintua, joka on itse löydetty tai oman retkiporukan löytämä. Spontaanisti havaitusta lintuyksilöstä ei ole oletusarvoisesti ennakkotietoa.

Kilpailualue: Kirjaa kilpailualueeksi kodin kunta ja kaupunginosa/kylä, esimerkiksi Helsinki, Lauttasaari tai Inkoo, Degerby.

Oman kisa-alueen rajat voi selvittää ja piirtää kartalle esimerkiksi tällä sivulla:

https://www.doogal.co.uk/Circles.php

  • Syötä ensin “Distance from centre” -kohtaan arvoksi 10 ja valitse mittayksiköksi kilometrit.
  • Etsi tämän jälkeen kartalta oma kotipaikkasi ja klikkaa sitä kerran.
  • Nyt kartalle ilmestyy oman kisa-alueesi rajat ilmaiseva ympyrä. Kartan oikeasta alakulmasta voit halutessasi vaihtaa näkymäksi satelliittikuvan.

Myös karttapaikka.fi -palvelun avulla voit mitata pisteiden välistä etäisyyttä.

Tiedustelut: kisat(ät)tringa.fi