Israelin retki 26.2.-5.3.2020

Petro Pynnönen (teksti ja kuvat, joissa ei kuvaajaa mainittu)

Edellistalven retken innoittamina lähdimme uudelle seikkailulle linturikkaisiin maisemiin. Tällä kertaa ajankohdaksi oli valikoitunut hieman myöhäisempi ajankohta, helmi-maaliskuun vaihde. Aika valikoitui sen perusteella, että tähän aikaan säät ja luonnon tila ovat jo keväisemmät, mutta lähes kaikki talvehtivat linnut ovat edelleen paikalla. Tämä toteutuikin hienosti, sillä vastaavaa kukkaloistoa ja lintujen laulua ei havaittu vielä helmikuun alun retkellä. Loppuretkestä havaittiin jo useita muuttolintulajeja. Edellisessä retkikertomuksessa https://www.vanha.tringa.fi/2019/03/tringa-pohjois-israelissa-5-11-2-2019/ kerrotaan yleisesti alueen linnustosta, tässä alla tämän retken päiväkirjakirjoitukset:

26.2.

Lähtö Helsinki-Vantaalta iltakoneella klo 19.50. Seitsemän hengen seurueemme saavuttua kentälle, saimme epämiellyttävän uutispläjäyksen päin kasvoja: meille kerrottiin että laukut eivät lähde tänään yhdellekään lennolle niiden käsittelijöiden ulosmarssin vuoksi! Vain käsimatkatavarat sai ottaa mukaan. Alkoi armoton pakkaaminen terminaalin lattialla, sillä käsimatkatavaroihin piti saada mahtumaan kaikki tarvittava. Lyhyiden mutta tiukkojen neuvotteluiden jälkeen saimme ottaa lisäksi jalustat käsimatkatavaroihin, joten osa sai kaiken tarvittavan sittenkin mukaansa. Selvisipä sekin, että teleskooppipampulta näyttävä staijikeppi on ihan ok käsimatkatavaroissa. Osa joutui lähtemään viikon retkelle pikku repun kanssa. Yksi meistä oli mennyt juuri hetkeä aikaisemmin sisään, joten hänellä ei ollut edes mahdollisuutta pakata tavaroitaan käsimatkatavaroihin. Mm. jalusta jäi häneltä Helsinkiin. No, matkaan sentään päästiin. Ehdin lähettää viestin israelilaiselle kaverilleni, josko häneltä saisi yhtä jalustaa lainaksi. Vastausta en ehtinyt odottaa kun astuimme koneeseen. Tel Avivin päässä yllätys oli suuri kun hihnalta tuli sittenkin osa matkalaukuista. Ulosmarssi oli kestänyt noin tunnin, juuri meidän lähdön ajan! Puolet porukasta jäi edelleen ilman tavaroitaan. Kentällä meni aikaa katoamisilmoitusten kanssa, ja hotellille nukkumaan päästiin tämän takia vasta pikkutunneilla.

27.2.

Viivästyneistä unista huolimatta kaikki olivat aamulla urheasti klo 6 aulassa valmiina puistokävelylle. Tällä kertaa olimme päättäneet, että ilman naamiokottaraista emme puistosta poistu. Alueen peruslajistoa, kuten priinioita, arabianbulbuleita ja isopurppuramedestäjiä näkyi heti. Ihanan keväinen sää helli väsyneitä jäseniämme ja lintujen katselu tuntui luksukselta. Hyvin näkyvä osa linnustoa Tel Avivin puistoissa ovat erilaiset c-kategorian lajit, kuten pihamaina, afrikanhanhi, munkkiaratti ja kauluskaija. Niiden kuuluvat äänet kaikuvat jatkuvasti. Naamiokottarainen piileskeli aikansa, mutta niitä löytyi lopulta viisi yksilöä pinnamiesten ja -naisen riemuksi.

Naamiokottarainen (Sturnus burmannicus) Hayarkon Park Kuva: Arto Keskinen, Bamba, Petro ja Yoavin jalusta Kuva: Jouko Olkio, ja
Apterola lownii -lude Maagan Michael 27.2.2020

Yhden jalustan jääminen Helsinki-Vantaalle harmitti, mutta pelastus tilanteeseen oli saapunut jo lentomatkan aikana. Yoav Perlman lupasi lainata jalustan ja oli tehnyt meitä varten lisäksi kuvaohjeet, mistä portista pitää mennä sisään, ja minkä pömpelin takana jalusta odottaa, kun hän ei itse pystynyt olemaan paikalla. Nerokasta! Erityisen tärkeä maininta oli pihalla odottava mastiffin näköinen koira, Bamba, joka kuulemma näyttää pahalta ja haukkuu ärisee pahaenteisesti, muttei pure. Ilman tätä ohjetta olisi ehkä jäänyt jalusta hakematta… Kiitos Yoav, toda! Vain toinen lintuharrastaja voi ymmärtää miten tärkeästä asiasta oli kyse. Iso hatunnosto!

Matka jatkui viimein kohti pohjoista. Ensimmäinen kohteemme oli Maagan Michaelin altaiden eteläpuolella oleva staijikallio, jonka rantakivikossa on aina kahlaajia. Hienossa säässä katselimme rannan aavikko- ym tyllejä ja MM altaiden linturunsautta. Meri oli hiljainen, mutta altaiden puolella oli vilinää: yö-, jalo-, silkki- ja rääkkähaikara löytyivät, pelikaaneja, pikkumerimetsoja, pronssi-iibiksiä, papyryskerttusia, paljon nauru-, kaitanokka-, armenian- ja etelänharmaalokkeja. Lopulta 4 tavallista pulmussirriä rannan kallioiden sirriporukassa ja kaksi kesäpukuista valkosiipitiiraa altailla taisivat olla paikan kiinnostavimmat havainnot. Rannalla vilisi omituisia, siivettömiä, Apterola lownii -luteita.

Kolmen maissa hyvästelimme Välimeren ja lähdimme kohti Arbelin tukikohtaamme seuraavaksi neljäksi yöksi. Matkalla pysähdys Kfar Barukin altailla. Portit olivat lukossa, mutta aidankin takaa reipas retkiryhmämme onnistui kaivamaan kaivatut valkopää-, ja marmorisorsat. Liitohaukka yleistyy kovaa vauhtia edelleen, niitä on ihan kaikkialla!  Illaksi tuttuun Shavit guest houseen, jonka kolmen ruokalajin illallinen oli viedä tajun. Huomenna suuntaamme koko päiväksi Hulaan kurki- ja petolinturetkelle. Kuvia ei juuri kertynyt tänään, mutta huomenna pannaan paremmaksi!

28.2.

Aamukävely ennen aamiaista hienoissa maisemissa Arbelin kylän reunoilla. Kaukana kanjonin yllä näkyi pikkukiitäjiä ja ensimmäinen sinirastas. Samoin näimme retken ensimmäiset kalliotamaanit (Procavia capensis) ja vuorigasellit (Gazella gazella) Arbel 28.2.2020

Aloitimme aamun kävelyllä Arbelin kylän reunamilla. Maisema täällä ylängöllä on luonnostaan avointa kivikkoista nummea, jossa kasvaa hieman piikkipensaita ja runsaasti ruohovartisia kasveja. Kaikkialla kuuluu harmaasirkun helisevä laulunsäe, mustapäätaskuja istuskelee näkyvillä paikoilla ja vuoripyitä kotkottelee eri suunnilla. Arbelin rotkon yllä vilahteli pikkukiitäjiä, kylän reunan puissa piileskeli harakkakäki ja syyriantikkakin nähtiin. Eurooppalaisia peippolintulajeja näkyi runsaasti; peippoja, järri- ja viherpeippoja, tiklejä, hemppoja ja keltahemppoja.

Agamon Hulassa on lintuturistilla helppoa. Vuokrasimme golfkärryt, joita varten koko järven ympäri on tehty noin viiden kilometrin lenkki. Matkanteko oli huomattavan leppoisaa, sillä siirtymät olisivat olleet turhan pitkiä kävellen. 28.2.2020

Herkullisen aamiaisen jälkeen ajoimme suoraan Hulaan lintupaljouden keskelle. Hulan vetonaula on valtava kurkimassa, jonka ympärille on rakentunut melkoinen infra; uusi hieno opastuskeskus, kurkisafareita vedettävillä piilokojuilla, kulkuvälinevuokraamo ja hienot katselupisteet ja asfaltoidut pyörätiet kosteikon ympäri. Vuokrasimme pari golfkärryä ja kiersimme rauhassa koko alueen ympäri. Kurkia näimme ehkä 30.000 yksilöä, osa oli selvästi jo lähtenyt kevätmuutolle. Kaksi keisarikotkaa, kiljukotkia, arohiirihaukkoja, liitohaukkoja, upeat 32 marmorisorsaa, pelikaaneja, paljon haikaroita, pikkumerimetsoja, satoja sorsia, vuorikirvisiä, sitruunavästäräkki jne jne, tosi paljon lintuja! Tyytyväisenä palailimme iltapäivän mittaan takaisin Arbeliin kaikessa rauhassa pysähdellen. Matkalla poimin tienposkesta Bagrada stolida -luteen, josta ei ilmeiseti ole ainoatakaan havaintoa Israelista. Eli Israelinpinna siis! Illalla jälleen kylläisinä nukkumaan sakaalien ulvoessa ulkona.

Tuttavallinen nutria (Myocastor coypus) Hulassa, aamukävelyn kynsihyyppä (Vanellus spinosus) ja paluumatkan Israelinpinna Bagrada stolida -lude. 28.2.2020

29.2.

Päivän teema oli karkauspäivänpinnat, tietenkin! Aamukävely jälleen Arbelin kylän ympäristössä tuotti vain samoja tuttuja lintuja. Aamiaisen jälkeen suuntasimme kohti Golania. Matkalla pysähdyimme Jordan-joen suiston kohdalla. Papyrus- ja silkkikerttuset lauloivat kilpaa ruovikossa, harakkakäet käkättivät ja harjalintu puputti. Mustafrankoliinin raastava räikkä kuului kahdesta suunnasta, mutta itse lintua emme nähneet. Päivän ensimmäiset eliskättelyt kuitenkin nähtiin!

Kuussa käveli villisikoja! Maale Gamla 29.2.2020

Siirryimme ylemmäs ylängölle. Gamlan alapuolisella kanjonilla, Ma’ale Gamlan kohdalla, staijailimme kaikessa rauhassa hyvän tovin. Pian näimme lähirinnettä pitkin hiippailleen neljän villisian seurueen, ja heti perään vanha vuorikotka nousi kuin nousikin Gamlan kanjonin ylle kaartelemaan. Jälleen eliskättelyt läpsyivät! Samoin näkyi arohiirihaukkapariskunta ja retken ensimmäinen hanhikorppikotka. Niitä näkyi myöhemmin päivällä kuusi lisää Gamlan tienvarren haaskalla. Vähissä ovat. Kevät on sen verran edennyt että ensimmäinen punapäälepinkäinenkin nähtiin, samoin viisi käärmekotkaa. Ylängön vesialtaat Naturin lähellä todettiin nopeasti varsin tyhjiksi. Nummella sen sijaan näimme kolme valkoselkätaskua. Kaksi näistä oli naaraita ja vieläpä hyvin erinäköiset, opettavaiset yksilöt. Toinen oli tasaisen ruskeanharmaa, lähes arotaskumainen ja toinen mustakurkkuinen selvästi harmahtavampi. Lintuoppaan siipi-pyrstö-tuntomerkki erona lännensurutaskuun todettiin jälleen kerran paikkansa pitämättömäksi.

Harmaasirkku (Emberiza calandra) Ma’ale Gamla, tuhkakirvinen (Anthus rubescens japonicus) Kfar Ruppin Kuva: Petro Pynnönen/Mauri Hätönen ja hieno karkauspäivän ilta Kfar Ruppinilla 29.2.2020

Iltapäivällä päätimmekin vierailla Bet Sheanin laaksossa, lähinnä Kfar Ruppinin pelloilla. Kävelimme alfalfapelloilla iltaan saakka viiriäisiä, kirvisiä ja arosuohaukkoja ihastellen. Viimeksi mainittuja näkyi 2kv- ja ad koiraat. Tuhkakirvinen löytyi ihmeen helposti. Se oli itse asiassa ensimmäinen kirvinen, jonka tsekkasin langoilla istuvasta kirvisparvesta. Se vasemmanreunimmaisin. Paluumatkalla Arbeliin pimeässä tien ylitti lähietäisyydeltä kaksi shakaalia. Illalla tuli pieni sadekuuro, retken ensimmäinen. Huomisaamulla olisi tarkoitus nousta Hermon-vuorelle. Tämän rennon päivän lajisummaksi tuli 94, kaikki Israelin karkauspäivänpinnoja.

2kv koiras arosuohaukka Kfar Ruppin 29.2.2020 Kuva: Arto Keskinen

1.3.

Menomatkalla Hermonille Golanilla näytti vielä hyvältä. 1.3.2020

Retken neljäs päivä aloitettiin varhain ja lähdimme ajamaan kohti Hermonvuorta ja sen erikoisuuksia. Koko yön kestänyt sade lakkasi sopivasti juuri klo 5 kun lähdimme liikkeelle. Sään piti kirkastua päivällä, mutta mitä ylemmäs pääsimme, sitä ankeammalta sää alkoi näyttämään. Samoin lämpötila putosi sitä mukaa kuin vaihteet vaihtuivat pienemmiksi. Ensimmäisellä kävelyretkikohteellamme oli vielä siedettävä ilma ja viitisen lämpöastetta, mutta lopulta Hermonvuorelle päästyämme olimme sumun ja piiskaavan räntäsateen ympäröimänä ja lämpötila putosi yhteen asteeseen. Lisäksi tajusimme vasta ylhäällä, että tänään vuorelle ei kannata edes yrittää. Autojen jonon pää oli puolessa välissä Hermonintietä. Vaikka ei ollut edes viikonloppu, väkeä oli menossa laskettelemaan tolkuttomasti. Paikalla olisi kannattanut olla tuntia ennen avaamisaikaa. Perinteisellä nakkeli-tiaispaikalla ei pysynyt oikein pystyssä, kun tuuli piiskasi. Käännyimme takaisin ja keskityimme kallionakkelin ja balkanintiaisen etsintään vuoren tuulensuojan puolelta. Melko nopeasti löytyi 16 vuorisirkun parvi ja heti perään kolme säkättävää balkanintiaista. Alas kavutessamme alkoi ylempää kuulua nakkelimaista pulputusta ja viimein löytyi kuin löytyikin kiukkuisen oloinen kallionakkeli kiviltä hyppelemästä. Peukaloinen, rautiainen ja korppi liitettiin samoin retkilistalle ennen kuin sanoimme hyvästit ylängölle ja palasimme alas lämpimään Hulan laaksoon.

Lämpötila oli alimmillaan +1C ja tuuli ja räntäkuurot riesasivat. Jouko ja Arto olivat sitkeitä ja sitkeys palkittiin: aurinko tuli esiin, samoin balkanintiaiset, vuorisirkut ja viimein kallionakkelikin! Majdal Shams, 1.3.2020
Balkanintiainen (Parus lugubris) ja vuorisirkkunaaras (Emberiza cia), Majdal Shams 1.3.2020. Kuvat: Arto Keskinen.

Kibbutz Danin kohdalla tien vieressä oli houkuttelevan näköisiä kala-altaita, joissa olikin paljon haikaroita ja sorsia, mutta mitään sen ihmeempää sieltä ei löytynyt.

Hulan järven tornista näkee lähinnä vain sivuille. 1.3.2020

Ajoimme perille Hulaan, jossa menimme suoraan Nature reserviin lämmittelemään. Paikka on kalpea aavistus siitä, millainen Hulan laakso olisi jos sitä ei olisi kuivattu 50-luvulla. Lisäksi viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana järven papyruskasvustot ovat pääosin kuolleet pois. Liekö vesi liiaksi rehevöitynyttä vai mikä on muutoksen aiheuttanut? Lintuja näkyi vielä runsaasti. Järvellä kellui satamäärin nokikanoja ja kymmeniä pikku-uikkuja. Rantojen ruovikkovöissä vilisteli tiltaltteja, ruovikosta kuului välillä pussitiainen ja välillä papyrus- ja silkkikerttusen laulut. Ruokosirkkalintuja suristeli kaksikin ja nutriat kurluttivat ja vinkuivat eri puolilla. Kevät oli tosiaan tulossa. Pääskysiä lenteli sadoittain, seasta löytyi runsaasti räystäspääskyjä ja yksi törmäpääsky. Kattohaikaroita putosi taivaalta n. 700:n parvi yöpymään. Rankan päivän ilta oli mukavan rauhallinen.

Pihamaina (Acridotheris tristis) on kaunis, mutta huonomaineinen vieraslaji ja se on yleistynyt valtavasti viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Hula Lake 1.3.2020

2.3.

Pohjoisen retkemme alkoi valumaan etelään. Kävimme aamulla laskeskelemassa Genesaretjärven pohjoispään lintuja. Mustakaulauikkuja näkyi 90, valkoposkitiiroja 80 ja vasta retken toinen mustapäälokki. Aamiaisen jälkeen vierailimme Arbelin jyrkänteellä kalliokirvinen ja sinirastas mielessämme. Sinirastaita näkyi heti useita, samoin löytyi kalliokirvispari pienen etsiskelyn jälkeen. Täytyy ihmetellä israelilaisten innokkuutta vierailla kansallispuistoissa. Näin arkipäivänäkin porukkaa riittää satamäärin vähäpätöisenkin oloisiin kohteisiin. Toki Arbel on hienoimmasta päästä Israelin luontonähtävyyksistä. Paikalla tapasimme samalla koneella kanssamme saapuneita suomalaisia. Eivätpä hekään olleet saaneet vielä matkatavaroitaan.

Arbelvuori ja kalliokirvinen (Anthus similis) kuuluvat yhteen. Kalliokirvinen ei ole harvinainen, mutta niitä on aina harvakseltaan ja sen pesimäbiotooppi on usein vaikeasti tavoitettavissa. Vuoren harjanteen reunamilla kisaili ilmeinen pariskunta näitä WP:n alueella hankalasti nähtäviä kirvisiä. 2.3.2020

Hyvästelimme Arbelin ja suuntasimme kohti Kfar Ruppinia ja sen Jordan valley birding centeriä. Linnuista ei tänäänkään ollut pulaa ja sääkin helli, joten mikäs oli ollessa! Matkalla pysähtelimme rennolla otteella, eikä ollut kiire mihinkään. Ensimmäisellä pysähdyksellä näkyi mm. 16 kilju-, 2 aro- ja 1 keisarikotkaa. Kfar Ruppinilla näkyi toistakymmentä kiljukotkaa lisää, muutama tamariskivarpunen, pari peltotulkkua ja paljon alueen muita peruslintuja. Illalla Birding centeriin yöksi. Iltakävelyllä kibbutzin reunoilla näkyi hieno saalisteleva tornipöllö, ja viitisen kyläpöllöstä vihelteli. Kiva ja rento retkipäivä. Huomiselle on jälleen kovemmat odotukset ja rankan tuntuinen ohjelma. Saapa nähdä kuinka käy! Retken lajimäärä nousi 165:een

Peltotulkkuja (Rhodospiza obsoleta) 2.3.2020 Kfar Ruppin

3.3.

