Tringan atlasruutuskaba 2022

Kuva: Micha Fager

Kuka havaitsee eniten lajeja yhdessä lintuatlasruudussa? Tringan atlasruutuskaba 2022 on avoin kilpailu kaikille alueen lintuharrastajille.

Tässä kisassa pinnoja kerätään vuoden 2022 ajan vapaavalintaisesta lintuatlasruudusta, jonka koko on 10 x 10 kilometriä. Kisan tarkoituksena on innostaa lintuharrastajia retkeilemään ja ilmoittamaan havaintojaan Tringan alueen lintuatlasruuduista. Samalla tavoitteena on nostaa tietoisuutta vuonna 2022 käynnistyvästä Suomen neljännestä lintuatlaksesta.

Kisaan voi osallistua kaikista Tringan toimialueella sijaitsevista atlasruuduista, mutta pinnoja saa laskea vain toimialueen rajojen sisäpuolelta. Mikäli atlasruutu ulottuu osittain toimialueen ulkopuolelle, pinnoja lasketaan vain siitä osasta ruutua, joka sijaitsee Tringan alueella. Tringan toimialueen atlasruudut on listattu koordinaattien mukaisessa järjestyksessä tällä sivulla: https://www.vanha.tringa.fi/atlasruudut/. Atlasruutuja voi tarkastella myös suoraan kartalla Laji.fi -karttapalvelussa (10 x 10 km -ruutujen rajat saa näkyviin zoomaamalla).

Liikkumistavaksi suositellaan ekologisia vaihtoehtoja, mutta kaikki liikkumistavat ovat kuitenkin sallittuja. Pinnat lasketaan yleisten pinnanlaskusääntöjen mukaan.

SÄÄNNÖT JA OHJEET:

Kilpailuaika: 01.01.2022 – 31.12.2022

Pinnakisapalvelun käyttö: Omat pinnat tallennetaan Tringan pinnakisapalvelusta löytyvälle atlasruutuskaban sivulle.

Kirjaudu ensin pinnakisapalveluun: https://kisa.tringa.fi/. Kirjautuminen tapahtuu Laji.fi -palvelun kirjautumisjärjestelmän kautta. Pinnakisapalveluun kirjaudutaan jotakin olemassa olevaa verkkopalvelutunnusta käyttäen – esimerkiksi omilla Google- tai Facebook-tunnuksilla, joten erillistä rekisteröintiä ei tarvita. Tunnuksia käytetään vain kirjautumiseen, eikä pinnakisapalvelu ole muuten yhteydessä kolmansien osapuolien verkkopalveluihin. Kirjaudu jatkossa pinnakisapalveluun samaa tunnusta käyttäen. 

Sisäänkirjautumisen jälkeen näet etusivulla käynnissä olevat kisat. Klikkaamalla kisaa pääset osallistumaan. Täytä osallistumislomakkeelle oma nimesi. Alueeksi/kaupunginosaksi ilmoita atlasruutusi kunta ja alue, esimerkiksi Hanko, Granskär. Koordinaateiksi ilmoita atlasruudun koordinaatit, esimerkiksi 663:326. Osallistumislomakkeen loppuun lisäät havaitsemasi lajit. Täydennä tätä listaa kisan edetessä. Spontaanisti havaitut lajit ja kuljetut kilometrit voit täyttää niin halutessasi.

Kilpailijoita kannustetaan myös ilmoittamaan mielenkiintoiset havaintonsa Tiira.fi -lintutietopalveluun. Keväällä ja kesällä havainnoista on toivottavaa ilmoittaa myös pesimävarmuusindeksi. Ohjeet pesimävarmuusindeksin ilmoittamiseen löytyvät Luomuksen verkkosivuilta: lintuatlas.fi. RK- ja ARK-lajeista on tehtävä asianmukainen ilmoitus.

Lajilleen määrittämättömät ns. kauttalajit: Voit lisätä omalle listalle myös havaitsemasi ns. kauttalajin (esimerkiksi varpus-/kanahaukka tai pikku-/isokäpylintu), jos kyseisen lajiparin molemmat lajit puuttuvat listaltasi. Valitse tällöin lajiparista todennäköisempi tai tavallisempi laji ja lisää se listallesi. Jos myöhemmin kilpailussa havaitset ja määrität lajilleen toisen kyseisestä lajiparista, korvaa kauttalajin havainto tällä uudella lajilla (eli poista vanha havainto ja lisää tilalle uusi).

Sponde = spontaani havainto. Spontaani havainto tarkoittaa yksinkertaistetusti “ei bongattua” -havaintoa, eli lintua, joka on itse löydetty tai oman retkiporukan löytämä. Spontaanisti havaitusta lintuyksilöstä ei ole oletusarvoisesti ennakkotietoa.

Tiedustelut: kisat(ät)tringa.fi

Jaa tämä juttu:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email