Julkisen liikenteen pinnakisa eli Dösäskaba

Retkeiletkö pääsääntöisesti ilman autoa? Julkisen liikenteen pinnakisassa eli Dösäskabassa voit selvittää, montako lintulajia pystyt havaitsemaan julkisen liikenteen avulla!

Dösäskaba on muuten samanlainen kuin samaan aikaan käynnissä oleva Ekopinnaskaba, mutta tässä skabassa myös julkisen liikenteen käyttö on sallittua. Julkista liikennettä ovat muun muassa linja-autot, junat, raitiovaunut, metro ja ulkoilusaarien veneliikenne.

Tarkemmat ohjeet ja säännöt ovat alla. Kaikissa ongelmatilanteissa ota yhteyttä: kisat(ät)tringa.fi

Pinnakisapalvelun käyttö

Omat pinnat tallennetaan pinnakisapalveluun osoitteessa: www.tringa.fi/kisa/

Rekisteröidy ensin pinnakisapalveluun, ellet ole jo sitä tehnyt. Sisäänkirjautumisen jälkeen voit valita etusivulta mihin kisaan haluat osallistua.

Täytä osallistumislomakkeelle oma nimesi (joukkueena osallistuminen ei ole tässä kisassa mahdollista). Kilpailualueeksi kirjaa kotipaikan kunta ja kaupunginosa, esimerkiksi Helsinki, Lauttasaari. Kuljetut kilometrit ja muut tiedot voit täyttää niin halutessasi.

Osallistumislomakkeen loppuun lisäät havaitsemasi lajit. Täydennä tätä listaa kisan edetessä. Samalla lomakkeella voit myös muuttaa muita tietoja, esim. jos kotipaikan nimi tuli kirjattua väärin.

Julkisen liikenteen pinnakisaan voi osallistua myös täysin ekona. Kirjoita tällöin nimesi perään suluissa (EKO), esim. Matti Meikäläinen (EKO). Jos haluat kirjata kisaan erikseen julkista liikennettä käyttämällä havaitut lajit, sekä ekona havaitsemasi lajit, voit liittyä kisaan samalla tunnuksella 2 kertaa.

Lajilleen määrittämättömät ns. kauttalajit: Voit lisätä omalle listalle myös havaitsemasi ns. kauttalajin (esimerkiksi varpus-/kanahaukka tai pikku-/isokäpylintu), jos kyseisen lajiparin molemmat lajit puuttuvat listaltasi. Valitse tällöin lajiparista todennäköisempi tai tavallisempi laji ja lisää se listallesi. Jos myöhemmin kilpailussa havaitset ja määrität lajilleen toisen kyseisestä lajiparista, korvaa kauttalajin havainto tällä uudella lajilla (eli poista vanha havainto ja lisää tilalle uusi).

Julkisen liikenteen pinnakisan säännöt

Kilpailun tavoitteena on kannustaa ympäristöystävälliseen liikkumiseen linturetkillä. Kilpailun säännöt ovat soveltuvin osin yhdenmukaiset Tringan ekopinnaskaban kanssa, lukuun ottamatta sallittuja liikkumismuotoja. Jos ekopinnaskaban säännöt muuttuvat yhdenmukaisilta osiltaan, muutokset koskevat myös tätä kilpailua.

1. KILPAILUALUE JA -AIKA

Kilpailualueena on koko Tringan toimialue. Havainnoijan on oltava havaintohetkellä kisa-alueella, havaittu lintu voi olla alueen ulkopuolellakin.

Kilpailuajat ovat:

Talvidösäskaba: joulu- tammi- ja helmikuu. Kilpailuun voi liittyä mukaan myös kesken kilpailuajan.

2. KILPAILUSSA HYVÄKSYTTÄVÄT LAJIT

Ääni- ja näköhavainnot luonnonvaraisista lintulajeista hyväksytään. RK- ja ARK-lajeista tulee tehdä asianmukainen ilmoitus. On myös erittäin suositeltavaa, että kaikki mielenkiintoiset havainnot ilmoitetaan Tiiraan.

3. KILPAILIJAN KOTIPAIKKA

Kotipaikka on se lähtöpaikka, josta pinnaretket aina alkavat ja johon ne päättyvät. Jokainen kilpailija ilmoittaa kilpailuun rekisteröityessään itselleen kotipaikan.

Kotipaikaksi valitaan lähtökohtaisesti oma kotiosoite. Vaihtoehtoisesti voi kotipaikaksi ilmoittaa oman vapaa-ajan asunnon tai kesämökin. Kotipaikkaa ei voi vaihtaa kesken kilpailun. Ainoa poikkeus edellä mainittuun sääntöön liittyy muuttoon: jos oma kotiosoite vaihtuu kilpailun aikana, tulee myös kilpailun kotipaikkaa vaihtaa.