Toiseksi viimeinen aamu 3.3. alkoi Kfar Ruppinin peltoaukeilla. Alfalfaniittyjä on kilometritolkulla, joten ei auttanut kuin lähteä ketjukomppaamaan ja toivomaan parasta. Päätargettina oli aasiankiuru, joita varmasti on vielä paikalla. Ja eihän siinä kauaa mennyt kun taivaalta alkoi kuulua hieman sitruunavästäräkkimäistä surahdusta, ja aasiankiuru lensi ylitsemme ja laskeutui peltoon. Maassa sitä ei näissä oloissa voinut nähdä ei sitten millään, mutta lentoon lähtiessä sen näki kohtuullisen läheltä ja taisipa siitä joku kuvankin napata. Pellolla tapasimme paikallisen ornin, Tuvia Kahnin. Oli mukava viimein paiskata kättä, sillä hän auttoi meitä jo edellisvuoden retken lintujen löytämisessä. Lähdimme ajamaan kohti Kuollutta merta. Matkalla kävimme palmumetsikössä Tuvian neuvomalla idänhopeanokkapaikalla, ja sieltä löytyikin pienen hakemisen jälkeen pariskunta. Hankalaksi osoittautunut laji näillä retkillä, mutta nyt viimein onnisti.

Kuolleen meren vuoristot ovat tänä vuonna vihertävät! Sateita on ollut niin paljon, että kaikkialla vihertää ja viljelmät kukoistavat. Muuttolinnuille se tietää helpompaa aavikon ylitystä, kun vettä ja ravintoa on saatavilla. Päivän yksi pääkohde oli Länsirannan puolelta ilmoitettu basalttitasku, mutta paikalle päästyämme siellä odotti vain hämmennys. Olihan siellä mustia taskuja, joilla oli musta kärkivyö pyrstössä, mutta jokin oli ’terribly wrong’. Olemukseltaan linnut olivat kuin nuoria kalottitaskuja, mutta pyrstössä oli usealla yksilöllä liikaa mustaa. Yhtään valkolakkista paikalla ei nähty, eikä yhtään nähty niin hyvin, että olisi saatu ikä määritettyä. Linnut olivat ainakin päälaelta kiiltävän mustia ja ne lauleskelivat ahkerasti. Valkoisia siipisulkien tyviä ei havaittu yhdelläkään. Alempana rinteessä näimme heti perään tavallisen nuoren kalottitaskun. Päätettiin jättää laji auki. Outo tapaus…! Pyydettiin paikallisia käymään tsekkaamassa paremmalla ajalla mistä on kyse.

Kalotti?tasku (Oenanthe leucopyga?) soidinlennossa. Paikalta oli ilmoitettu basalttitasku, mutta määrittämättä nämä meiltä jäi. Jotain mystistä näissä taskuissa oli, koska useammalla kuin yhdellä oli musta kärkivyö pyrstössä, eikä yhdelläkään ollut valkoista päälakea. Mezukei Dragot 3.3.2020 Kuva: Arto Keskinen

Aavikolta saimme listallemme lukuisia retkenpinnoja, joista parhaat olivat varmastikin kalliosirkku ja kyproksenkerttu. Jälkimmäisiä oli Wadi Mishmarissa ainakin 7. Muuttolinnuista näimme ensimmäisiä: mustakurkkukerttu, vaaleakultarinta, punapäälepinkäinen etc.

Illalla, auringon laskettua tapasimme Barak Granitin, joka oli tullut paikalle vetämään meille nuubiankehrääjä- ja aavikkopöllöretken. Ensimmäinen kehrääjä kuultiin jo ennen kibbutsia, ja sisällä niitä näkyi pari lisää. Samoin aavikkopöllö löytyi lähes heti kun pääsimme perille, ja saimme ihailla upeassa kuutamossa wadin sisällä aavikkopöllöpariskunnan huutelua ja kuhertelua kallioseinämällä. Olimme todella onnekkaita, sillä molemmat lajit löytyivät helposti ja kello oli vasta puoli kahdeksan! Illaksi ajoimme Ezuziin Egyptin rajalle. Matkalla päivän illallinen proosallisesti mäkkärissä. Perillä Ezuzissa Studio Tobianassa odotti kaksi meidän matkalaukuistamme, jotka Finnair oli toimittanut päivällä. Yksi vielä uupuu.

Syyriantikkapari (Dendrocopos syriacus) Kfar Ruppin Kuva: Arto Keskinen, keisarikotka (Aquila heliaca) Mezukei Dragot, kyproksenkerttunaaras (Sylvia melanothorax) ja pikkumehiläissyöjä (Merops orientalis) Wadi Mizhmar. 3.3.2020

4.3.

Aamu Nizzanassa 4.3.2020 Kuva: Mauri Hätönen

Muutama tunti unta palloon ja aavikolle! Olimme Nizzanan puoliaavikolla tutulla junavaunulla puolisen tuntia ennen auringonnousua. Oli kylmää, mutta aivan tyyntä, joten saatoimme seisoskella avoimesti vanhalla junaradanpohjalla ja kuunnella ja kiikaroida ympäristöä. Junanvaunu on hyvä tuulensuoja tarvittaessa.

Ensin kuului vain töyhtökiurujen viheltelyä, mutta pikku hiljaa alkoi tapahtumaan. Ensin Tuomas löysi idänkaulustrapin soidintelemasta, sitten kuului kaukaista susimaista ulvontaa. Pikku hiljaa kuoroon liittyi muita ääniä ja kun aurinko viimein nousi, se sai taskut ja muut linnut tupsahtamaan kuin tyhjästä esiin. Arotaskuja näkyi yhtäkkiä kymmenkunta, samoin pari aavikko- ja valkoselkätaskua. Yksinäinen susi jolkotteli suoraviivaisesti pohjoiseen, ja pian niitä näkyi pari lisää matkalla toiseen suuntaan. Arabiantimalit kantoivat pesärisuja, ja puskissa vilahteli jonkin verran kaukaisia Sylvioita. Kun lämpöväreily kävi liialliseksi, palasimme Ezuzin kylään retkelle. Matkalla tien vieressä näkyi hieno minervanpöllöpariskunta.

Ezuzissa, aivan majapaikkamme vieressä, on talvehtinut kashmirinuunilintu ja taigakirvinen, joita menimme tietysti etsiskelemään. Pusikossa kävellessämme taivaalta kuului jouhihietakyyhkyjen ääniä, jolloin kävelimme taas takaisin kylälle niitä varten tehdylle juomapaikalle. Tälläkin kertaa vettä on satanut niin paljon, ettei yksittäinen juomapaikka houkuta lintuja. Palasimme nopeasti takaisin koluamaan kaikessa rauhassa metsäistä notkelmaa ja tällä kertaa kashmirinuunilintu löytyikin äänestä. Taigakirvistä ei vain millään löytynyt, mutta juuri ennen poistumistamme löysimme yhdestä puusta päivehtivän persianpöllösen! Laji lienee varsin kova Nizzanassa, sillä ainakaan ebirdissä siitä ei ole sieltä päinkään yhtään havaintoa. Cafe Ezuzin herkullistakin herkullisemman klo 11 brunssin jälkeen suuntasimme kohti Negeviä. Tsekkasimme Nizzanan altaat kaiken varalta, ja olihan siellä vielä yksi ruovikkoinen pieni allas jäljellä. Mitään mainittavaa sieltä ei kuitenkaan löytynyt. Seuraava kohde oli syyrianhemppojen yöpymispaikka Telalimin lähellä, mutta merkitys sanalle yöpymispaikka selvisi oppaalle vasta paikan päällä. Ei sellaiseen paikkaan keskellä päivää kannata mennä, ihan vain vinkiksi jatkossa… No, me jatkoimmekin etelään Sde Boqeriin ja Ben Gurionin hautapaikalle, jossa kiersimme hieman peltoja täplähietakyyhkyn toivossa. Keli oli ihanan kesäinen: +27 ja pilvetön taivas. Kaksi lentävää täplähietakyyhkyä onnistuimme näkemään, samoin joitakin hanhi- ja pikkukorppikotkia. Retken lopetus tehtiin rennosti syyrianhemppopaikalla. Mutta vaikka nakotimme siellä pari tuntia aina auringon laskuun saakka, ei paikalle tullut muutamaa viherpeippoa enempää yöpyjiä. Syyrianhempoilla on kuulemma paha taipumus viettää viikko pari jossain paikassa, ja kadota taas.

Persianpöllönen (Otus brucei) 4.3.2020 Ezuz Kuva: Arto Keskinen

Pakkasimme paikalla tavarat matkakuntoon ja ajoimme suoraan Yoav Perlmanille palauttamaan hänen ekana päivänä Maurille lainaamansa jalustan. Yoav kertoili olevansa yhtä hämmentynyt niistä ”basalttitaskuista” kuin mekin ja näytti unkarilaisen kaverin niistä ottamia kuvia. Yoav ei ole kuulemma koskaan nähnyt sellaista pyrstöä kalottitaskulla. Kävimme Yoavin vinkistä syömässä läheisessä Bilu Grillissä, ja sitä voi todellakin suositella! Ulospäin siitä ei näy kuin hepreankielisiä tekstejä, mutta sisällä palvelu ja ruokalistat toimivat sujuvasti englanniksi. Yöksi kentälle, jossa viimeinenkin matkalaukku oli siirretty suoraan paluukoneeseen. Yölento meni normaalisti, ja kuudelta oltiin takaisin räntäisellä Helsinki-Vantaalla. Kiitos osallistujille, jotka teitte kokeneina matkailijoina tästä retkestä mukavan kokemuksen oppaallekin. Thank you Barak, Tuvia and Yoav for you kind help during the trip, and especially to Yoav for the ingenious instructions how to find the tripod!

RETKEN LAJILISTA 27.2.-4.3.2020:

Laji                                                                          YHT (197 lajia)

pikku-uikku Tachybaptus ruficollis                   269

silkkiuikku Podiceps cristatus                                3

mustakaulauikku Podiceps nigricollis              125 etenkin Lake Kinneret (Genesaretinjärvi)

merimetso Phalacrocorax carbo                       616

pikkumerimetso Phalacrocorax pygmeus     265

pelikaani Pelecanus onocrotalus                      109

yöhaikara Nycticorax nycticorax                       40

rääkkähaikara Ardeola ralloides                        2

lehmähaikara  Bubulcus ibis                                240

silkkihaikara Egretta garzetta                                59

jalohaikara Egretta alba                                        173

harmaahaikara Ardea cinerea                            445

ruskohaikara Ardea purpurea                            6

mustahaikara Ciconia nigra                                 105

kattohaikara Ciconia ciconia                                1384      kevätmuuttoa

pronssi-iibis Plegadis falcinellus                        500

kapustahaikara Platalea leucorodia                 35

afrikanhanhi Alopochen aegyptiacus              7                           Tel Aviv

ristisorsa Tadorna tadorna                                  4                           Hula-järvi

haapana Anas penelope                                      547

harmaasorsa Anas strepera                                200

tavi Anas crecca                                                       330

sinisorsa Anas platyrhynchos                              638

jouhisorsa Anas acuta                                           47

heinätavi Anas querquedula                              1/                         Ashalim reservoir 3.3.

lapasorsa Anas clypeata                                       273

marmorisorsa Marmaronetta angustirostris     34 2ex Kfar Barukh 27.2., 32ex 28.2. Agamon Hula

punasotka Aythya ferina                                     222

ruskosotka Aythya nyroca                                   27

tukkasotka Aythya fuligula                                  111

valkopääsorsa Oxyura leucocephala                1         27.2. /1 Kfar Barukh

haarahaukka Milvus migrans                              1730

Pikkukorppikotka Neophron percnopterus      5      4.3. Ein Avdat area

hanhikorppikotka Gyps fulvus                           13

merikotka Haliaetus albicilla                               1         28.2. Agamon Hula

käärmekotka Circaetus  gallicus                        7

ruskosuohaukka Circus aeroginosus               80

sinisuohaukka Circus cyaneus                            3

arosuohaukka  Circus macrourus                      2              29.2. Kfar Ruppin

varpushaukka Accipiter nisus                            9

hiirihaukka       Buteo buteo                                26

arohiirihaukka  Buteo rufinus                          11

kiljukotka         Aquila clanga                            46  2.3. n. 30 ex Bet Shean Valley

keisarikotka     Aquila heliaca                              4

arokotka           Aquila nipalensis                        2

pikkukotka       Hieraetus pennatus                  3

vuorikotka       Hieraetus fasciatus                    1

kalasääski         Pandion haliaetus                      6

tuulihaukka     Falco tinnunculus                       136

ampuhaukka   Falco columbarius                      1    3.3. 1 ex Kfar Ruppin

muuttohaukka Falco peregrinus                       2

liitohaukka Elanus caeruleus                              29

vuoripyy Alectoris chukar                                    54

aavikkopyy Ammoperdix heyi                           5

mustafrankoliini Francolinus francolinus       2

viiriäinen Coturnix coturnix                               12

luhtakana Rallus aquaticus                                  1

liejukana Gallinula chloropus                             80

nokikana Fulica atra                                       2100

kurki Grus grus                                        30715  n. 30.000 ex 28.2. Agamon Hula

idänkaulustrappi Chlamydotis mcqueenie   3

pitkäjalka Himantopus himantopus                 37

avosetti Recurvirostra avosetta                        35

paksujalka Burhinus oedicnemus                     5

mustajalkatylli  Charadrius alexandrinus         3

tylli Charadrius hiaticula                                   60

aavikkotylli Charadrius leschenaultii                7

tundrakurmitsa Pluvialis squatarola                7

kynsihyyppä Vanellus spinosus                         230

pulmussirri Calidris alba                                        4             27.2. Tel Taninim

pikkusirri Calidris minuta                                      10

suosirri Calidris alpina                                            30

suokukko Philomachus pugnax                         30

taivaanvuohi Gallinago gallinago                       11

mustapyrstökuiri Limosa limosa                        2

punajalkaviklo Tringa totanus                            15

lampiviklo Tringa stagnatilis                                5

valkoviklo Tringa nebularia                                  3

metsäviklo Tringa ochropus                                12

liro Tringa glareola                                                  2

rantasipi Actitis hypoleucos                                7

karikukko Arenaria interpres                           10

naurulokki Larus ridibundus                               9500

kaitanokkalokki Larus genei                                115      15 ex Lake Kinneret

etelänharmaalokki Larus michahellis              3

armenianlokki Larus armenicus +sp                525

mustapäälokki Larus ichtyaetus                        2

valkoposkitiira Chlidonias hybrida                    95

valkosiipitiira Chlidonias leucopterus              2      27.2. 2 ex Maagan Michael

täplähietakyyhky Pterocles senegallus          2

jouhihietakyyhky Pterocles alchata                 25

pulu Cloumba livia                                               +

turkinkyyhky Streptopelia decaocto               +

palmukyyhky  Streptopelia senegallus           +

kauluskaija Psittacula krameri                          70

munkkiaratti Myiopsitta monachus                 15

harakkakäki Clamator glandarius                      8

tornipöllö Tyto alba                                                1

minervanpöllö Athene noctua                          2

aavikkopöllö Strix hadorami                               2                           3.3. Dead Sea

kyläpöllönen Otus scops                                      6

persianpöllönen Otus brucei                              1 4.3. 1 ex Ezuz

tervapääsky Apus apus + sp                               155

vaaleakiitäjä Apus pallidus                                  7

alppikiitäjä Apus melba                                        2

pikkukiitäjä Apus affinis                                    29

nuubiankehrääjä Caprimulgus nubicus          3                   3.3. Neot Hakikar

pikkumehiläissyöjä Merops orientalis            14

smyrnankalastaja Halcyon smyrnensis           44

kuningaskalastaja Alcedo atthis                        6

kirjokalastaja Ceryle rudis                                   65

harjalintu Upupa epops                                       23

syyriantikka Dendrocopos syriacus                  18

aavikkokiuru Ammomanes deserti                  11

töyhtökiuru Galerida cristata                             145

kangaskiuru Lullula arborea                                14

kiuru Alauda arvensis                                            7

aasiankiuru Alauda gulgula                                  1            3.3. 1 ex Kfar Ruppin

törmäpääsky Riparia riparia                                1

afrikankalliopääsky Ptyonoprogne fuligula   8

haarapääsky Hirundo rustica                              802

ruostepääsky Hirundo daurica                           23

räystäspääsky Delichon urbicum                      290

kalliokirvinen Anthus similis                                2                           2.3. Mt Arbel

niittykirvinen Anthus pratensis                         34

lapinkirvinen Anthus cervinus                           41

vuorikirvinen Anthus spinoletta                       12

tuhkakirvinen Anthus rubescens                     1                      29.2. Kfar Ruppin

virtavästäräkki Motacilla cinerea                      3

västäräkki Motacilla alba                                  617

sitruunavästäräkki Motacilla citreola               1                   28.2. Agamon Hula

arabianbulbuli Pygnonotus xanthopygos      25

peukaloinen Troglodytes troglodytes            3

rautiainen Prunella modularis                           1

punarinta Erithacus rubecula                          29

sinirinta Luscinia svecica                                    8

mustaleppälintu Phoenicurus ochruros         9

mustapäätasku Saxicola rubicola                      70

arotasku Oenanthe isabellina                            10

aavikkotasku Oenanthe deserti                        2

valkoselkätasku Oenanthe finchii                    5

kalottitasku Oenanthe leucopyga                    5

mustapyrstötasku Oenanthe leucura             10

sinirastas Monticola solitaria                              6

mustarastas Turdus merula                                51

laulurastasTurdus philomelos                            29

silkkikerttunen Cettia cetti                                  17

heinäkerttu Cisticola juncidis                              6

priinia Prinia gracilis                                             +

aavikkokerttu Scotocerca inquieta                  3

ruokosirkkalintu Locustella luscinioides         4

osmankäämikerttunen Acrocephalus melanopogon 1         1.3. Hula Lake

papyruskerttunen Acrocephalus stentoreus  14

rytikerttunen Acrocephalus scirpaceus         2

vaaleakultarinta Hippolais pallida                     1

pensaskerttu Sylvia communis                          18

hernekerttu Sylvia curruca                                  15

samettipääkerttu Sylvia melanocephala       32

kyproksenkerttu Sylvia melanothorax           7           3.3. Wadi Mizhmar

mustakurkkukerttu Sylvia rueppelli                1            3.3. Wadi Mizhmar

mustapääkerttu Sylvia atricapilla                      19

tiltaltti Phylloscopus collybita                             138

kashmirinuunilintu Phylloscopus humei        1                           4.3. Ezuz

arabiantimali Turdoides squameiceps            10

balkanintiainen Parus lugubris                           3                   1.3. Majdal Shams

talitiainen Parus major                                          40

kallionakkeli Sitta neumayeri       1                   1.3. Majdal Shams

pussitiainen Remiz pendulius                             6

isopurppuramedestäjä Nectarinia ocea        33

punapäälepinkäinen Lanius senator               4

isolepinkäinen Lanius excubitor                        15

närhi Garrulus glandarius                                     37

naakka Corvus monedula                                    151

mustavaris Corvus frugilegus                              17

varis Corvus cornix                                                 10

korppi Corvus corax                                               2

arokorppi Corvus ruficollis                                   30

lyhytpyrstökorppi Corvus rhipidurus              20

pihamaina Acridotheres tristis                           +

naamiokottarainen Sturnus burmannicus    5                           27.2. Tel Aviv

kottarainen Sturnus vulgaris                              78

rotkorakkeli Onychognathus tristramii           32

varpunen Passer domesticus                          +

pajuvarpunen Passer hispaniolensis               50

tamariskivarpunen Passer moabiticus            4                       2.3. Kfar Ruppin

idänhopeanokka Lonchura malabarica           2                    3.3. n. Beit Harava

peippo Fringilla coelebs                                        402

järripeippo Fringilla montifringilla                     14

keltahemppo Serinus serinus                              49

viherpeippo Carduelis chloris                             176

tikli Carduelis carduelis                                         41

hemppo Carduelis cannabina                             27

peltotulkku Rhodospiza obsolata                     2                      2.3. Kfar Ruppin

kalliosirkku Emberiza striolatum                       1                    3.3. Ein Gedi Spa

vuorisirkku Emberiza cia                                    16                 1.3. Majdal Shams

pajusirkku Emberiza schoeniclus                      2            27.2. Maagan Michael, 28.2. Agamon Hula

harmaasirkku Emberiza calandra                      286

Tringa Pohjois-Israelissa 5.-11.2.2019

Petro Pynnönen (teksti ja kuvat)

Arbelvuorella tringalaiset näyttävät pieniltä. Mt Arbel 8.2.2019

Tringan Israelin retket ovat vuosina 2011-2018 suuntautuneet aina eteläiseen Israeliin ja parhaaseen lintujen kevätmuuttoaikaan. Pohjois-Israel on jäänyt syyttä vähemmälle huomiolle.

