Täydenkuun yhteishavainnointi -tapahtuma

Map Unavailable

Aika
19.09.2021 - 23.09.2021 kello 00.00

Luokat

Suomen nukkuessa miljoonat linnut muuttavat – suurin osa lintujen muutosta tapahtuu yöllä. Lintujen muuttoa on hankala havaita pimeässä, mutta täydenkuun aikaan voi pienellä onnella nähdä yksittäisten lintujen lentävän kuun editse. Kuuhavainnointi onkin loistava keino tutustua muuten salaperäiseen lintujen yömuuttoon! Kokeilemme yhdessä havainnoida yömuuttoa syyskuussa Tringan alueella täydenkuun aikaan su 19. – to 23. syyskuuta välisellä jaksolla (täysikuu on ti 21. syyskuuta). Näköhavaintojen lisäksi myös muuttavien lintujen äänihavaintoja voi ilmoittaa tapahtumassa. Havainnoista julkaistaan yhteenveto Tringan verkkosivuilla.

********************************************************************************

Tapahtuma-alue ja -paikka: Tringan toimialue – valitse oma piha, parveke tai muu rauhallinen ulkopaikka, mihin kuu näkyy hyvin.

Päivämäärä: su 19. – to 23. syyskuuta (havainnoida voi yhtenä tai useampana yönä).

Kellonaika: noin 21.30 alkaen, ja seuraavat 180 minuuttia (ei tarvitse havainnoida koko jaksoa).

Varusteet: Kaukoputki, havaintotaulukko tai muistilehtiö, aurinkolasit, lämpimät vaatteet.

Havaintojen ilmoittaminen: Lataa havaintotaulukko tästä: kuuhavaintolomake. Kirjaa tekemäsi havainnot taulukkoon ja lähetä se 26.9. mennessä sähköpostitse: tringa.kuuhavainnot(ät)gmail.com .

Tiedustelut: Nadja Weisshaupt, tringa.kuuhavainnot(ät)gmail.com

********************************************************************************

Tarkemmat ohjeet:

Kuuhavainnointia voi harrastaa jo 2-3 päivää ennen ja vielä 2-3 päivää täydenkuun jälkeen. Sään tulee olla kirkas, paksu pilvipeite estää kuuhavainnoinnin. Selkeällä säällä lintujen yömuutto alkaa noin 45-60 min auringonlaskun jälkeen (katso tarkemmin alla olevasta taulukosta). Havaintopaikasta riippuen odota, että kuu nousee kokonaan näkyviin, esim. metsän yläpuolelle (tarkista kuunnousun aikataulu alta). Suositeltu aloitusaika on siksi noin klo 21.30.

Harvinaisia poikkeuksia lukuun ottamatta kuuhavainnoissa ei voi määrittää lintuja lajilleen. Noin 80-90 % muuttavista yksilöistä on tyypillisesti pikkulintuja. Loput ovat mm. vesilintuja ja kahlaajia. Havaintoja ilmoittaessa käytetään siis lajiryhmiä, erityisesti luokkia ”pikkulintu”, ”vesilintu” ja ”kahlaaja”. Tarvittaessa ilmoituslomakkeelle saa lisätä muita luokkia tai lajeja omien havaintojen mukaan esimerkiksi vain ”lintu”, jos lajiryhmästä ei saa selvää. Havainnoidessa pitää olla hyvin valppaana, sillä linnut näkyvät vain lyhyen hetken (n. 1-2 sekuntia) nopeina ja pieninä pisteinä. Havainnot tehdään kaukoputkella (kiikarit eivät sovi!) ja lasketaan yhteen 15 min jaksoihin (xx.00, xx.15, xx.30 jne). Havaintotaulukkoon kirjoitetaan jokaisen 15 min jakson aikana nähtyjen lintuyksilöiden yhteislukumäärä lajiryhmittäin, esimerkiksi pikkulintu 3, lintu 1. Kirjoita myös paikka ja päivämäärä sekä jaksot, milloin pidät taukoa.

Huom! Kuun valo on melko voimakas kaukoputken läpi katsottaessa. Käytä aurinkolaseja ja pidä taukoja, tai vuorottele toisen havainnoijan kanssa. Katso vain niin kauan kuin jaksat, 1-2 tuntia havaintoaikaa on jo hyvä saavutus.

Äänihavainnot
Äänihavainnot kirjataan samaan taulukkoon kuin kuuhavainnot. Kirjaa jokainen havaittu laji omalle rivilleen ja kirjaa myös äänihavainnot 15 minuutin jakoissa.

Äänihavainnot ilmoitetaan vain määritetyistä lajeista. Koska lintujen lukumäärää ei voi päätellä kuultujen äänten lukumäärästä, havainnon lukumääräksi kirjataan erillisten äänien tai ääniryhmien määrä (esimerkiksi ’tlyit-vit-vit’ on yksi metsäviklo tai a,a-a-ua on yksi alli). Jos kuitenkin parvesta kuuluu samanaikainen mekastus, niin voi arvioida parven suuruusluokan, esimerkiksi alli 10. Äänet merkitään vain linnuista, joiden arvioidaan olevan muuttolennossa, ei esimerkiksi pihalla varoittelevaa mustarastasta tai lähimetsästä kuuluvaa lehtopöllön syyssoidinta.

 

Esimerkki havaintojen kirjaamisesta:

 

Auringonlaskun ja kuunnousun ajankohdat Helsingissä (muualla Uudellamaalla ajat poikkeavat muutamalla minuutilla näistä):

Videoesimerkkejä kuuhavainnoista löytyy mm. sivustolta https://lunaves.org/bird-sightings/