Jos ei asu Tringan alueella, mutta haluaa osallistua, voi kotipaikka olla jonkun toisen omistama kiinteistö – kuitenkin sellainen, johon on jokin kiinteä side, esimerkiksi sukulaisen asunto.

4. LIIKKUMINEN

Kilpailussa saa liikkua lihasvoimin ja julkisella liikenteellä. Lihasvoimin voi liikkua Tringan ekopinnaskaban sääntöjen mukaisesti, eli esimerkiksi kävellen, pyöräillen, hiihtäen, soutaen, meloen jne.

Julkiseksi liikenteeksi katsotaan pääsääntöisesti liikenne, jolla on säännöllinen ja julkinen aikataulu ja reitti, ja johon kuka tahansa voi päästä kyytiin lipun lunastamalla. Yksityisten tai yksityisen luonteisten moottorikäyttöisten kulkuneuvojen käyttö ei ole kilpailussa sallittu.

Julkista liikennettä ovat:

● lähi- ja kaukoliikenteen linja-autot, mukaanlukien VR:n junabussit sekä HSL:n lähibussi- eli palvelulinjat

● lähi- ja kaukoliikenteen junat, kiskobussit yms. sekä näitä liikennöitsijän toimesta häiriötilanteessa korvaavat linja-autot, taksit tms.

● raitiovaunu ja metro, mukaan lukien varikolle ajavat raitiovaunut, jos kyytiin pääsee normaalisti

● julkinen veneliikenne, kuten Suomenlinnan lautta, Korkeasaaren yms. lautat, kuntien ulkoilusaarien saaristoveneliikenne yms.

● lossit

Julkista liikennettä eivät ole:

● yllämainitut julkisen liikenteen kulkuneuvot silloin kun ne eivät aja linjalla ja kuka tahansa ei pääse kyytiin

● taksit, mukaan lukien koulu-, kimppa-, inva- ja vesitaksit

● kimppakyydit, mukaan lukien julkisesti (esimerkiksi internetissä) järjestetyt tai esimerkiksi bongaustilannetta varten järjestetyt venekyyditykset

● muut erikseen tilatut kuljetukset, mukaan lukien HSL:n Kutsuplus-palvelu

● kertaluonteiset kuljetukset ja järjestetyt retket, vaikka niillä olisi julkinen aikataulu ja reitti

● lentoliikenne sekä Itämeren (Tallinna, Tukholma yms.) kaupallinen laivaliikenne kilpailun ekohengen vastaisina

Erilaisia liikkumistapoja voi myös yhdistellä.

Kilpailun ekohengen mukaiset sähköavusteiset tai sähkökäyttöiset henkilökuljettimet, kuten hissit, liukuportaat, sähköpolkupyörät ja sähköpyörätuolit ovat sallittuja.

Jotta havainto hyväksytään, tulee koko matka kotipaikasta havaintopaikalle ja takaisin tehdä sääntöjen mukaisesti. Myös suoraan kotipesältä, esim. kodin pihasta tai ikkunasta, tehdyt havainnot hyväksytään.

5. RETKEN KESKEYTTÄMINEN

Pinnaretken voi keskeyttää (esim. töissä käymisen ajaksi). Keskeytyksen aikana voi käyttää omaa autoa tai muita yksityisiä moottorikulkuneuvoja, mutta sinä aikana tehtyjä havaintoja ei hyväksytä.

Retkeä voi jatkaa palaamalla takaisin keskeytyspaikkaan ja jatkamalla liikkumista jälleen lihasvoimin tai julkisella liikenteellä. Keskeytyksen aikana ei voi käydä kotipaikassa, koska kotipaikkaan palaaminen päättää retken, ja retken matkasta osa olisi tällöin liikuttu sääntöjen vastaisesti.

Esimerkki 1: Kävelet kotoa bussipysäkille A ja matkustat bussilla bussipysäkille B. Kaverisi hakee sinut autolla pysäkiltä B (mikä keskeyttää pinnaretken) ja tuo sinut myöhemmin takaisin samaan paikkaan (keskeytys päättyy). Ajat bussilla pysäkiltä B pysäkille A, josta kävelet kotiin. Kodin ja bussipysäkin B välillä havaitut lajit voi laskea pinnoiksi, sillä olet tehnyt niiden välisen matkan edestakaisin sääntöjen sallimilla liikkumistavoilla. Tämä pätee myös siinä tapauksessa, että matkustat pysäkiltä B kotiin esimerkiksi raitiovaunulla.

Esimerkki 2: Pyöräilet töihin. Palaat kotiin autokyydillä. Seuraavana päivänä saat taas autokyydin töihin ja palaat kotiin polkupyörällä. Kodin ja työpaikan välillä pyöräillessä havaittuja lajeja kummaltakaan päivältä ei voi laskea pinnoiksi, sillä olet käyttänyt kumpaankin kodin ja työpaikan väliseen edestakaiseen matkaan henkilöautoa.