Useimmat ovat kuulleet Hulan laaksosta ja siellä talvehtivista kurkimassoista, mutta sen lisäksi valtavat alueet Pohjois-Israelista on maatalouskäytössä. Alue on paikoin hyvin ravinteikasta ja viljavaa, ja siellä kasvatetaan runsaasti kalaa isoissa allaskomplekseissa. Nämä houkuttelevat suuria määriä etenkin kosteikkolintuja. Kala-altailla lintujen ja lintulajien määrä on hämmentävät. Massalajeja ovat etenkin lapasorsa, merimetso, naurulokki ja erilaiset haikarat. Tuntuu, että jokaisella vesialtaalla on omanlaisensa lajisto. Jollain altaalla saattaa nähdä pelkästään mustakaulauikkuja, toisella taas lähes pelkkiä lapasorsia. Jotkut altaat taas tuntuvat houkuttelevan kaikkia mahdollisia kosteikkolajeja. Suuret lintumäärät houkuttelevat tietysti petolintuja, ja etenkin kiljukotkia ja ruskosuohaukkoja näkee kaikkialla. Rannoilla vilahtelee tyypillisesti muitakin saalistajia, kuten mungoja ja sakaaleja.

Osa Hulan kurkipellosta 6.2.2019

Pohjois-Israelissa on paljon viini- ja hedelmätarhoja ja jopa laajoja metsäalueita. Näillä talvehtii runsaasti meikäläisiä lajeja, kuten peippoja, punarintoja, peukaloisia, laulu- ja mustarastaita. Lisäksi yli kahden kilometrin korkeuteen kohoavan Hermon-vuoren rinteillä elää muutamia lähes alpiinisia lajeja, kuten vuorisirkkuja, balkanintiaisia ja kallionakkeleita. Hermonvuoren huippualueella pesivät ruususiipitulkku ja tunturikiuru. Vuorten jyrkänteillä elelee lisäksi omanlaisensa fauna. Hanhikorppikotka on pahasti taantunut maassa, mutta niitä pesii edelleen maassa muutamia kymmeniä pareja. Muita rotkojen pesimälajeja ovat pikkukorppikotka, vuori- ja käärmekotkat, arohiirihaukka, pikku- ja alppikiitäjä, sinirastas, kalliokirvinen ja -varpunen. Talvisin alueella näkee harvakseltaan esimerkiksi munkkikorppikotkia ja hyvällä onnella kalliokiipijänkin.

Tässä maisemassa viihtyivät balkanintiaiset (Parus lugubris) ja kallionakkelit (Sitta neumayeri). Tie Mt Hermonille 7.2.2019

Matkailu alueella

Majoituksen löytäminen alueella on helppoa, siihen auttaa vaikkapa booking.com. Pieniä majataloja on kaikkialla, jopa aivan pienimmissä kibbutzeissa. Auto kannattaa varata joltain Tel Avivin kentältä löytyvältä firmalta, itse käytimme Hertziä. Sen toimisto on saapumisaulassa, ja auto on pienen kävelymatkan päässä parkissa. Ajaminen teillä on helppoa ja turvallista, ja isot tiet ovat hyvässä kunnossa. Hullua kaahausta maassa ei juurikaan näe. Pikkuteillä tulee olla varovainen ettei juutu hiekkaan. Tai niin kuin meille kävi – saviliejuun. Sade tekee pikkutiet vaarallisen liukkaiksi, ja lisäksi sade saattaa katkaista isojakin teitä joksikin aikaa. Osa pikkuteistä on vain nelivedolla ajettavia. Auto ja majoitukset kannattaa varata jo ennen matkaa. Mastercard ja/ Visa käy lähes kaikkialla, debit tai credit, molemmat kelpaa. Rahaa eli shekeleitä ei kannata Suomesta viedä, sitä voi nostaa pankkiautomaatista vaikka heti saapumisaulasta.

Retkipäiväkirja 4.-11.2.

4.2. illalla retkiporukkamme oli kasassa Helsinki-Vantaan kentällä. Suora lento sujui leppoisasti, ja lämmin ateria kannatti olla tilattuna, sillä Tel Avivin kone laskeutuu vasta 00.20 eikä syömässä oikein ehdi käydä. Saimme pikkubussimme reilussa puolessa tunnissa valmiiksi ja pääsimme ajamaan Armon Hayarkon-hotellillemme ja nukkumaan ne pari hassua tuntia mitä ennen aamuretkeä ehtisi. Hotelli oli valittu lähinnä 24h respan, sijainnin, ja sen takia että kohtuullinen aamiainen sisältyi hintaan. Hotellilta on kävelymatka viereiseen Hayarkon-puistoon. Puisto on kuuluisa siellä elävästä pienestä, karkulaisista syntyneestä naamiokottaraispopulaatiostaan (Sturnus burmannicus).

Mustapäätasku (Saxicola rubicola) naaras on kupeilta diffuusisti juovikas. Tel Aviv 5.2.2019
Kirjokalastaja (Ceryle rudis) on tavallinen lintu koko Israelissa.

5.2. Ensimmäinen retkipäivä aloitettiin perinteisesti ennen aamiaista ja auringonnousua Hayarkon-puistosta. Puistossa lenkkeili sadoittain väkeä, jokea pitkin souti pariskuntia aamulenkillään, autoja ja mopoja ja sähköpotkulautoja vilisi tiet täynnä. Iso kaupunki oli varhain hereillä. Vilskeestä huolimatta kävely tuolla on mukavan monipuolinen tapa tutustua maan peruslintuihin. Äänimaailmasta vastasivat melodiset pihamainat ja arabianbulbulit, rumaääniset afrikanhanhet, kauluskaijat ja munkkiaratit, mutta laulelipa seassa vienosti tavallinen tiltalttikin. Kohdelaji naamiokottarainen pysyi piilossa. Ilmeisesti runsastunut pihamainapopulaatio on ajanut tuon lajin ahtaalle. Aamupalan jälkeen surautimme merenrantatöyräälle Maagan Michaelin etelänurkkaan. Päivä oli poikkeuksellisen lämmin paikallistenkin mielestä. Itätuuli oli lähes myrskyisä ja talvitakista oli iloa vaikka lämpöä oli reilusti kaksikymmentä astetta. Rannan koloissa piileskeli aavikko- ja mustajalkatyllejä, karikukkoja ja tundrakurmitsoita. Ohi lensi retken ensimmäinen mustapäälokki. Rantapusikossa lennähti vuoripyitä. Meristaiji oli turhaa, sillä raju itätuuli oli karkottanut mahdolliset merilinnut ehkä Libyaan. Itse kala-altailla putoili retkenpinnoja tasaiseen tahtiin. Tuulensuojaisilla reunoilla lepäili kaikenlaista, hyönteissyöjistä haikaroihin. Erilaisia haikaroita ja niiden johdannaisia kuten pronssi-iibiksiä ja pikkumerimetsoja vilahteli. Jalohaikaroita pölähti lentoon reilu kahdensadan parvi, pelikaaneja muutaman kymmenen linnun parvi, smyrnan- ja kirjokalastajia oli runsaasti, samoin naurulokkeja. Muutama kaitanokkalokki löytyi taivaalta, ja puskista papyrys- ja silkkikerttuset.  Raino Kinnuselta saamamme vinkin avulla löysimme yhden altaan nurkasta kolme kyyryhaikaraakin. Kiitos vain! Kaupan päälle samassa paikassa oli pari rääkkähaikaraa. Yllättävin lintu altailla oli silti ehkä hernekerttu!. No, onhan niitä joskus Suomessakin talvisin. Lounassämpylät naamaan bensiksellä, ja otimme suunnan kohti sisämaata. Pienen sekoilun jälkeen päättelimme päivän retkemme Kfar Barukhin altaille lähelle Afulaa. Altaalla oli reilu tuhat vesilintua, puolet lapasorsia ja puolet muita. Seasta löytyi 21 valkopääsorsaa, 15 ruskosotkaa ja kiva ylläri neljä marmorisorsaa. Liitohaukka on yleistynyt Israelissa rajusti, tänään näkyi kaksi. Illalla Arbel Guest Houseen Tiberiaksen kupeeseen neljäksi yöksi. Illallinen vei lähes tajun, huh mitä herkkuja! Rajusta tuulesta huolimatta saimme kasaan 92 retkenpinnaa näin ekalle päivälle.

Marmorisorsia (Marmaronetta angustirostris)näimme retkellä kahdessa paikassa. Kfar Baruk 5.2.2019

6.2. Heräsimme sateentuoksuiseen tuuliseen aamuun ja osa porukasta kävi pikku kävelyllä Arbel-vuoren luonnonpuistolle. No, puisto oli kiinni joten kävimme vain portilla. Ylänkömaisemassa kätkätti vuoripyitä ja puskissa äänteli alueen peruslintuja priinioita ja samettipääkerttuja. Rotkon yllä kiisi sadan pikkukiitäjän porukka, jyrkänteellä köllötteli kalliotamaaneja (Procavia capensis) ja gasellipukkikin (Gazella gazella) nähtiin. Paluukävelyn aikana yhteen puskaan tupsahti pensaskerttu! Se saattoi olla kevään ensimmäinen muuttaja, näihin aikoihin ne saapuvat. Paikallinen pesimäkanta on tosin isolta osin paikkalintuja, joten aivan varmaksi tätä ei voinut vielä naulata. Herkullisen aamupalan jälkeen päätimme kehnon sään takia ajaa Hulan laaksoon. Ja sehän ei ole koskaan huono idea! Heti saavuttuamme Agamon Hulan portista sisään kävi ilmi millainen paikka nykyään on. Yksi pelto herätti ihmetystä, sillä se oli harmaa. Mutta se olikin kurkipelto, kirjaimellisesti. Ja niitä kurkia oli paljon, pellollinen! 18v sitten kurkia lähinnä hätisteltiin pois ja niiden kokonaismäärä oli vain tuhannen luokkaa. Nykyään niitä houkutellaan jäämään paikalle ja niistä on tullut turistinähtävyys. Niiden määrä oli niin suuri, ettei niiden laskeminen oikein onnistu maasta käsin.  Pari päivää aiemmin paikalliset olivat suorittaneen laskennan ja saaneet luvun 51.500 kurkea. Parvessa on mukana yksi neitokurki, jonka etsintä todettiin arpapeliksi. Melkein se onnistuikin, kun pieni kurki lennähti edessämme tien yli, äh! Kurkienkatselupisteeltä oli hyvät näkymät eri suuntiin, ja siitä havaitsimme muun muassa neljä kilju-, kolme keisari- ja yhden maakotkan, 5 harakkakäkeä, 4 liito- ja 4 arohiirihaukkaa. Koko ajan oli jotain kivaa näkyvissä. Ns. päivän paras havainto oli upea ja uljas Israelin ensimmäinen – tadaa! – valkoposkihanhi! Lintu on ollut koko talven samalla paikalla, joten se ei juuri tringalaisten tunteita kuohuttanut. Enemmän aikaa kulutettiin esimerkiksi liitohaukan vienon äänen ihasteluun ja vuorikirvisten tuntomerkkien opiskeluun. Päivä kului nopeasti, ja kello olikin jo kolme kun kahville ennätimme. Paikalla kannattaa vuokrata neljän hengen golfkärry tai polkupyörä, jolla voi kiertää koko kahdeksan kilometrin lenkin leppoisasti. Ymmärsimme tämän vasta kun olimme jalat hapoilla kävelleet edes takas. Illan viime valoissa ehdimme vielä pohjoispuolisille altaille vähän sorsia laskeskelemaan. Altailla oli hämmentävät 2000 lapasorsaa. Yksi allas oli erityisen suosittu, siinä oli 1550 yhdessä kasassa. Siellä täällä oli muutaman kymmenen – sadan linnun allihaahkamaisen tiiviitä parvia, jotka pyörivät ympyrää. Ilmeisesti pyörre sai ruoan kumpuamaan pintaan, muuta selitystä tälle ei löytynyt. Pari marmorisorsaa ja ruskosotkaa ja neljä sitruunavästäräkkiä mainittavimmat muut linnut. Illalla taas hieno illallinen; ”Pietarin kalaa” – tietenkin Genesaretinjärvestä. Majapaikkamme Shavit Guest house on aivan ehdoton kohde jos haluaa yöpyä ja retkeillä Pohjois-Israelissa! Arbelista on lyhyt matka kaikkialle. Paikalla on oma ravintola, ja ruoka oli hämmentävän hyvää ja annokset suuria. Olimme sopineet etukäteen saavamme täysihoidon, joten kaikki mitä söimme ja joimme, kuului hintaan. Kellarissa paikan n. 80v kokki-isäntä, Israel, teki itse käsin suklaata. Saat arvata itse, oliko hyvää ;). Ähkyssä jälleen nukkumaan. Paikka on jonkin sortin ”Travellers choice 2013”. Eikä ihme. Onneksi uskalsimme varata sen suoraan neljäksi yöksi.

Hulan lintuja 6.2.2019: kuningaskalastaja (Alcedo atthis), keisarikotka (Aquila heliaca), liitohaukka (Elanus caeruleus) ja pikkumerimetso (Phalacrocorax pygmeus).
Agamon Hulan rengastusasema.
Kuvauksen kohde arabianbulbuli (Pygnonotus xanthopygos) otti tilanteen rauhallisesti. Oikealla retkiporukkamme Golanilla. 7.2.2019
Yksi retken ääripäistä oli käynti Mt Hermonilla 2100m:n korkeudessa. 7.2.2019
Ainakin periaatteessa paikalla on mahdollista nähdä tunturikiuru (Eremophila alpestris ssp. penicillata) ja ruususiipitulkku (Rhodopechys sanguineus)

7.2. Kolmas päivä alkoi lintuverkoilla Agamon Hulassa Shai Agmonin johdolla. Yöllä satoi sakeasti mutta juuri kun saavuimme rengastuspaikalle sade taukosi ja keli olikin koko päivän mitä parhain. Lintu ei liikkunut ja verkoista tuli parin tunnin aikana vain mustarastas ja arabianbulbuli. Yllättäen paikalla oli suomalainen vapaaehtoinen rengastusapulaisena, Matti Järvenpäästä! No tottakai! Shai on hyvin kokenut lintumies, ja hän kertoili paljon Hulan ja Israelin linnuista. Saimme kuulla että v. 2004 Hulassa havaittiin vuosikymmenten tauon jälkeen Israelin 8. liitohaukka. Seuraavana vuonna yhdeksäs, ja viime vuonna 2018 Hulassa suljetun alueen sisällä pesi jo käsittämättömät 36 paria liitohaukkoja, koko Hulan alueella satakunta. Maakotkia sen sijaan pesii koko maassa enää kolmisen paria. Basrankerttusia pesi enimmillään kaksi paria kosteikolla Agamon Hulan pohjoispuolella, muttei sielläkään enää vuoden 2006 jälkeen. Vaikkei lintu liikkunut verkkoihin, paikalla oli mukava vain seisoskella ja syödä majapaikan pakkaamia herkkueväitä. Viereisellä pellolla vilisteli kiuruja, kottaraisia ja töyhtöhyyppiä, kuin Viikissä konsanaan. Toki seassa oli satakunta kynsihyyppää, lapin- ja vuorikirvisiä ja puissa istuskeli kiljukotkia ja liitohaukkoja. Mustafrankoliinien, smyrnankalastajien ja liitohaukkojen huudellessa lähdimme ajamaan kohti Hermonvuorta. Tie nousee jyrkästi ja hujauksessa olimmekin jo puurajan yläreunalla etsiskelemässä kohdelajejamme balkanintiaista ja kallionakkelia. Mitään tiettyä paikkaa meillä ei ollut tiedossa, joten meiltä meni ainakin kaksi minuuttia löytää kallionakkelipariskunta pesällään ja siitä lähes 10 minuuttia ennen kuin löysimme 8 balkanintiaista! Eliksiä ropisi, ja bonuksena vuorisirkku ja rautiainen retkenpinnoiksi. Kartalla tuo pysähdyspaikka on Nev Ativin kibbutzin ylärinteessä, Hermonille vievän tien varressa hetikohta Majdal Shamsin jälkeen. Hermonin hiihtokeskuksen sirkuksesta huolimatta tai ehkä juuri siksi päätimme ottaa ja jonottaa hiihtohissit ylös. Köysirata ylös on reilun kilometrin mittainen, jono vähän lyhyempi. Aurinko vilahteli pilvien välistä, mutta välillä pilvi peitti kaiken näkyvyyden. Hienot oli maisemat! Paikalliset tulevat tuonne ihmettelemään lunta ja tekemään lumiukkoja. Me yritimme nähdä ruususiipitulkkuja. Se tuntui alusta lähtien epätoivoiselta, sillä ylhäällä oli sama härdelli kuin alhaallakin eikä siellä pääse juuri liikkumaan. Juuri kun Hannu löysi ison hemppoparven kaukana vuoren rinteillä, armeijan tyypit tulivat pyytämään poistumista sotilasalueelta. Siirryimme 100m, mutta samalla huiput peittyvät jälleen sumupilveen ja päätimme lähteä kaffelle ja kotiin. Huippuretken saldoksi jäi hemppo ja talitiainen, mutta silti olimme tyytyväisiä tuohon ei ihan jokapäiväiseen retkikohteeseen. Olisihan siitä hemppoparvesta voinut tulkkuja ja tunturikiuruja löytyäkin. Matkalla, rajan tuntumassa, pysähdyimme hyvän näköiseen syyriantikkapaikkaan; saldo kolme syyriantikkaa. Illalla laskeskeltiin vielä hemppoja ja harmaasirkkuja golanilaisilta langoilta kotimatkalla Arbel Guest houseen. Suhde oli noin 200 hemppoa / 300 harmaasirkkua. Retkeily ylängön puutarhoissa ja metsissä ei tuottanut enää kuin kangaskiurun retkenpinnaksi. Illalla päätimme ottaa huomenna rennommin ja retkeillä vain lähialueella. Arbelvuoren aarteet odottavat! 144 retkenpinnaa.

