Espoon Suomenoja

Suomenojan tärkeä lintualue (Finno) on pääkaupunkiseudun parhaita lintupaikkoja. Alue oli hieno kosteikko jo muinoin, mutta nykyisenlainen kohde altaan kera syntyi, kun Finnoonlahti (Finnoo) padottiin 1960-luvulla läheisen jätevedenpuhdistamon käyttöön. Nykyään paikka on suosittu linturetkikohdeja sillä elää monipuolinen kosteikkolinnusto. Espoon kaupungin suunnitelmat alueelle tulevasta asuinrakentamisesta ja Suomenlahdentien jatkaminen alueen halki kuitenkin uhkaavat lintukeitaan tulevaisuutta.

 Suomenojaan liittyviä linkkejä: 

Suomenojan historiaaja tietoja linnustosta sekä valokuvia ilmakuvalle sijoitettuna (Mikko Heikkinen, biomi.org)

Valokuvia mm. Suomenojan linnuista (Markku Kitunen, Nature in Finland)

Suomenojan (Finnoon) luontopolun lyhyt esittely (Espoon kaupunki)

(klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurampana)

Yleisöretki elokuussa 2002. Altaalla on tuhansia kävijöitä vuosittain, mm. opastettuja retkiä, koululaisten retkiä, ulkomaisten lintuturistien käyntejä, yleisötapahtumia. (kuva: Mikko Heikkinen)

 

Pikkulepinkäinen. Kuten opastaulu kertoo, naurulokkiyhdyskunta (Uudenmaan suurin) tarjoaa suojaa vesilinnuille petoja vastaan. (kuva: Juha Blomberg)

Lintuja eteläisellä altaalla: nokikanoja, naurulokkeja ja harmaasorsia. Suomenoja on monille vesilinnuille paitsi tärkeä pesimäpaikka myös muutonaikainen levähdyspaikka. (kuva: Petri Koivisto)

Päiväkotiryhmä linturetkellä. Suomenoja on hyvä retkikohde kouluille ja päiväkodeille, koska lintuja pääsee näkemään hyvin läheltä. (kuva: V-M Väänänen)

Yleisöretki elokuussa 2002. Alue on valmiiksi toteutettu luonto- ja retkikohde: infotaulut, polut, parkipaikat, lintutornit ja elinympäristö linnuille. (kuva: Mikko Heikkinen)

Suomenoja on maakuntamme paras paikka mustakurkku-uikun näkemiseen. Ulkomaiset lintuturistit tulevat Suomenojalle ihailemaan tätä lintua. (kuva: Petri Koivisto)

Lintuja eteläisellä altaalla: tukka- ja punasotkia sekä naurulokkeja. Suomenojan altaiden pesimälinnustolliset arvot ovat huomattavasti suuremmat kuin valtaosassa valtakunnallisen lintuvesien suojeluohjelman kohteista, silti altaita ei ole suojeltu. (kuva: Mikko Heikkinen)

Retkellä eteläisen lintutornin luona. (kuva: Tellervo Laaksonen)

Yleisöretkellä elokuussa 2002. Isossa kuvassa näkyy taustalla Suomenojan voimalaitos. (kuva: Mikko Heikkinen)

Varttunut harmaasorsapoikue. Suomenojalla pesii enemmän harmaasorsia kuin missään muualla Suomessa: 15 poikuetta kesällä 2006 (Pekka Komi). (kuva: Petri Koivisto)

Liejukana. Suomenojan allas on uhanalaisen liejukanan ainoa säännöllinen pesimäpaikka Suomessa. (kuva: (ccMarkku Kitunen)

Harmaasorsakoiras juhlapuvussa. Tämä Suomessa harvinainen laji on Suomenojan altaan tunnuslintuja; esim. kesällä 2006 paikalla havaittiin parhaimmillaan yli 80 yksilöä saman päivän aikana (Pekka Komi). (kuva: (ccMarkku Kitunen)

Teksti: Margus Ellermaa & Mikko Heikkinen