8.2. Neljäs, rento päivä, kivoja lajeja. Sovimme lähdön retkelle vasta aamupalan jälkeen jotta jokainen sai nukkua riittävästi. Innokkaimmat kävivät Genesaretinjärvellä ’meristaijilla’ ennen aamiaista. Siellä vilisi naurulokkeja ja merimetsoja, välissä lenteli erilaisia haikaroita, mustapäälokkeja ja yksi kaitanokkalokki. Jälkimmäinen on sisämaassa talvisin pienen luokan harvinaisuus. Sää oli vihdoin tyyntynyt ja näkyvyys oli loistava. Aamupalan jälkeen teimme retken Arbelin kalliojyrkänteellä, joka on kuuluisa talvisista kalliokiipijöistään. No ei ollut nyt, mutta lauleskeleva kalliokirvinen ja sinirastaat ilahduttavat aina. Räystäspääsky vilahti muuttolennossa, kevätmuuttaja! Sieltä jälleen ylös Golanille Gamlan kanjonille, joka on maan paras korppikotkapaikka. Tai oli ainakin vuoteen 2007, jolloin suurin osa korppikotkista kuoli myrkytysonnettomuuden takia. Havainnointitasanteelta ei näkynyt enää yhtään pesää, kun ennen onnettomuutta pareja oli vielä n. 70. Uljas vuorikotka nähtiin välittömästi sisään astuttuamme, sinirastas lauleli ja kanjonissa lenteli muutama pikkukiitäjä. Hanhikorppikotkia näkyi parikymmentä ja lisäksi näkyi kaksi upeaa munkkikorppikotkaa. Gamlan tiellä tapasimme taas suomalaisia, tällä kertaa YK-joukkoja. Tien vieressä lauloi heinäkerttu.  Illan himmetessä tsekkasimme Golanilla vielä pari vesiallasta, ja lintuja niillä olikin kivasti. Muun muassa 75 valkoposkitiiraa ja 6 valkoselkätaskua nähtiin. Kaikenlaista pientä kivaa retkellä näkyy tietysti koko ajan. Esimerkiksi eilisen ja tämän päivän aikana havaitsimme n. 500 harmaasirkkua, vajaa kymmenen liitohaukkaa ja muutama kymmentä mustapäätaskua. Huomenna täytyy jättää Arbel Guest Housen höyryävät padat kun suuntaamme Kfar Ruppinin suuntaan.

Sinirastas (Monticola solitarius) ja kalliokirvinen (Anthus similis), Mt Arbel 8.2.2019

9.2. Viides päivä, sapattilauantai, alkoi ajolla Kfar Ruppinin seudulle. Otimme pienen ensivilkaisun siitä, mitä tuo alue lintumielessä tarkoittaa. Staijailimme puolisen tuntia Maoz Hayimin allasalueen kohdalla Jordanian rajan tuntumassa. Meininki oli vähän kuin arktikalla, ohitsemme lensi jatkuvasti erilaisia lintuparvia. Merimetsoja siisteissä auroissa, pikkumerimetsoja kuin kuikkaparvia, tiiviitä naurulokkiparvia, erilaisia haikaroita, valkoposkitiiroja -hurjasti lintuja! Pääsimme Kfar Ruppinin portista sisään, ajoimme altaille – ja jäimme autolla lähes saman tien kiinni tien liukkaaseen savikuoreen! Lisäksi takarengas onnistui kietoutumaan lahoon altaiden suojaverkkoon niin, ettei se enää pyörinyt. Ei kun tyypit ulos liejuun työntämään ja totta kai juuri silloin alkoi sataa kaatamalla. Onneksi sade loppui lähes heti, ja noin tunnin ähellyksen jälkeen auto oli taas kovalla tiellä. Kaikki yltäpäältä ravassa, ja kuskia nolotti. Vaikka liejua ei ollut kuin noin sentti, siihen katoaa pito renkaista täydellisesti. Loppupäivä mentiin sit kuraisella autolla varovaisemmin lähinnä asfalttia pitkin. Mutta itse altaat ovat kyllä maineensa veroiset! Haikaroita, lokkeja, sorsia, merimetsoja, pelikaaneja ja niiden seassa monenlaista pientä kivaa, taivaalla satoja haarahaukkoja ja kymmeniä mustahaikaroita. Esim. merimetsoja näimme 3000 ja naurulokkeja 5000, eikä me kierretty kuin pari allasta. Punasotkan ja tukkasotkan risteymä, muutama tamariskivarpunen, viisi kiljukotkaa, arohiirihaukka, ruskohaikaroita, kuusi peltotulkkua ja kruununa hieno koiras punapyrstölepinkäinen. Kolme kesäpukuista valkosiipitiiraa oli outo näky. Olimme jo tietoisia, että tänä talvena niitä on ollut pieniä määriä siellä täällä Israelissa, muttei koskaan aiemmin talvisin. Sadetta tuli välillä niskaan, välillä oli kesäisen lämmintä. Iltapäiväkahvien jälkeen paluu Ruppinille pellon kiuruja ja kirvisiä etsimään. Yksi aasiankiuru löydettiin, mutta tuhkakirvinen päätti näyttäytyä vasta huomisaamuna. Viiriäinen pytpytteli pellolla keväisesti. Illan majapaikan Birdwatching centerin pihassa huusi ja näkyi kyläpöllönen ja kylällä oli neljä lisää. Tornipöllö huusi pari kertaa illalla. Huomenna on hyvä ja mielenkiintoinen lintupäivä!

Puna- ja tukkasotkan risteymä (Aythya ferina x fuligula)muistuttaa pikkulapasotkaa. Kfar Ruppin 9.2.2019
Valkosiipitiira (Chlidonias leucopterus), meri- ja pikkumerimetsot (Phalacrocorax carbo ja pygmeus) ja peltotulkkukoiras (Rhodospiza obsoleta) , Kfar Ruppin 9.2.2019

10.2. Päivät vähenee, lajit kovenee. Aamulla pimeässä kyläpöllösten kanssa huuteli kilpaa paksujalkoja ja sakaaleja. Tuhkakirvinen tosiaankin löytyi tänään Kfar Ruppinin länsipuolisilta alfalfapelloilta. Kirviset istuskelivat tänään runsain määrin langoilla, ja niinpä ensin löytyi yksi ja sit kaksi tuhkakirvistä lisää kymmenien lapin- ja vuorikirvisten seasta. Päätimme ajaa pitkän ajomatkamme Nizzanaan suoraan Länsirannan läpi Kuolleen meren kautta ja se toi retkemme lajilistalle kymmenkunta lisälajia, joita ei oltu edes suunniteltu näkevämme. Kuten afrikankalliopääskyjä, rotkorakkeleita, lyhytpyrstökorppeja, pikkumehiläissyöjiä, mustapyrstö-, kalotti- ja surutaskuja. Ja tietysti upeita maisemia! Ein Gedissä joimme retken, ja ehkä koko WP:n alueen huonoimmat kahvit. Päätimme tehdä kävelyn luonnonkauniiseen Wadi Mishmariin, jos vaikka kyproksenkerttu olisi löytynyt. Tie sinne oli mennyt viime vuosien sateiden takia rikki, eikä lähelle päässyt kuin maastoautolla. Yritimme kuitenkin urheasti kävellen wadin pohjaa pitkin, mutta se oli pakko todeta lopulta liian raskaaksi ja liikaa aikaa vieväksi ja päätimme investoida Mt Amasalle enemmän aikaa. Harmi, sillä jälkeenpäin kuulimme että ylempänä olisi kyproksenkerttuja ollut useampiakin. No, aavikkopyitä ja –kerttuja sentään näimme. Loppupäiväksi nousimme noin 1000m ylemmäs Juudean desertiä Amasa-vuorelle ihastelemaan upeaa laaksoa, jossa oli todella kivasti nähtävää. Paikalla on ollut jo kaksi talvea persiantasku, josta on riittänyt riemua jo sadoille harrastajille. Ja nyt siis meille, jesh! Samalla paikalla oli kuusi valkoselkätaskua, pikkupensaskerttupari, aavikkokerttuja, kalliovarpusia ja kolme ultrahienoa minervanpöllöä alalajia ’lilith’. Illaksi ajoimme pimeässä aina Ezuziin saakka, ja Studio Tobianaan yöksi. Pienen väärinymmärryksen takia paikallinen ravintolanpitäjä ei ollut varma olemmeko tulossa, mutta hetken päästä ravintola olikin auki ja ranskalainen kokki loihti meille illaksi käsittämättömän herkulliset kasvispöperöt, paistoi muutaman pizzan ja laittoi hieman rokkia soimaan tunnelmaa kohottamaan. Cafe Ezuz, jälleen ehdottoman suositeltava mesta!

Kuollut meri 400m merenpinnan alapuolella oli toinen ääripäämme, 2500m Hermonvuorta alempana. Lyhytpyrstökorppipari (Corvus rhipidurus) ja nuubianvuorikauriita (Cabra nubiana). Kuollut meri 10.2.2019
Minervanpöllö (Athene noctua ssp. lilith) ei välittänyt meistä eikä sateesta. 10.2. Mt Amasa.
Mt Amasalla jo toista talvea viettävä persiantasku (Oenanthe chrysopygia, oik.) oli monelle retken tärkeimpiä kohteita. Paikalla oli muutama valkoselkätasku (Oenanthe finchii, vas.) ja muutenkin mukavasti lintuja. 10.2.2019
Idänkaulustrappi (Chlamydotis macqueenii) on näyttävä laji, joka sulautuu halutessaan maastoon täydellisesti. Vaikka laji on harvalukuistunut, Nizzana on edelleen satavarma paikka löytää laji. Nizzana, 11.2.2019

11.2. Retken viimeinen päivä alkoi tutulta junanvaunulta Nizzanan puoliaavikolta. Aavikko vaikuttaa aina alkuun täysin tyhjältä ja kuolleelta, mutta kun sitä tarkemmin katselee ja kuuntelee, lintuja onkin jopa yllättävän paljon. Ensin löytyi paikan paraatilaji idänkaulustrappi, sitten toinen, sit vähitellen aro-, aavikko-, valkoselkä- ja surutaskut, vuoripyitä, pronssikorppi ja lopulta pari aavikkokiurua. Kahdeksan aikaan siirryimme takaisin Ezuziin aamiaiselle ja hietakyyhkyjä katsomaan. Mutta öinen sade oli tehnyt lätäköitä sinne tänne eikö linnuilla ollut tänään mitään syytä tulla juomaan niitä varten tehdylle lätäkölle. Siirryimme suoraan Nizzanan altaille, jossa oli järkytykseksemme jonkinlainen altaiden tyhjennys käynnissä. Yhdessä altaassa oli vielä vähän vettä ja ruovikkoa ja vähän kahlaajiakin. Ja onnekkaasti siellä steppaili vielä “afrikansulttaanikana“, eli äskettäin splitattu laji Porphyrio madagascariensis. Hieno havis, mutta voi olla että laji katoaa altailta jatkossa. Laji on yleistynyt valtavasti koko Israelissa ja sen voi löytää jo lähes mistä vain ruovikkoisesta altaasta. Siirryimme retken lopuksi Urimin pelloille. Siellä liikkuminen autolla oli lievästi sanottuna haastavaa, eikä lintujen lähelle päässyt millään ilveellä. Jouduimme tyytymään päätien läheisyydessä retkeilyyn.  Niinpä hyvästelimme kahvitauon jälkeen Urimin kurat ja suuntasimme Välimerta ihailemaan Ashdodin South Beachille. Se oli hyvä ratkaisu. Varpaat rantahiekassa ei voi koskaan olla huono idea! Siellä kaunista auringonlaskua ja retken hienoja haviksia sulatellessa havaitsimme vielä nuorehkon suulan, josta tuli retken viimeinen, 180. uusi laji.

Kyllä tällä retkellä tuli todettua, että retkeily Israelin pohjoisosissakin kannattaa! Linnustoero Etelä-Israeliin on raju.

Vinkkejä ja linkkejä:

Finnairin suorat lennot Helsingistä Tel Aviviin lentävät tällä hetkellä yöaikaan, joka on tietysti raskas tapa aloittaa retki. Näin saa toki täysiä retkipäiviä kun matkustamiseen ja autonvuokraukseen ei tarvitse käyttää valoisaa aikaa. Paluulennolle ehtii auringon laskettua vaikka Eilatin North Beachilta. Toki muitakin reittivaihtoehtoja on runsaasti.

Shavit Guest house Arbelissa, Tiberiaksen vieressä. (Selkeästi paras majapaikka missä olen Israelissa yöpynyt ja syönyt. Sekä aamiainen että illallinen lähentelivät täydellistä. ”Esimerkiksi ”yhden hengen huoneeni” sisälsi kaksi huonetta ja keittiön, pari televisiota, kylpyhuoneen, parvekkeen ja erillisen yacuzzihuoneen(!)/Petro): http://www.en.4shavit.com/

Kfar Ruppin Birding center. Miellyttävä majoitus, hyvä aamupala, vinkkejä retkeilyyn ja helppo pääsy Kfar Ruppinin altaille. Kyläpöllönen huutelee pihapuussa: https://www.birdwatching.org.il/en/

Ezuz Nizzanan eteläpuolella on kylä, jonne kannattaa mennä yöpymään Nizzanaan mennessä. Näin herää suoraan pelipaikoilla. Ainakin Studio Tobianaa voi suositella majapaikaksi: https://www.studiotobiana.com/

Majatalon vieressä on ravintola Cafe Ezuz, joten samalla kun majoittuu Tobianaan, kannattaa varata illallinen ja aamiainen Cafe Ezuzista. Järjettömän hyvät kasvisruoat: http://cafe-ezuz.co.il/

Ezuzin kylässä on vuohifarmi, jonne on rakennettu hietakyyhkyjen juomapiste. Sinne voi varata terassipaikat tyyliin 20 shekeliä (n.5 euroa)/nuppi. Samalla juomapaikalla on piilokoju jos haluaa kuvata lintuja vierestä. Lämpimät suosittelut molemmista. Paikalla oli yhtenä aamuna Tringan retkellä 2018 huhtikuussa juomassa ainakin kruunu- ja jouhihietakyyhkyjä, aavikko- ja vuoripyitä, aavikkotulkkuja, pensasvarpusia, harmaasirkku, turturi- turkin- ja palmukyyhkyjä, peltosirkkuja, mustapääkerttu ja kettu. Sateisena aikana allas on luonnollisestikin tyhjä linnuista. http://lonelybirder.com/en/item/gevinot-ezim-celias-goat-cheese-farm-2/

Kannattaa ostaa matkalle datapaketti, jolla voi käyttää nettiä vapautuneesti. Se toimii usein paremmin kuin Wifit, ja sillä voi soitella esim. WA-puheluita mielin määrin. Sen lisäksi muista asettaa saavuttuasi kyseinen palveluntarjoaja manuaalisesti, ettei tule ikäviä laskuyllätyksiä muiden maiden verkkovierailuista. Tällä retkellä puhelimemme oli Israelin verkon lisäksi ainakin Libanonin ja Jordanian verkoissa.

Retken 5.-11.2.2019 lajilista – 180 lajia.

TACRUF             pikku-uikku                                  167 yksilöä

PODCRI             silkkiuikku                                     27 yks. 26 yks Genesaretjärvi, 1 Kfar Ruppin

PODNIG            mustakaulauikku                        53 yks kolmella paikalla

MORBAS           suula                                               1 imm. 11.2. Ashdod South Beach

PHACAR            merimetso                                    4100 yks, etenkin Kfar Ruppinin seutu

PHAPYG            pikkumerimetso                         221 yks, päivittäin, eniten Kfar Ruppin

PELONO            pelikaani                                        110 yks, 70 Hula, 40 Kfar Ruppin                       

NYCNYC            yöhaikara                                      38 yks., lähinnä Kfar Ruppin

BUTSTR             kyyryhaikara                                3 yks Maagan Michael 5.2.

ARDRAL             rääkkähaikara                             3 yks, 2 Maagan Michael, 1 yks Kfar Ruppin

BUBIBI               lehmähaikara                               318 yks.

EGRGAR            silkkihaikara                                 56 yks

EGRALB             jalohaikara                                    333 yks, 270 Maagan Michael, 50 Kfar Ruppin

ARDCIN             harmaahaikara                            209 yks

ARDPUR            ruskohaikara                                4 yks, 1 Genesaretjärvi, Kfar Ruppinin seutu

CICNIG              mustahaikara                               140 yks, 40 Maagan Michael, 100 Kfar Ruppin

PLEFAL               pronssi-iibis                                 670 yks, etenkin Maagan Michael ja Hula

PLALEU              kapustahaikara                           34 yks

BRALEU             valkoposkihanhi                         1 yks Agamon Hula, Israelin ensihavainto, ollut koko talven

ALOAEG            afrikanhanhi                                12 yks, Tel Aviv, Hayarkon park

TADTAD            ristisorsa                                        1 yks Ein Bdolach altaat

ANAPEN           haapana                                         82 yks, joista 5.2. 80 Kfar Baruk ja ympäröivät vesialtaat

ANASTR            harmaasorsa                                68 yks, Ein Bdolach ja Kfar Ruppin

ANACRE            tavi                                                  170 yks

ANAPLA            sinisorsa                                        330 yks, etenkin Hula

ANAACU           jouhisorsa                                     100 yks Kfar Baruk

ANACLY             lapasorsa                                      3140 yks, mm. 2000 Ein Bdolach altaat

MARANG         marmorisorsa                              8 yks, 4 yks 5.2. Kfar Baruk ja 4 yks 6.2. Ein Bdolach

AYTFER              punasotka                                    360 yks

AYTNYR             ruskosotka                                   32 yks, eniten 5.2. 30 yks lähellä Kfar Barukia

AYTFUL              tukkasotka                                  120 yks

AYTFULxFER    tukka- ja punasotkan rist        1/ 9.2. Kfar Ruppin

OXYLEU             valkopääsorsa                            21 5.2. Kfar Baruk

MILMIG            haarahaukka                               1121 yks, pääosin Kfar Ruppinin seudulla

GYPFUL             hanhikorppikotka                      28 yks, 26 yks 8.2. Gamla, 2 yks 10.2. Wadi Mishmar

AEGMON         munkkikorppikotka                   2 yks 8.2. Gamla

CIRAER              ruskosuohaukka                        61 yks

CIRCYA              sinisuohaukka                            5 yks

ACCNIS              varpushaukka                            6 yks

BUTBUT            hiirihaukka                                 19 yks

BUTRUF            arohiirihaukka                           8 yks

AQUCLA            kiljukotka                                    14 yks

AQUHEL            keisarikotka                                 7 yks

AQUCHR           maakotka                                      1 yks, 6.2. Agamon Hula

HIEFAS               vuorikotka                                   1 yks, ad koiras soidinteli 8.2. Gamla

PANHAL            kalasääski                                     7 yks

FALTIN               tuulihaukka                                 73 yks

FALPER              muuttohaukka                            2 yks, 6.2. Agamon Hula, 11.2. Urim

ELACAE              liitohaukka                                  14 yks

ALECHU             vuoripyy                                       40 yks

AMMHEY          aavikkopyy                                   3 yks Kuollut meri ja Wadi Mishmar

FRAFRA             mustafrankoliini                         2 yks, 7.2. 2Ä Agamon Hula

COTCOT            viiriäinen                                       1 yks, 1Ä 9.2. Kfar Ruppin

RALAQU            luhtakana                                     3 yks, 2ä 7.2. Agamon Hula, 1p 11.2. Nizzanan altaat

GALCHL             liejukana                                      40+ yks

PORMAD          ’afrikansulttaanikana’              1 yks, 11.2. Nizzanan altaat

FULATR             nokikana                                      750 yks

GRUGRU          kurki                                               50265, esim n.50.000 6.2. Agamon Hula

CHLMAC           idänkaulustrappi                        5 yks, 11.2. Ezuz/Nizzana

HIMHIM            pitkäjalka                                     11 yks vain

RECAVO            avosetti                                          5 yks

BUROED            paksujalka                                    7 yks, mm. 10.2. 6 yks Kfar Ruppin

CHAALE             mustajalkatylli                           23 yks Välimeren ranta

CHAHIA             tylli                                                140 yks

CHALES              aavikkotylli                                 12 yks, 5.2. Maagan Michael

PLUSQU            tundrakurmitsa                           3 yks, 5.2. Maagan Michael

VANSPI             kynsihyyppä                                 525 yks

VANVAN          töyhtöhyyppä                                171 yks, esim 8.2. 150 yks Golan

CALUTA             pikkusirri                                     23 yks

CALTEM            lapinsirri                                       15 yks

CALALP              suosirri                                         12 yks

PHIPUG             suokukko                                      66 yks

GALGAL            taivaanvuohi                                20 yks

NUMARQ         kuovi                                               1 yks, 5.2. Maagan Michael

TRIERY               mustaviklo                                   4 yks

TRITOT               punajalkaviklo                            39 yks

TRISTA               lampiviklo                                    8 yks

TRINEB              valkoviklo                                     6 yks

TRIOCH              metsäviklo                                    21 yks

TRIGLA              liro                                                  3 yks

ACTHYP             rantasipi                                        7 yks

AREINT              karikukko                                     5 yks, 5.2. Maagan Michael

LARRID              naurulokki                                   6903 yks, mm. 5000 yks 9.2. Kfar Ruppinin seutu

LARGEN            kaitanokkalokki                          13 yks, 5.2. 12 yks Maagan Michael, 8.2. 1 ad Genesaretjärvi

LARCAC             aroharmaalokki                          3 yks, 9.2. Kfar Ruppin

LARARM           armenianlokki                             329 yks

LARICH              mustapäälokki                            16 yks

STESAN             riuttatiira                                      6 yks, Välimeren ranta

CHLHYB             valkoposkitiira                           92 yks, mm. 84 yks 8.2. Golanin ylängön altaat

CHLLEU              valkosiipitiira                            3 yks, 3 kp ad 9.2. Kfar Ruppin

COLLIV               pulu                                             400+ yks, tuhansia

STRDEC              turkinkyyhky                             140+ yks, tuhansia

STRSEN              palmukyyhky                             80+ yks, satoja

PSIKRA              kauluskaijanen                           61 yks

MYIMON          munkkiaratti                                3 yks, 5.2. Hayarkon Park, Tel Aviv

CLAGLA             harakkakäki                                7 yks

TYTALB              tornipöllö                                    1 yks, 1Ä 9.2. kibbutz Kfar Ruppin

ATHNOC           minervanpöllö                            3 yks, 10.2. Mt Amasa

OTUSCO            kyläpöllönen                               4 yks, 4Ä 9.2. kibbutz Kfar Ruppin

APUAPU           tervapääsky                                 1 yks 5.2. lähellä Kfar Barukia

APUPAL            vaaleakiitäjä                                60 yks + 73 Apus sp.

APUMEL           alppikiitäjä                                   2 yks, 11.2. Nizzanan altaat

APUAFF            pikkukiitäjä                                   110 yks, 6.2. 100p Mt Arbel, 8.2. 10p Gamla

MERORI            pikkumehiläissyöjä                    3 yks, Kuollut meri ja Wadi Mishmar

HALSMY            smyrnankalastaja                       37 yks

ALCATT              kuningaskalastaja                      11 yks

CERRUD            kirjokalastaja                               48 yks

UPUEPO           harjalintu                                       16 yks

DENSYR             syyriantikka                                 12 yks

AMMDES          aavikkokiuru                                7 yks

GALCRI              töyhtökiuru                                  60+ yks

LULARB             kangaskiuru                                 17 yks, a16 7.2. n. Alonei Habashan, 1Ä 10.2. Mt Amasa

ALAARV            kiuru                                                71 yks

ALAGUL            aasiankiuru                                   1 yks, 9.2. Kfar Ruppin

HIRFUL              afrikankalliopääsky                    12 yks, Kuollut meri ja Nizzanan altaat

HIRRUS              haarapääsky                                 550 yks

DELURB             räystäspääsky                              3 yks

ANTSIM            kalliokirvinen                               2 yks, 8.2. 1Än Mt Arbel, 10.2. 1Ä Mt Amasa

ANTPRA            niittykirvinen                               17 yks

ANTCER             lapinkirvinen                                114 yks

ANTSPI              vuorikirvinen                               40 yks

ANTRUB            tuhkakirvinen                              3 yks, 10.2. Kfar Ruppin

MOTCIN            virtavästäräkki                             2 yks, Genesaretjärvi ja Kfar Ruppinin seutu

MOTALB           västäräkki                                      392 yks

MOTCIT             sitruunavästäräkki                     4 yks, 6.2. Ein Bdolach altaat

PYCXAN            arabianbulbuli                             38+ yks, kymmeniä

TROTRO            peukaloinen                                 5 yks, 7.2.Hermon-Golan

PRUMOD          rautiainen                                     2 yks, 7.2. Hermon, 10.2. Mt Amasa

ERIRUB              punarinta                                     19 yks

LUSSVE              sinirinta                                        15 yks

PHOOCH           mustaleppälintu                         16 yks

SAXOLA             mustapäätasku                           91 yks

OENCHR            persiantasku                                1 yks, 10.2. Mt Amasa, viettää jo toista talveaan, Israelin 1. havainto

OENISA             arotasku                                        4 yks, 11.2. Nizzana

OENDES            aavikkotasku                                2 yks, 11.2. Nizzana

OENFIN             valkoselkätasku                          13 yks

OENYGA           kalottitasku                                  3 yks, 10.2. Kuollut meri

OENLUG           surutasku                                      5 yks, 10.2. 4 yks Judean desert, 11.2. 1 yks Nizzana

CERMEL             mustapyrstötasku                     11 yks, 10.2. Kuolleen meren reitti

MONSOL          sinirastas                                       5 yks

TURMER           mustarastas                                 43 yks

TURPHI              laulurastas                                  11 yks

CETCET              silkkikerttunen                           14 yks

CISJUN              heinäkerttu                                  6 yks, Golan

PRIGRA             priinia                                           25+, kymmenittäin päivittäin

SCOINQ             aavikkokerttu                              3 yks, 10.2. 2 yks Wadi Mishmar, 1Ä Mt Amasa

ACRSTE              papyruskerttunen                     4 yks

SYLCON             pikkupensaskerttu                    2 yks, 10.2. 1/1 Mt Amasa

SYLCOM            pensaskerttu                               4 yks

SYLCUR              hernekerttu                                 1 yks, 5.2. Maagan Michael

SYLALA              samettipääkerttu                       41 yks

SYLATR              mustapääkerttu                         3 yks

PHYCOL             tiltaltti                                           48 yks

TURSQU            arabiantimali                                7 yks, 10.2. Kuollut meri

PARLUG            balkanintiainen                           8 yks, 7.2. Mt Hermon

PARMAJ            talitiainen                                      50 yks

SITNEU              kallionakkeli                                 3 yks, 7.2. 1/1 pesällä +1 Mt Hermon

NECOSE             isopurppuramedestäjä            26 yks

LANISA              arolepinkäinen                            1 yks, 9.2. 1/ Kfar Ruppin

LANEXC             isolepinkäinen                             8 yks, nykyään isolepinkäinen, alalaji aucheri                          

GARGLA            närhi                                                22 yks

CORMON         naakka                                            138 yks

CORNIX             varis                                                460+ yks, satoja

CORRUF            pronssikorppi                              32 yks

CORRHI             lyhytpyrstökorppi                      40 yks, Kuollut meri

ONYTRI              rotkorakkeli                                  80 yks, Kuollut meri

ACRTRI              pihamaina                                     310 yks

STUVUL             kottarainen                                  473 yks

PASDOM          varpunen                                      50+ yks, satoja

PASHIS              pajuvarpunen                               124 yks

PASMOA          tamariskivarpunen                    5 yks, 9,2, Kfar Ruppinin seutu

PETPET              kalliovarpunen                            12 yks, 10.2. Mt Amasa

FRICOE              peippo                                            105 yks

FRIMON            järripeippo                                    5 yks

SERSER              keltahemppo                               13 yks

CARCHL             viherpeippo                                 28 yks

CARCAR            tikli                                                   58+ yks

CARSPI              vihervarpunen                            1 yks, 7.2. noin Merom Golan

CARCAN            hemppo                                         274 yks

RHOOBS            peltotulkku                                   6 yks, 9.2. Kfar Ruppin

EMBCIA             vuorisirkku                                    1 yks, 7.2. Mt Hermon

EMBCAL            harmaasirkku                               757 yks

Andalucia syyskuu 2018 -retkikertomus

Joka syksy tuhannet petolinnut matkaavat läntistä reittiä halki Euroopan kohti Afrikan talvehtimisalueita. Pikkukotkat, käärmekotkat, niittysuohaukat ja haarahaukat tulevat Keski-Euroopasta, mehiläishaukat pohjoisempaa. Mukana menossa ovat myös haikarat sekä myöhemmin syksyllä myös kurjet.

 

Tringan retki Andalusiaan ajoittui petolintujen päämuuttoon. Toiveena oli nähdä mehiläishaukkojen päämuutto Tarifan kuuluisilla petojen seurantapaikoilla ja jatkaa sitten matkaa muille Andalusian upeille lintukohteille.

 

11.9. aamulla aikaisin 8 hengen retkiporukkamme kokoontui Helsinki-Vantaan asemalla. Yli neljän tunnin lentomatkan jälkeen Malagan lentoasemalta otettiin alle 9 hengelle rekisteröity Wolksvagen ja lastattiin laukut autoon. Yksintein hurautettiin pikkukotkien, pikkukorppikotkien ja lukuisten muiden petojen kaarrellessa hinnakkailla tietulleilla höystetyn tien päällä Tarifan kaupunkiin, Espanjan eteläisimpään kolkkaan. Hotellimme Hostal Las Margaritas oli keskitasoinen majapaikka aivan vanhan kaupungin kupeessa

 

Koska lounasaika oli, kyseltiin paras ruokapaikka Tarifan vanhasta kaupungista, kaupungin vanhan portin sisäpuolelta. Satoja vuosia vanhojen kapeiden kujien uumenista ruokapaikka löytyi. Aivan erinomaisen lounaan jälkeen nostettiin kytkintä ja lähdettiin tarkastamaan muutaman kilometrin päässä oleva staijikukkula La Cazalla.

 

 

“Kasalla” oli hiljaisempaa, vaikkakin yksi 17 mustahaikaran parvi ja muutama mehiläissyöjä ohitti staijipaikan tuulisessa mutta hehkuvan kuumassa kelissä. Iltapäivä oli pitkällä ja päivän muuttorupeama ohi. Näin meille selitti “Kasan” opastuskeskuksen virkailija, joka luonnollisesti nimettiin porukan piirissä Kasan Pedroksi. Hän neuvoi myös muutamia uusia lintupaikkoja, jotka päätettiin tyypätä tilaisuuden tullen.

 

 

 

Koska staiji osoittautui tuloksettomaksi, suunnattiin Tarifan rannoille. Nousuvesi oli korkealla ja kahlaajapaikat vähissä. Muutamia mustajalkatyllejä ja pulmussirrejä piipersi silti rannan tuntumassa. Välimerenlokkeja oli etelänharmaalokkien seassa muutamia ja vaaleakiitäjät näyttivät matkaavan haarapääskyjen ohella kohti eteläisiä ilmansuuntia aika vauhdilla. Rannalla kulkee pitkospuut halki kohtalaisen kosteikon.

 

 

Kosteikolta yhytettiin ensimäiset heinäkertut ja mustapäätaskut. Rannan tuntumasta nousi ilmaan myös roteva kirvinen, jonka identiteetti ei varmistunut nummikirviseksi, vaikka ääni sellainen olikin.

 

Lyhyen lepotauon jälkeen käytiin iltakävelyllä Tarifan keskustassa. Kasan Pedro nimittäin vinkkasi meille yöpymispuusta, joka kannatti käydä katsomassa. Sadat melskaavat mustakottaraiset saivat seurakseen kymmeniä pikkutuulihaukkoja. Jos vaikka minkä pukuisia tämän lajin lintuja pyöri kuusen näköisen korkean puun ympärillä. Kun ilta hieman vielä hämärtyi, saapui puihin runsaasti lehmähaikaroita. Sulassa sovussa pedot, haikarat ja kottaraiset jakoivat puiden oksat. Melkoinen luontoelämys!

 

 

 

Ruokapaikoissakin oltiin ihmiset ja koirat sulassa sovussa.

 

12.9. Noustiin hyvissä ajoin aamiaiselle, jossa opeteltiin urakalla espanjankieltä ja kaikki saivat kupuunsa apetta. Sen turvin jatkettiin Tarifan vanhan kaupungin muurien tuntumassa jo useamman vuoden laulelleen kyläbulbulin reviirille. Aamuaktiivinen lintu löytyi heti laulavana puun latvasta. Pian myös silkkikerttunen ja samettipääkertutkin ruksittiin listoille. Kun havaintopaikan ylitti vielä hauskasti lepatellen harjalintu, voitiin aamun todeta alkaneen oikeastaan ihan kivasti.

Bulbuli vai ei?

 

Aamun piristävä kävelylenkki oli ohi, käytiin hakemassa hotellilta kaukoputket ja jatkettiin Kasan Pedron suosittelemaan staijipaikkaan Cimaan. Sinne olisi ollut Tarifasta 20 minuutin kävelymatka ja autolla rannan tuntumassa olevalle staijipaikalle hurautti viidessä minuutissa. Todella mielenkiintoinen ja monipuolinen paikka. Jyrkähkö ranta, josta on upea näkymä yli Gibraltarin salmen. Korkealla taivaalla etelään lipui mehiläishaukkoja, matalammalla rantaa seuraillen pikkukotkia, haarahaukkoja ja pikkukorppikotkia. Oli hienoa vertailla Suomessa vaikeasti havaittavia ja tunnistettavia harvinaisia petolintuja erilaisissa puvuissa, hyvässä valossa ja lähietäisyydeltä. Itse kullekin alkoi jo tulla tuntumaa hyvin runsaiden petojen tunnistamisesta.

Rannan pienissä puskissa näyttäytyi lajilistalle pikkupensaskertut ja nummikirvinenkin ruokaili staijipaikan parkkiksen tuntumassa. Meristaijilla kaukaisuudessa lipui Välimeren suuntaan muutama välimerenliitäjä (keltanokkaliitäjä) ja lähempänä rantaa suuntaan jos toiseen seilasi pieniä baleaarienliitäjäparvia.

Hieno aamu senkun jatkui, kun siirryttiin läheiselle “Kasalle”. Eilinen hirmutuuli oli selvästi laantunut ja petoja leijaili satamäärin joka puolella. Oli menossa todellinen päämuutto. Paikalliset hanhikorppikotkat kaartelivat Tarifan huippujen yllä, haikarat ja pedot saaapuivat rantaviivaa Tarifan ylle, kunnes kohtasivat meren ja jäivät kaartelemaan ylväästi yllemme. Upeaa! Hanhikorppikotkien seasta etsittiin harvinaisempaa suomukorppikotkaa, mutta sellaisia ei optiikkamme tavoittanut.

Iltapäivä ja lounasaika painoivat päälle. Kun petomuutto osoitti rauhoittumisen merkkejä, upean näytelmän ihaileminen sai riittää. Samainen ravintola Tarifan vanhassa kaupungissa piti jälleen huolen kulinaristisesta nautinnosta.

Tero hahmottelee seuraavan päivän ajoreittiä.

 

Tarifasta muutamia kymmeniä kilometrejä pohjoiseen on La Jandan peltoaukea, tuhansien kurkien, suomalaistenkin, talvikoti. Alueelta on jonkun verran havaintoja myös erilaisista arolajeista. Peltojen keskellä kulkee noin 8 km pitkä tie, kapean kanavan vartta, josta linnut on aika mukavasti havaittavissa. Nyt keli oli kuuma ja paahteinen. Peltojen yllä kaarteli niittysuohaukkoja ja hieman yllättäin alppikiitäjiä. Kun tietä ajeltiin eteenpäin, osoittautui kanavan varsi oivaksi haikarapaikaksi: rääkkä-, yö-, rusko-, harmaa-, jalo-, kapusta- ja silkkihaikara sekä pronssi-iibiksiä pikkuparvia. “Kuin eläintarhassa retkeilisi”, sanoi joku ties kuinka monennen uuden lajin jälkeen.

 

 

Paluumatkalla hotellille tarkistettiin vielä yksi kilometrien päästä hieman liitohaukalta vaikuttanut tolpan pää. Pikaisesti varusteet hotellille ja illaksi jälleen ihmettelemään Tarifan yöpymispuuta. Tällä kertaa pääosassa olivat lehmähaikarat, joita saapui paikalle paljon.

 

13.9. Tavarat lastailtiin aamuvarhaisella autoon ja jatkettiin matkaa.

Petri mestaripakkaaja

 

Muutamia petolintuja kaarteli edelleen Tarifan yllä, mutta me jatkoimme kohti pohjoista. Ensimmäinen pysähdys oli parin järven rantamilla, jossa moni on havainnut häätökiitäjiä, eli kaffereita. Laji pesii ruostepääskyjen pesissä. Indikaattorilajia lentelikin paikalla runsain joukoin, mutta päätähtiä ei näkynyt. Niiden pesintä lienee ollut tavallista varhaisemmassa. Järvellä sen sijaan oli kohtalaisen paljon sorsia ja muutama kalasääskikin.

 

Ruostepääskyt

 

 

Seuraavalle kohteelle Laguna de Medinalle oli puolentoista tunnin ajomatka. Siellä järvi oli täynnä nokikanoja, sorsia, haikaroita, flamingoja, pitkäjalkoja.

 

Ihmettelin hieman tätä, sillä paikka oli vain varalla ja usein aika tyhjä. Valitettavasti yhtään varmaa kruununokikanaa ei pahasta vastavalosta ja väreilystä löytynyt. Sentään muutama marmorisorsa ja valkopääsorsa altaalla oli.

 

Jatkoimme kohti lounaspaikkaa navigaattorin kierrättäessä meitä pitkin kaupungin reunamia ja täyteentupattuja ostoskatuja. Hieman haeskelemalla, löytyi sivummalta karuhko ruokapaikka, joka tarjosi todella hyvää ruokaa; Joskin raavaalle suomalaismiehelle ehkä hieman liian kevyitä annoksia.

Onneksi lähistöllä Al Qaidan altaat ja suolatasangot osoittautuvat kuivuudesta huolimatta varsin monipuolisiksi paikoiksi. Suolatasangoilla saalisteli isohaarahaukka ja parvi avosetteja ruokaili mukavasti kuvattavissa. Altailla meille esittäytyivät huomattavasti aiempaa paremmin marmori– ja valkopääsorsat ja mm. yöhaikarat. Kruununokikanat olivat kaiketikin siirtyneet vetisemmille järville, kuten Laguna de Medinalle. Ajanpuutteen ja huonohkon ajankohdan vuoksi jätimme aroalueen kahlaajapääskyt, pikkutrapit ja jouhihietakyyhkyt odottamaan seuraavaa retkeä.

 

 

Riuttatiira

Siirryimme pidemmällä ajorupeamalla Doñanan kansallispuiston sisälle El Rocion hevoskaupunkiin. Parin tunnin ajomatkalla ei lintuja kummemmin näkynyt, mutta ehkä yksi Euroopan vanhimpia kaupunkeja, Sevilla, tuli sentään nähtyä lähietäisyydeltä. Kaupungin kirjoitettu tiedossa oleva historia yltää yli 2500 vuoden taakse – hieman kauemmas historiaan kuin Helsingillä.

Majoituimme mukavaan, hieman marokkolaistyyliseen majapaikkaan El Rocioon ja toiveikkaina kävelimme kaupungin kupeessa olevalle, Doñanan parhaalle kosteikolle todetaksemme, että paikka oli täysin kuivunut! Siinä, missä viimeksi käydessäni oli satoja sorsia, kruununokikanoja, sulttaanikanoja ja flamingoja laidunsivat nyt saksanhirvet sekä lehmät. Näky oli aika uskomaton. Katsastimme hotellin lähistöltä kuitenkin mukavan ruokapaikan, jonne menimme vähän myöhemmin syömään. Hieno paikka, jossa oli paljon turisteja, hyvää ruokaa. Hevosten ehdoilla elävässä, hiekkateiden halkomassa kaupungissa oli ravintoloissa tietenkin tiski myös ratsastajille. Siihen muutama porukka parkkasikin pollensa ja skyyppari tarjoili drinksut hevosten pään korkeudella tököttäville baaripöydille.

Hyvän ruoan ja hauskojen jälkkärijäätelöiden jälkeen tehtiin rauhallinen iltalenkki kävellen kaupungin laitoja myötäillen.

 

Toiveena oli nähdä tornipöllö istuskelemassa tolppien päällä tai talojen katoilla. Tässä kaupungissa kun on erittäin vahva tornipöllökanta. Myös ruosteniskakehrääjät olivat vielä maisemissa, joten niitäkin voisi nummien päällä nähdä taskulampun valoissa lentelevän. Valitettavasti onni ei tällä kertaa lykästänyt.

 

14.9.

Aamuretken ensimmäinen kohde oli siniharakkapaikka aivan kaupungin laitamilla. Paikka ja melskaavat siniharakat löytyivätkin helposti.

Seuraavaksi suunnittelin keskellä kansallispuistoa olevalle opastuskeskukselle ajoa. Yleensä suora tie kaupungista keskukselle on veden vallassa, joten kyselin hotellilta, voiko sinne ajaa. Sanoivat, että onnistuu helposti. Helppous loppui noin puolen kilometrin ajon jälkeen upottavaan kuivaan hiekkaan, jonne raskas pakettiauto upposi samantien. Pienellä tuuppauksella pirssi nousi takaisin tielle ja uudet suunnitelmat otettiin käyttöön.

 

Paikalle pelmahtanut parvi siniharakoitakin toki hieman piristi hikisen työntöurakan ohessa. Pakattiin tavarat ja ajeltiin sitten isompaa tietä läpi kansallispuiston kohti seuraavaa kohdetta, isotrappien aroa Osunan kaupungin lähettyvillä.

 

Iltapäivästä oltiin arolla, jossa oli suhteellisen lämmintä. Kuivuus ja kuumuus olivat ajaneet kaikki pelloilla elävät arojen linnut oliivipuuviljelmien varjoihin. Sieltä löytyi 10 paksujalkaa ja muutamia punapyitäkin, mutta päätähteä, jättiläismäistä isotrappia emme yhyttäneet. Ajeltiin eteen päin puuviljelmien pohjia tähyille ja se kannatti, sillä joku hoksasi maassa kököttävän minervanpöllön. Hauska tiukkakatseinen pieni pöllö piti meille hetken seuraa, kunnes ahdistui ja lennähti syvemmälle metsikköön.

 

 

Matka jatkui vuoristoon, jossa synkät pilvet realisoituivat pieneksi ukkosmyräkäksi. Ihan paikallisista uutisista bongattuun Malagan tulviin ei sentään päästy. Montejaque on pittoreski pieni kylä korkealla vuoristossa, lähellä Rondan kaupunkia. Majoittauduttiin Apartementos Sierra del Hachoon ja pari vielä toiseen hotelliin. Melko tyyris huoneisto, jota vuokrasi hermostuneen oloinen pieni ja rahan päälle ymmärtävä paikallinen. Ilta pimeni pian ja käytiin kylällä haukkaamassa hieman palasta. Kalliopääskyt ja muutama hanhikorppikotkakin jo kierteli huomista linturetkeä enteillen parvekkeen edustalla.

 

15.9.

Aamu valkeni upean aurinkoisena. Vuoristossa lämpötila on tähän aikaan vuodesta päivällä siinä parin kymmenen hujakoilla, aamulla viileämpi. Aamiaisen jälkeen pakattiin tavarat valmiiksi ja lähdettiin yhtenä ryhmänä kävelemään laaksoa myötäilevää tietä pitkin ylemmäs. Etelänpuukiipijät ja pensassirkut lauloivat kylän laitamilla ja ylväät hanhikorppikotkat kaartelivat kaiken aikaa vuorten huippujen ympärillä.

 

 

 

 

Hauskasti sirkuttavat alppivarispari lensi myös laaksoa myötäillen, kuten myös korkealla taivaalla muuttohaukka.

 

Alueen erikoisuuksia ovat kalliovarpuset, mustataskut, kivikkotöyhtökiurut ja vuorisirkut. Viime vuonna samalla paikalla oli tarjolla koko repertuaari. Tänä vuonna vuoristopelloilta löytyi vain muutama mustapäätasku sekä rotevia ja aina sykähdyttäviä mustataskuja.

 

Seuraavaksi suunnattiin Rondan muinaiseen vuoristokaupunkiin, etsittiin sieltä sopiva ruokapaikka, joka löytyi hämmentävän helposti. Keskusta jäi tällä kertaa väliin, mutta upeat pystysuorat vuorenseinämät olivatkin paljon näyttävämmät hieman syrjemmällä kaupunkia. Sinirastaskin näyttäytyi siellä viimein koko porukalle oikein mainiosti.

 

Marjatta, Tero, Jouni, Pirjo, Sisko, Petri ja Heli

Palasimme Malagaan hyvissä ajoin, sillä Quadalhorsen hieno lintupaikka odotti vielä meitä. Parkkasimme auton syrjäiselle tielle jalkapallokentän kupeeseen ja jatkettiin paikalle, josta on havaintoja sulttaanikanoista ja kruununokikanoista. Koska Doñana oli kuivunut, tämä oli viimeinen mahdollinen paikka näille lajeille. Hienoilla altailla olikin kivasti elämää, sorsia, lokkeja, flamingoja, haikaroita ja kahlaajia, mutta mitään kuningaskalastajaa sykähdyttävämpää uutuutta emme siellä havainneet.

 

Autolle paluu oli järkytys. Siihen oli murtauduttu ja etupenkeille jääneet reput oli vohkittu.

Kuulimme valitettavasti vasta reissun jälkeen että kyseinen alue on autorosvojen erityisessä suosiossa.

Ilta menikin sitten puolille öin Malagan poliisiasemalla asiaa selvitellen. Onneksi autossa oli hyvä vakuutus, joten mitään maksuja ei enää palautustilanteessa mennyt.

 

Hieno reissu josta kiitos kaikille osallistujille.

 

Kirjoittanut retken opas Tero Linjama

Lintukuvat Petri Turkki

Muut kuvat ja kuvatekstit Jaana Sarvala

 

11.9. 12.9. 13.9. 14.9. 15.9.
Malaga-Tarifa Tarifa Tarifa-Donana Donana-Montejaque Montejaque-Malaga
1. Merihanhi 4 2
2. Ristisorsa
3. Haapana 2
4. Harmaasorsa 2 1
5. Tavi 1
6. Sinisorsa 5 x
7. Jouhisorsa
8. Heinätavi
9. Lapasorsa 4 4 20
10. Marmorisorsa 13
11. Punapäänarsku 1 1
12. Punasotka x 10
13. Ruskosotka
14. Tukkasotka
16. Valkopääsorsa 5
17. Punapyy 1 1 4
18. Viiriäinen
19. Fasaani
20. Pikku-uikku x 10
21. Silkkiuikku x
22. Mustakaulauikku x
23. Keltanokkaliitäjä 1
24. Idänpikkuliitäjä
25. Baleaarienliitäjä 15 30
26. Suula x 5
27. Merimetso
28. Karimetso
29. Kaulushaikara
30. Pikkuhaikara
31. Yöhaikara 3 2
32. Rääkkähaikara 2 1
33. Lehmähaikara 30 x x 1
34. Silkkihaikara x x x x
35. Jalohaikara 1 1 1 1
36. Harmaahaikara 1 3 x x 2
37. Ruskohaikara 1 3
38. Mustahaikara 17 x
39. Kattohaikara 1 x x x
40. Pronssi-iibis 80 x
41. Kapustahaikara 2
42. Flamingo x x 5
43. Pikkuflamingo
44. Mehiläishaukka x x 1
45. Liitohaukka
46. Haarahaukka x x 2
47. Isohaarahaukka 1 1
49. Pikkukorppikotka 1 x 2
50. Hanhikorppikotka x x 1 50 x
51. Suomukorppikotka
52. Munkkikorppikotka
53. Käärmekotka x 5 1 5
54. Ruskosuohaukka 7 1
55. Sinisuohaukka
56. Niittysuohaukka 2
57. Kanahaukka
58. Varpushaukka 1 x 1
59. Hiirihaukka 1 2
60. Iberiankeisarikotka
61. Maakotka
62. Pikkukotka 3 x 1 3
63. Vuorikotka
64. Sääksi 2
65. Pikkutuulihaukka 50 x
66. Tuulihaukka 5 x 5 x
67. Nuolihaukka
68. Välimerenhaukka
Ampuhaukka
69. Muuttohaukka 1
70. Luhtakana
71. Luhtahuitti
72. Liejukana 5
73. Sulttaanikana
74. Nokikana 70 x 8
75. Kruununokikana
76. Kurki
77. Pikkutrappi
78. Isotrappi
79. Meriharakka 1
80. Pitkäjalka x x x
81. Avosetti x
82. Paksujalka 1 10
83. Pääskykahlaaja
84. Pikkutylli 2 1
85. Tylli 10 x x
86. Mustajalkatylli 3 2 2
87. Kapustarinta
88. Tundrakurmitsa
89. Töyhtöhyyppä 1
90. Isosirri 1
91. Pulmussirri 3 4
92. Pikkusirri
93. Lapinsirri
94. Kuovisirri
95. Suosirri 3 1 4
96. Suokukko 2
97. Taivaanvuohi
98. Mustapyrstökuiri
99. Punakuiri
100. Pikkukuovi 1
101. Kuovi
102. Mustaviklo
103. Punajalkaviklo 2
105. Valkoviklo 2
106. Metsäviklo 1 1
107. Liro
108. Rantasipi 1 3 1 2
109. Karikukko
110. Vesipääsky
111. Merikihu
112. Isokihu
113. Mustanmerenlokki
114. Naurulokki 1 4
115. Kaitanokkalokki
116. Välimerenlokki 3
117. Selkälokki 2
118. Etelänharmaalokki x x x
119. Merilokki
120. Pikkulokki
121. Hietatiira
122. Räyskä
124. Riuttatiira 1
125. Kalatiira 1h/a
126. Pikkutiira
127. Valkoposkitiira
128. Mustatiira
129. Valkosiipitiira
130. Ruokki
131. Hietakyyhky
132. Jouhihietakyyhky
133. Kesykyyhky x x x x x
134. Uuttukyyhky
135. Sepelkyyhky 1 1 150
136. Turkinkyyhky x x x x x
137. Turturikyyhky
138. Kauluskaija
139. Munkkiaratti 5
140. Harakkakäki
141. Käki
142. Tornipöllö
143. Kyläpöllönen
144. Huuhkaja
145. Minervanpöllö 1
146. Lehtopöllö
148. Kehrääjä
149. Ruosteniskakehrääjä
150. Tervapääsky 1 x x
151. Vaaleakiitäjä x x
152. Alppikiitäjä 10
153. Pikkukiitäjä
153. Kafferikiitäjä
154. Kuningaskalastaja 1
155. Mehiläissyöjä x 5
156. Sininärhi
157. Harjalintu 3 3 3
158. Käenpiika
159. Vihertikka
160. Käpytikka
161. Valkoselkätikka
163. Arokiuru
164. Lyhytvarvaskiuru
165. Pikkukiuru
166. Töyhtökiuru x x x x
167. Kivikkotöyhtökiuru
168. Kangaskiuru
169. Kiuru
170. Törmäpääsky 1 1
171. Kalliopääsky 10
172. Haarapääsky x x x x x
173. Ruostepääsky 15 x 10
174. Räystäspääsky 1 2 10 x x
175. Nummikirvinen 1 3 1
176. Metsäkirvinen 1
177. Niittykirvinen
178. Lapinkirvinen
179. Vuorikirvinen
180. Keltavästäräkki 2 3 2 1
181. Virtavästäräkki
182. Västäräkki x 1
183. Kyläbulbuli 1
184. Koskikara
185. Peukaloinen 2 5
186. Rautiainen
187. Alppirautiainen
188. Punarinta
189. Etelänsatakieli
190. Sinirinta
191. Mustaleppälintu 10
192. Leppälintu 1 4
193. Pensastasku 1
194. Mustapäätasku 2 x x x x
195. Kivitasku 1 2 3
196. Rusotasku
197. Mustatasku 6
198. Kivikkorastas
199. Sinirastas 7
200. Sepelrastas
201. Mustarastas 2 4 x
202. Räkättirastas
203. Laulurastas
204. Kulorastas
205. Silkkikerttunen 3 5 x x
206. Heinäkerttu 3 x x 1
207. Ruokosirkkalintu
208. Osmankäämikerttunen
209. Ruokokerttunen
210. Rytikerttunen 1
211. Rastaskerttunen
212. Iberiankultarinta
213. Taiturikultarinta
214. Baleaarienkerttu
215. Ruskokerttu
216. Pikkupensaskerttu 2
217. Rusorintakerttu
218. Samettipääkerttu 10 x x x
219. Lännenorfeuskerttu
220. Pensaskerttu 1
221. Lehtokerttu
222. Mustapääkerttu 1 1
223. Vuoriuunilintu
224. Sirittäjä
225. Tiltaltti
226. Iberiantiltaltti
227. Pajulintu
228. Hippiäinen
229. Tulipäähippiäinen
230. Harmaasieppo 1
231. Kirjosieppo 1
232. Viiksitimali
233. Pyrstötiainen
234. Viitatiainen
235. Töyhtötiainen 1
236. Kuusitiainen
237. Sinitiainen 1
238. Talitiainen 2 2 1
239. Pähkinänakkeli
240. Kalliokiipijä
241. Puukiipijä
242. Etelänpuukiipijä 2 1
243. Pussitiainen 1
244. Kuhankeittäjä
245. Etelänisolepinkäinen
246. Punapäälepinkäinen
247. Närhi
248. Siniharakka 30
249. Harakka 1 15 x
250. Alppinaakka
251. Alppivaris 4
252. Naakka 5 1
253. Varis
254. Korppi 1 4 20 8
255. Kottarainen
256. Mustakottarainen x x x x x
257. Varpunen x x x x x
258. Pensasvarpunen x
259. Pikkuvarpunen
260. Kalliovarpunen
261. Vahanokka 5
262. Peippo 1
263. Järripeippo
264. Keltahemppo 1 1
266. Viherpeippo x x 1 2
267. Tikli x x x x
268. Vihervarpunen
269. Hemppo x x x
270. Pikkukäpylintu
272. Nokkavarpunen
273. Keltasirkku
274. Pensassirkku 2
275. Vuorisirkku
276. Peltosirkku
277. Pajusirkku
278. Harmaasirkku 1 x

 

Tringa Etelä-Israelissa 20.-28.4.2018

Petro Pynnönen (teksti ja kuvat)

Pentti, akaasia ja Pekka.

20.4. Lähtö iltakoneella Helsingistä.

21.4. Tel Avivissa ajallaan 00.40. Auto alle ja nukkumaan Armon Hayarkon-hotelliin. Se valikoitui yöpaikaksi siksi, että siellä on 24h respa ja se sijaitsee Hayarkonpuiston vieressä. Lyhyiden yöunien jälkeen teimme retken ennen aamiaista Hayarkonpuistoon. Puistoretki on mukavan pehmeä tutustuminen maan peruslinnustoon. Priinioita, haikaroita, kauluskaijoja ja munkkiaratteja, afrikanhanhia ja pihamainoja. Puiston “vaakunalinnun” naamiokottaraisen löytämiseen ei tällä kertaa kauaa mennyt. Aamiaisen jälkeen ajoimme hyvissä ajoin pohjoiseen kohti Maagan Michaelia.

Kaitanokka- ja armenianlokkeja sekä pikkumerimetsoja Maagan Michaelilla. 21.4.2018

Siellä oli normaalin hyvin lintuja; silkki-, yö- ja ruskohaikaroita, parisataa pronssi-iibistä, pikkumerimetsoja, pari pikkulokkia, hietatiiroja, kolme lajia kalastajia, ja helminä välimerenliitäjiä Calonectris diomedea. Välimerenliitäjä on tuore splitti Atlantilla tavallisesta keltanokkaliitäjästä C.borealiksesta. Pohdimme miten loppupäivämme vietämme ja päädyimme Kfar Ruppinin peltoaukeille, jossa vierähti helposti jokunen tovi pelikaaneja ja muita petolintuja ihastellen. Pelikaanit lensivät niin läheltä että poikia kuulemma jo vähän pelotti. Tamariskivarpunen lauloi, mehiläissyöjät rupattelivat ja mollukka paistoi lämpimästi. Ohi lentänyt sininärhi kruunasi kesäisen fiiliksen. Illaksi ajoimme pitkän ajon etelään päin Negevin autiomaan reunalle, tutulle Zeelimin kibbutzille yöksi. Matkalla näkyi mm. kaksi liitohaukkaa. Ei hullumpi alku retkelle, 101 lajia havaittiin.

22.4. Yö meni taas nopeasti. Lähdimme puoli viiden maissa ja ajoimme aamuksi Nizzanaan. Aamun aavikkostaijauksessa Nizzanan tutulla junavaunulla näimme lähes kaiken mahdollisen ja hienosti: idänkaulustrappeja, aavikkojuoksijoita, kolme hietakyyhkylajia, sarvikiurun, pikkuaavikkokiurun ja muita aavikon peruslajeja. Kävimme Ezuzissa tutustumassa paikalliseen majoituspaikkaan ja aivan kylän keskustan tuntumassa olevaan hietakyyhkyjen ja muiden aavikkolintujen juomapaikkaan. Sitä voi todellakin suositella. Istuskelimme terassilla kahvikuppi kourassa ja katselimme aitiopaikalta lintujen juomista. Juomassa kävi parikymmentä kruunuhietakyyhkyä, jouhihietakyyhkykoiras, aavikkopyitä, aavikkotulkkuja, turturikyyhkyjä, pensasvarpusia, harmaasirkku, mustapääkerttu ja peltosirkkuja. Vuoripyitä näkyi runsaasti, mutta ne arastelivat tulemista lätäkölle.

Juomapaikalla on leppoisaa katsella juomaan hiipiviä lintuja niiden häiriintymättä. Mm. turturikyyhky, aavikkotulkku, jouhihietakyyhky ja kruunuhietakyyhky kävivät juomassa. 22.2.2018 Ezuz

Todellinen hämmennyksen hetki oli se, kun taivaalta alkoi kuulua outoa kahlaajamaista ”kveuu” –ääntä, ja Petron ja Pentin yli lensi iso kahlaaja, joka oli habitukseltaan luokkaa meriharakka/paksujalka. Harvoin lyö päässä niin tyhjää. Kuuntelimme pois ajaessamme nauhoja, ja ääni oli ainakin oppaan mielestä identtinen sahelinpaksujalan(!) äänitteen kanssa. Harmi vain, ettei linnusta syntynyt mitään dokumenttia, näkyikin vain kiikarilla. Sinne meni, kohti Egyptiä!

Paikallinen matkailuyrittäjä tekee hyvää duunia; vesilätäkkö on juuri sopivalla etäisyydellä ja sen vieressä on piilokoju, jota voi vuokrata jos haluaa kuvata lintuja ihan vierestä. Ajelimme seuraavaksi Nizzanan jätevedenpuhdistamolle. Siellä elää sulttaanikanasta äskettäin splitattu Porphyrio madagascarensis. Näimme sen vain kerran vilaukselta lennossa. Samoin osa näki vilaukselta pikkuhaikaran ja upean sitruunavästäräkin. Siirryimme eteenpäin ja Sde Boqerissa Ben Gurionin muistopaikalla huomasimme, että puskissa sähisee melko paljon hysyjä. Pääosa oli tietysti mustapääkerttuja ja vaaleakultarintoja. Lisäksi näimme pari sepelsieppoa, sirittäjän ja balkaninuunilinnun. Hanhi- ja pikkukorppikotkia näkyi, keltapäähaukkaa ei.

Matkalla etelään. Ben Gurionin muistelupuistossa näkyi mm. vaaleakultarintoja. Kuhankeittäjä näytti eksyneeltä wadissa aavikon keskellä. 22.4.2018

Matka aavikon läpi etelään sujui muuten hyvin, mutta yli-innokas poliisi halusi keskellä ei mitään käydä passimme ja kameroiden valokuvat läpi. Neqorot-wadissa näkyi rotkopunavarpusia, hupputasku ja tyrmäävän komea kuhankeittäjä. Herra Oriolus vaikutti hieman hämmentyneeltä biotoopinvalinnastaan. Ajelimme kohti Eilatia ja pimeys ehti laskeutua jo matkalla. Päätimmekin käväistä ennen Eilatiin menoa Yotvatan pelloilla ja sehän palkittiin magealla aavikkohuuhkajalla! Mustajalkatylli tuli retkenpinnaksi hieman hämmentävällä tavalla auton valoissa. Huomenna eka Eilatpäivä ja odotukset korkealla.

Hotellilmme parvekkeelta oli kelpo näkymä Aqabanlahden pohjukkaan. Taustalla näkyy Jordanin vuoret ja Aqaban kaupunki.

23.4. Kevään lämpimin päivä toistaiseksi. Pysyimme koko päivän Eilat-Yotvata -alueella. Aamulla varhain ajoimme legendaariselle North Beachille Punaisen meren rantaan arabiantiiroja ja valkosilmälokkeja ihmettelemään. Siitä aamupalalle ja sen jälkeen K20:n altaille, jossa näimme viidensadan tavallisen flamingon seassa meitä jo yli kk päivät kiltisti odottaneen pikkuflamingon ja runsaasti erilaisia retkenpinnakahlaajia. Lajit olivat pääosin Suomessakin tavallisia; tyllejä, vikloja, sirrejä, suokukkoja. Toki kynsihyyppiä, mustajalkatyllejä ja kahlaajapääskyjä saa kotimaasta etsiä! Iloinen ylläri oli paikalla nuokkunut myöhäinen mustapäälokki. Ajattelimme ettei niitä olisi enää voinut nähdäkään. Taivaalla liikkui päivän mittaan ajankohtaan nähden vielä mukavan paljon hiirihaukkoja – toista tuhatta – ja ensimmäiset mehiläishaukat, 50 yksilöä. Sirovarpushaukkoja näimme kolme parvea, näissä yhteensä 1100 haukkaa. Hienoja parvia! Iltapäivällä käväisimme vielä Yotvatassa. Siellä peltojen keskellä oli ilo staijailla, kun haukkoja vilisi sekä taivaalla että pellon yllä. Pikkutuulihaukkoja lepatteli parikymmentä, mehiläissyöjät hyrisivät ja peltosirkkuja sekä mustapääkerttuja poukkoili siellä täällä.  Ilta jälleen North Beachillä. Taivasta täplittivät sadat hiirihaukat Jordanian puolen vuoria vasten. Merilintupuolella oli vaisumpaa, vain kalatiiroilla oli pientä yritystä. Väsyneinä yöpuulle. Huomenna luvassa etelätuulta, eli North Beach on varmasti the kohde. 184 lajia tähän mennessä.

North Beachillä voi nähdä melkein mitä vain!

24.4. Aamulla ennen aamiaista nopea retki rengastusasemalle. Lammikon eli Anita-järven rantojen piilokojuilla on aina jännittävä käydä, kun koskaan ei tiedä mitä eteen tupsahtaa. Tällä kertaa näimme pikku- ja luhtahuitin sekä ruisrääkän. Selkiemme takaa meidät yllätti nuori keisarikotka, joka lensi läheltä ja niin matalalla Anita-järven yli, että se aiheutti aaltoja sen pintaan. Järkyttävä näky! Kukaan ei ehtinyt ottaa siitä edes kuvia kun se jo katosi puskien taakse. Pikkukotkia, hiirihaukkoja ja sirovarpushaukkoja vilahteli vierestä tuon tuosta ja kuvaajilla meinasi niskat nyrjähtää. Verkoista tuli näytille mm. kirjokerttu, ruostepääsky ja sirovarpushaukka. Päivällä koluttiin k20-allasta tarkemmalla seulalla.  Kahlaajia on paljon, sekä pari valkosiipi- ja hietatiiraa, muttei mitään uutta ja ihmeellistä löytynyt. Sama pikkuflamingo edelleen. “K19,5” pelloilla näkyi muutama rusotasku ja muutama kymmenen turturikyyhkyä. Tuuli tyyntyi päivällä ja kääntyi lopulta etelään. Samalla lämpötila nousta hurahti 37:ään, mutta laski illaksi pohjoistuulen myötä takaisin normaalilukemiin. Näimme vielä myöhäisen vuorikirvisen. Retken lajimäärä nousi jo kahteensataan.

Pikkuflamingo oli retken kovin havainto. Siitä on vain pari aiempaa havaintoa Israelista. “Mitä?, sanovat Suomessa että sulla on pitkät jalat!”, näyttää pitkäjalka tuumivan lampiviklosta.

25.4. Varsin erikoinen päivä. Aamulla rengastusasemalla saimme seurata mm. valko-otsalepinkäisen rengastusta ja bongasimme sieltä samalla rantakurvin. Aamiaisen jälkeen hurautimme Yotvataan, jossa oli kivasti värikkäitä lintuja: kaksi kivikkorastasta, kolme lajia mehiläissyöjiä, 10 ruostepyrstöä, naamiokyyhkyjä ja pellolla hypellyt hupputaskukoiras. Jatkoimme Yotvatasta Neot Smadarin ja Ovdan suuntaan. Erikoisen päivästä teki todella poikkeukselliset sääolot. Aamun keli Eilatissa oli vielä normaali pohjoistuulinen, mutta iltapäivällä Neot Smadarilla iski raju sade, ukkonen ja kova tuuli. Emme ehtineet kuin hieman kibbutzin reunoja tsekkailla, kun oli jo pakko rynnätä autoon. Sadevaatteita ja kumppareita ei ollut kukaan älynnyt ottaa mukaan! Sade oli todella raju, ja aavikollahan vesi ei imeydy maahan vaan lähtee saman tien virtaamaan pois. Valuva vesi sai aavikon näyttämään aivan lappimaisemalta. Ovdan tien yli virtasi vuolas virta. Lämpötila laski kahden aikaan iltapäivällä järkyttävään lukemaan +13,5 C! Päätimme lähteä ajamaan takaisin Eilatiin hotellille, mutta saman tien keli kirkastuikin ja päätimme kuitenkin kurkata Sei’ifim Plainsille olisiko siellä näkynyt aavikkolintuja. Siellä on iltapäivisin aika kuollutta, ja se päti tähänkin kertaan. Viileää oli, +16 ja huppari oli tarpeen. Illalla jälleen North Beachille, jossa tapasimme samat brittiornit kuin viime vuonna. Ilta oli kuitenkin varsin hiljainen. Huomenna on viimeinen kokonainen päivämme Eilatissa.

Eilatin lintuja; rääkkähaikarat, pitkäjalka, intianvaris ja mustakurkkukerttu. Huhtikuu 2018.

26.4. Kuudes retkipäivä ja samalla viimeinen Eilatpäivä meni lähiseuturetkeillessä. Aamulla North Beachin kautta rengastusasemalle. Outo sää oli laittanut runsaasti lajistoa liikkeelle. Aseman ystävällisen väen avustuksella pääsimme tarkastelemaan lähietäisyydeltä mm. vaaleakultarintaa, mustakurkkukerttua, ruokosirkkalintua, vesipääskyä ja rastaskerttusta. Aamiaisen jälkeen sadetta uhkuvalle Eilat mountainille petostaijiin. Se olikin hyvä idea, sillä sadepilvet ja tuuli ohjasivat pedot kapealle reitille. Mehiläis- ja hiirihaukkoja valui tuhansia, edelleen enemmistönä hiirihaukat. Hektisen kolmen vartin aikana Wadi Shlomon pohjalla näimme haukkavirrassa 25 pikkukiljukotkaa, 4 pikkukorppikotkaa ja mm. arosuohaukan.

Wadi Shlomossa saimme nauttia noin tunnin kunnon petomuutosta, kunnes muuttovirta siirtyi jälleen ja taivas repesi – sateesta!

Poistuimme wadista juuri ennen kuin taivas repesi jälleen ja vettä alkoi tulla aivan kaatamalla. Yritimme päätietä etelään Coral Beachille, mutta tie oli tulvan vallassa! Valtava mutainen joki virtasi yhden ylöspäin nousevan tien päällä tuoden mukanaan kiviä, juurakoita ja heinätuppoja. Ihmeellinen näky huhtikuun lopun Eilatissa! Vettä valui mm. yhden kreikkalaisen ravintolan oviaukosta sisään, ja sitä virtasi liikenneympyrässä noin 30-40cm syvänä virtana. Jäimme hetkeksi jumiin pysäköintipaikalle kun virtaan ei uskaltanut ajaa eikä muuta reittiä ollut. Tulvan hieman hellitettyä pääsimme pois ja pujottelimme autolla lätäköitä ja kivenmurikoita aina k20:lle saakka. Siellä meininki oli aivan yhtä rauhallinen kuin muinakin päivinä. Näimme pari naamiokyyhkyä, balkaninuunilinnun ja hyvää petomuuttoa, joka jatkui iltaan asti. Altailta suoraan North Beachille. Ilta oli rauhallinen ja sen rikkoi vain nokiliitäjä, joka ymmärsi vihdoin ja viimein käydä retkiporukkamme edessä kääntymässä. Pekka opasti paikallista natiaista lintuharrastuksen saloihin. Huomenna lähdemme aamuvarhaisella kohti Kuollutta merta ja sieltä edelleen kotio. 210 retkenpinnaa.

27.4. Seitsemäs ja viimeinen retkipäivä. Lähdimme aamuviideltä pimeässä ajelemaan kohti Kuollutta merta ja sieltä kohti Tel Avivia. Ensimmäinen pysähdys vasta Hazevassa, tutulla arabiankerttupaikalla. Täälläkin aavikon paikat ovat tulvaveden pehmentämät, jalka upposi paikoin puolisääreen asti. Wadeissa oli virrannut rajuja koskia, sen näki jäljistä. Täällä on lähes raamatullinen vedenpaisumus menossa, joka päivä sataa kaatamalla vettä. Neljänä päivänä seitsemästä on satanut ja rajusti. Paikalliset kaverit kertoivat, että vuodessa sataa keskimäärin kolme kertaa. Et sikäli olimme onnekkaita! Heh-heh… Mutta wadeissa oli kyllä hieno retkeillä. Näimme peräti 5 oliivikultarintaa, pari peltotulkkua, 2 kuhankeittäjää ja legendaarisen nubiankehrääjän! Kehrääjä lähti jaloista kun kolusimme yhtä wadinpohjaa. Ilmeisesti se oli sen pesimäbiotooppia, mutta nyt pesä tai poikaset oli varmaankin huuhtoutunut tulvan mukana veks. Yhden wadinpenkan neljä metriä korkea reuna romahti kun olimme kävelleet siitä ohi. Ukkosen jyrinää muistuttava ääni ja pölypilvi säikäytti, onneksi emme olleet kohdalla. Synkät ukkospilvet kiersivät meitä aikansa, kunnes oli jälleen aika palata autolle sateensuojaan.

Tällaista ei Israelissa usein tule vastaan huhtikuussa! Ovda, Eilat ja Hazeva.

Hazevan huoltsikalla puoliltapäivin tuli karu yllätys vastaan. Tie pohjoiseen oli tulvien takia kokonaan suljettu ja poliisipartio esti liikkumisen. Hetken päästä tuli tieto, että tie eteläänkin oli suljettu! Uutisista kuultiin hurjia; kymmenen nuorta oli eilen kuollut tulvavyöryyn wadissa Kuolleen meren eteläpuolella, eli juuri tällä alueella jossa olimme. Tunnelma oli omituinen kun täällä paikan päällä odottelimme huoltoasemalla tien avautumista. Koko Etelä-Israelissa teitä suljetaan ja avataan tulvavesien mukaan, sillä ojia tai tierumpuja ei ole. Loppupäivän retkeilyt menivät siten plörinäksi, toisaalta enin into siihen meni jo ohi. Meille kerrottiin että joutuisimme palaamaan Eilatiin, sillä pohjoiseen ei pääsisi ennen seuraavaa päivää. Huoli oli kova, sillä lento lähtisi yöllä. Meillä oli jo kaikki mahdolliset suunnitelmat Eilatiin palaamisesta ja paikallisen lennon ottamisesta Tel Aviviin. Onneksi emme ehtineet lähteä ajamaan takaisin, sillä lopulta, kun epätoivo huoltoasemalla oli suurin, kuuden aikaan illalla yhtäkkiä tie avattiin yhteen suuntaan ja ehdimme kuin ehdimmekin Tel Aviviin ajoissa. Ajoimme suoraan kentälle. Kuollut meri jäi nyt näkemättä. Koko matkan näkyi aavikolla kuohuvia koskia, pieniä järviä ja siellä täällä vesi virtasi tien yli. Ilma oli kosteaa ja lämpötila alta parin kymmenen. Tämän erikoisen retken lajimääräksi tuli lopulta komeat 215.Mukana menossa Pentti Kallio, Martti Heikinheimo, Jyri Heino, Seppo Määttä ja Asko Rokala, sekä ruokosirkkalintua pitelevä Pekka Hänninen. Oppaana toimi Petro Pynnönen

Täällä vielä Martti Heikinheimon kuvia retkeltä: https://photos.app.goo.gl/wJSDqNcOOnOLjwCK2

Retkikertomus Tringan Espanjan retkeltä syyskuussa 2017

Tringan retki Espanjaan 15.-22.9.2017

Teksti ja kuvat: Petro Pynnönen

Tringan syyskuinen retki suuntautui Madridin ympäristöön sekä Galiciaan. Galicia on Espanjan luoteiskulmaus Portugalin pohjoispuolella. Sieltä löytyy legendaarinen Estaca de Bares, joka on Espanjan pohjoiskärki. Merilintuparatiisi siis.

 

Perjantai 15.9. Kone laskeutui Madridiin klo 17.20. Ensimmäisen päivän suunnitelmana oli vain ajaa Robledo de Chavelaan (n.70km W Madridista) hotellille nukkumaan mutta kun matka ja auton vuokraus sujuivat kuin rasvattu, ehdimmekin pelipaikoille jo tänään. Hieman ennen auringonlaskua ehdimme tsekkaamaan yhden kohteen. Komea iberiankeisarikotkapariskunta esitteli itseään sekä puussa että ilmassa, muutama siniharakka, sekä isohaarahaukka ja munkkikorppikotka antoivat esimakua tulevasta. Yöksi Robledo de Chavelaan hieman erikoiseen hotelliin.

Lauantai 16.9. Aamu alkoi ennen aamiaista Robledo de Chavelan lähistöllä tien poskesta kun suunniteltu metsätie oli puomilla suljettu. Seutu on noin kilometrin korkeudessa merenpinnasta. Siniharakoita piiskutteli siellä täällä, ja retken lajilista karttui paikallisilla peruslinnuilla. Vuori- ja pensassirkut, tulipäähippiäiset ja samettipääkertut mekastivat rinta rinnan tutuimpien lintujen, kuten keltasirkkujen, närhien, kangaskiurujen ja töyhtötiaisten kanssa. Aamupalan jälkeen nousimme autolla 1600 metriin vuorelle, jonka nimeä ei kartasta löytynyt. San Lorenzo de El Escorialista tie sinne nousi Castilla y Leónin läänin rajalle. Tai kai sitä voi tieksi kutsua. Nousu tuotti lähinnä kalpeat rystyset pelkääjän paikalla istujalle. Kuski eli allekirjoittanut ihmetteli ylhäällä kun kaikki muut autot siellä olivat maastureita… Maisema oli kuin Lapissa, porot vain puuttuivat. Pari pikkukäpylintua, peippoja, korppeja, rautiaisia, punarintoja. Kuulipa joku puukiipijänkin. Jos taivaalla ei olisi lennellyt hanhi- ja munkkikorppikotkia, olisi voinut kuvitella olevansa Suomessa. Viileä tuuli puhalsi, eikä mitään legendaarista näkynyt. Paikalla on helppo kuvitella näkevänsä alppirautiaisia myöhemmin syksyllä/talvella. Matka jatkui länteen kohti Avilaa ja jo paikan nimestäkin voi päätellä että lintuja voisi näkyä. Pysähdyimme sattumalta hieman staijailemaan tien varteen, ja osuimmekin oikeaan petoparatiisiin: eri ikäisiä iberiankeisarikotkia, munkki- ja hanhikorppikotkia, pikkukotkia ja isohaarahaukkoja suorastaan pörräsi ilmassa. Löysipä Timo seasta hienon nuoren vuorikotkankin, joka kisaili toisen kalenterivuoden iberiankeisarikotkan kanssa. Näkyi vielä toinenkin nuori vuorikotka, jolla oli oma iberiankeisarikotka kisailukumppaninaan. Muutama alppivaris yskiskeli viereisen talon raunioilla ja hymyt olivat herkässä. Myöhemmin etsiskelimme nuottien mukaista pikkutrappipaikkaa. Emme ehtineet oikeastaan lähellekään, kun aukea maisema näytti niin mukavalta, että päätimme pysähtyä vähän kiikaroimaan. Siltä seisomalta yhytimme mukavan 27:n pikkutrapin parven! Samalla aropläntillä steppaili tajuton 65:n paksujalan parvi ja viereisellä niityllä 150 kalliovarpusta. Illaksi iloisina hotelliin kylään jonka nimeä kukaan ei voi osata ulkoa: Manganeses da la Lampreana. Kylä näyttää niin karulta, että sieltä ei uskoisi hotellia löytyvän. Mutta niin vain piti ennakkotieto paikkansa ja päädyimme ehkä koko retken mukavimpaan ja siisteimpään hotellin, jota ylläpitää vieläpä mukavan oloinen pariskunta. Villafafila on viereinen kylä ja seuraavan päivän kohteemme.

Sunnuntai 17.9. Aamiainen pyydettiin klo 7.30, jotta ehtisimme hyvissä ajoin jo hämärissä pelipaikoille. Aamiainen oli espanjalaisittain yhtä höttöä eli peruscroissant-marmeladi-kahvityyppinen. Heti aamiaisen jälkeen alkoi tapahtumaan. Kävin aamulla kävelemässä ennen aamiaista pimeässä kylässä ja ehdin nähdä kolme minervanpöllöä, mutta Jarmo olikin tehnyt saman tempun ja meni ruoja näkemään tornipöllön! Pakattuamme auton lähtövalmiiksi hotellin pihassa, Jarmo päätti kokeilla soittaa tornipöllön ääntä puhelimesta, ja noin kymmenen sekunnin päästä pöllö tuli tikkana ja suoritti ylilennon niin että kaikki sen näkivät upeasti. Voiko päivän enää ihanammin alkaa! Sadan metrin päästä löytyi heti perään kolme uutta minervanpöllöä. Matkalla Villafafilan järville Ilkka pohdiskeli, että minkäköhänlainen äänimaisema tuolla aukealla arolla aamuhämärissä oli. No sehän selvisi kun pysähdyimme. Oli upean hiljaista. Kymmenen isotrapin parvi lähellä autoa lämmitti mukavasti neljän asteen lämpötilassa. Jotkut saivat jo päivän toisen eliksen ennen kuin aurinko oli edes noussut! Suuntasimme kohti Villafafilan ”järviä”. Järvissä oli vettä vain sen verran, että sorsat nippanappa pystyivät uimaan niistä yhdessä. Kahlaajia oli sen verran mukavasti, että päätimme kiertää vähän lähemmäs. Suojelualueen kiertäminen peltoteitä pitkin oli mukavan hidasta. Lintuja oli koko ajan sen verran, että pysähtelimme yhtenään. Pari nummikirvistä, runsaasti heinäkerttuja ja harmaasirkkuja. Yhden latohökötyksen katolta Jarmo spottasi keskellä päivää tornipöllön ja saman tien huomasimme sen olevan pahassa pulassa. Se oli tarttunut siivestään kiinni paksuun rautalankaan. ”Pelastuspartio Bernard ja Pynnönen” kävi kiipeämässä sen alas. Pöllöraukan siipi oli ehjän oloinen, mutta siipitaipeesta niin nirhautunut, ettei sitä edes yritetty laskea vapaaksi. Pienen pähkäilyn jälkeen pöllö kävi ensin paikallisessa maaseutubaarissa kysymässä tietä ja päätyi lopulta parin kilsan päässä olevan lintukosteikon suojeluväen käsiin hyvään turvaan. Siellä kaveri otti pöllön kokenein ottein haltuunsa ja näytti että tsut stut, tuosta kun vähän putsaa niin siipi paranee. Sen tulevaisuus näytti nyt todella paljon valoisammalta kuin tuntia aiemmin. Yesh! Kaikilla oli nyt hyvä mieli, vaikkakin ne järven kahlaajat jäivät nyt tsekkaamatta. Vaan meille selvisi tuolla paikan päällä, että tuolla “Villafafilan Finnoolla”, Centro de interpretación de la Naturaleza”, oli paikallisena palsasirri! Kiersimme molemmat altaat emmekä löytäneet kuin peruslintuja, vaikka lintu oli ollut aamulla paikalla. Olimme jo lähdössä pois, kun eräs paikallinen kaveri, Cristian Osorio, kertoi nähneensä sen ja lähti vielä näyttämään linnun meille. Siitähän se löytyi polun vierestä, paikasta josta olimme jo pari kertaa ohi kulkeneet. Hienoa, muchas gracias Cristian! Ennen pitkää ajoa rannikolle kävimme vielä Esla- joen rantoja kurkkimassa. Saimme retkenpinnoiksi muun muassa muuttohaukan, kuningaskalastajan ja vihertikan, sekä läheisestä tammimetsiköstä vielä rusorintakertun. Illaksi Atlannin rannalle O Groveen hotellille, jossa tapasimme ei niin yllättäen kolme hyvin tunnettua tringalaista. Huomenna alkaa viimein se kauan odotettu merilinturetki!

Maanantai 18.9. Sääsyyn takia veneretki alkoikin vasta kymmeneltä. Niinpä ehdimme käydä rauhassa aamiaisella, ja vieläpä pikku retkellä. Pikavilkaisu aamun vesisateessa ison laskuvesilahden pohjukkaan tuotti muutamia peruskahlaajia retkenpinnoiksi, samoin retken ainoat jalo- ja kapustahaikarat nähtiin. O Groven satamassa kapteeni Isidro toivotti meidät ja toisen suomalaisseurueen lämpimästi tervetulleiksi Chasula-tyyppiselle kalastusalukselle. Kymmenen suomalaista ja yksi espanjalainen orni samassa veneessä. O Groven edustalla on miljoonia simpukanviljelylauttoja ja matka niiden läpi tuntui kestävän ikuisuuden. Yllättävän pian näkökenttäämme osui ensimmäinen pikkuliitäjä ja heti kohta merikeiju, ja kohta noita pikkuruisia merikeijuja näkyikin tuon tuosta veneen keikkuessa aina vain ulommas merelle. Pikku-, baleaarien- ja keltanokkaliitäjiä näkyi muutama kutakin. Viimein saavuimme riittävän kauas ja miehistö laski houkutusmäskin eli kansainvälisesti “chumin” mereen. Eikä kestänyt kauaa, kun löyhkä alkoi houkutella paikalle lintuja. Vene keikkui ja katsominen ja kuvaaminen oli lievästi sanottuna haastavaa. Ihmiskolmijalkatekniikalla kädet jäi sen verran vapaaksi että kuviakin pystyi räpsimään ja kiikarilla katsomaan. Lopulta meno oli aika hilpeää, kun ympärillä pyöri yhtä aikaa 70 merikeijua, pari etelänkeijua ja paikallisia ilahduttaneet kaksi myrskylintua. Muutama tiiralokki ja yksittäiset noki- ja isoliitäjät aiheuttivat yksittäisiä tuuletuksia retkikunnassamme. Eikä päivää ilman pelastusoperaatiota! Tänään vuorossa oli jotain outoa niellyt myrskylintu, joka saatiin haavittua merestä ja joka vapautettiin saman tien ilman klönttiä kurkussa takaisin. Kotimatkalle lähdettiin lopulta hymyssä suin eivätkä matkan aikana nähdyt kolme merinisäkäslajia ainakaan vähentäneet poskilihasten jännitystä. Nämä olivat delfiini (Delphinus delphis), pullonokkadelfiini (Turpsius truncatus) ja pyöriäinen (Phocoena phocoena). Upean meriretken ja siellä nautitun simpukka-aterian jälkeen ajoimme suoraan Espanjan pohjoisnipukkaan Porto de Baresin kylään. Viereisellä Estaca de Baresin niemellä menee nyt seuraavat kolme aamua merelle staijatessa.

 

Tiistai 19.9.. Viimeinkin meristaijiin Estaca de Baresille. EB on siististi cool ja Iberian pohjoisin ja luoteisin kärki ja siksi loistava sijainniltaan. Heti aamuvarhaisella olimme aseman kupeessa seisomassa ja homman nimi oli heti alusta lähtien selvä: ei muuttoa tänään. Juuri ennen retkeämme pitkään jauhanut loistava läntinen virtaus oli heikennyt ja kauhuksemme kääntynyt idän puolelle. Heikko tuuli kävi etelän ja idän väliltä ja se on tunnetusti huonoin keli nähdä täällä muuttoa. Vaan eihän se joukkoamme lannistanut, kun ei sille mitään nyt voinut. Näkemistä Tringan alueen merilintumuuttoon tottuneelle riittää heikkonakin päivänä ihan kivasti. Muutamia keltanokkaliitäjiä vaelteli sinne tänne, pikkuliitäjiä muutti 150, baleaarienliitäjiä 40 ja nokiliitäjiä parikymmentä. Muutama tiiralokki, kymmenkunta pikkutiiraa, pari mustatiiraa ja yksi isovesipääsky, isokihuja nelisenkymmentä, n. 30 merikihua ja yksi leveäpyrstökihu. Paikalliset harrastajat eivät olleet tuulen suunnan takia viitsineet edes saapua paikalle. Eikä ihme, sillä olihan edellisen kymmenen päivän aikana mennyt mm. yli satatuhatta (100.000) pikkuliitäjää. Parhaana päivänä 9.9. niitä oli mennyt peräti 60.000, mikä on paikan ylivoimainen pikkuliitäjän päiväennätys. Staijipaikan vieressä näkyi nätisti kuusi ruskokerttua samettipääkerttujen ja mustapäätaskujen kanssa kimpassa. Päivällä kun muutossa on yleensä heikompi hetki, kävimme lounaspatongeilla ja läheisellä Ortigueiran lahdella kahlaajaretkellä vailla mullistavia havaintoja. Tai no, kyhmyjoutsen oli kaikille ylläri.

Keskiviikko 20.9.. Tänään lähes pelkästään meristaijailua Estacassa, vain pieni kahvi- ja majakkaretkitauko keskipäivällä keskeytti sen. Aamu valkeni kirkkaana ja tyynenä. Täydellinen lomailusää siis, mutta täällähän ollaankin katsomassa merilintuja. Vaikkei tuulta juuri ollutkaan, tuntui siltä että linnut lensivät tänään hitusen lähempää. Etenkin baleaarienliitäjiä näkyi nyt todella hienosti, ja niiden parvissa meni usein pikkuliitäjiä. Yhdessä pikkuliitäjäparvessa taas vastaavasti meni tavi ja yhden suulan kanssa länteen paineli pikkukuovi. Muutto ei ollut tänään määrällisesti kovin kehuttavaa, mutta laatuhan tunnetusti korvaa määrän. Linnut menevät täällä mukavassa myötävalossa, joten ne näkyvät hienosti ja ovat määritettävissä jo kaukaa. Kihuja havaittiin nyt kaikki neljä lajia, parhaana kolme vanhaa tunturikihua. Tiiroja, kihuja ja liitäjiä oli koko ajan näkyvissä. Iltastaijilla Pekka löysi myrskykeijun, joka oli useimmille elis. Näimme vielä toisen yksilön, ja muutaman määrittämättömän keijun. Huomiseksi on luvassa sadetta, joten saapa nähdä kuinka meristaijiin käy. Yrittää täytyy joka tapauksessa, sillä tätä herkkua pääsee kovin harvoin maistamaan! Huominen on samalla retken viimeinen kokonainen päivä.

Torstai 21.9. Viimeinen linturetkipäivä alkoi kostean sateiselta ja sumuiselta Baresin niemellä. Koska tuuli oli vihdoin 5m/s luoteesta, yritimme urheasti staijausta. Sade, kehno näkyvyys ja heikko muutto ei kauaa kuitenkaan innostanut seisoskelemaan, olihan edessä vielä pitkä ajo Madridiin yöksi. Niinpä päätimme lähteä jo aamusta matkaan. Matkalla olisi kuitenkin enemmän nähtävää täällä sateisella niemellä. Ensimmäiseksi kohteeksi valikoitui eilen löytynyt amerikankurmitsa, joka majaili vain parinkymmenen kilometrin päässä reitiltämme. Paikka oli hieno ylänköniitty, mutta luoteistuuli piiskasi vaakasuoraan vettä ja näkyvyys oli 50m. Vastaan tuli nimeltä mainitsematon suomalainen bongariporukka, joka oli jo luovuttanut etsinnät kelin takia. Kurmitsan löytäminen tuntui tosiaan ihan mahdottomalta, vettä valui rinteessä ja niskasta sisään, lämpöä oli ehkä hikiset kymmenen astetta. Ilkka ja Jarmo kuitenkin jaksoivat yrittää, kunnes lopulta kuitenkin olimme kaikki autossa ja lähdössä pois. Juuri kun olimme ajamassa levikkeen kohdalta pois, tapahtui pieni ihme; sumu väistyi ja näkyvyys parani pariin kilometriin hetkessä! Taisipa aurinkokin näyttäytyä. Oli pakko vielä kerran vääntäytyä ulos kierrokselle nummelle. Mutta eikös mitä, sumu ja piiskaava sade tulivat saman tien takaisin. Jatkoimme silti epätoivoista etsintäämme. Viimein havaitsimme punatakkisen hahmon viittovan meille jotain. Lähemmäs päästyämme tunnistin miehen. Sehän oli Estacan legendaarisia staijareita, Ricardo Hevia, jolla oli amerikankurmitsa hallussa melko kesynä aivan lähellä! Hän oli linnun alkuperäinen löytäjä ja osasi etsiä oikeasta paikasta. Jo retken toinen amerikkalainen kahlaaja jonka paikallinen kaveri meille löytää! Gracias Ricardo! Kaikki näkivät lopulta linnun, joka piipersi kahden kapustarinnan kanssa nummella. Jotain kivoja kuviakin saatiin sateesta huolimatta ja kaikki olivat juhlatuulella. Hieno laji hienolla paikalla. Lisäksi havaittiin muutamia vuorikirvisiä niittykirvisten seasta. Kotimatkalla päätimme vielä koukata pienen arolintukeikan lähellä Zamoraa. Arokiuruja löytyikin 120:n linnun parvi, samoin kalliovarpusia löytyi viitisen sataa ja kolmensadan mustakottaraisen seasta yksi kottarainenkin. Illan viimeinen laji oli vihertikka, joka näyttäytyi viimein kaikille retkeläisille ja aiheutti lisää tuuletuksia. Koko retkellä havaittiin yhteensä 181 lajia. Kiitokset osallistujille kivasta matkaseurasta!

Osallistujat: Seppo Määttä, Jarmo Koistinen, Timo Reunala, Ilkka Sahi sekä Kim ja Ritva Swanljung.

Oppaana Petro Pynnönen

Jarmo Koistisen tarkempi retkikertomus ja hienot kuvat täällä:

http://kettu-koistinen.blogspot.fi/2017/09/gran-espana-12-isohaarahaukka-talla.html

Chasula-venefirman kotisivut: www.chasulaaves.wordpress.com

Tringan retki Israelin Eilatiin huhtikuussa 2017

Tringan retki Eilatissa 19.-27.4.2017

teksti ja kuvat: Petro Pynnönen

19.4. klo 20 lähtö Helsinki-Vantaalta kohti Tel Avivia.

20.4. Tel Avivissa 00.30 ajallaan. Matkalla autolle parkkitalossa lensi sarvipöllö. Auto alle ja hotellille. Tai siis hostellille, Hostel Abraham. Ihan perus huone, hiljainen ja sopivan viileää. Vähän ennen kolmea pääsi nukkumaan, tosin uni ei tullut lainkaan. Talitiainen aloitti laulelun klo 5.59. Pikku kävelyllä ennen aamupalaa 6.45. Mukava lämpötila, ja eteläeurooppalainen tunnelma. Sepelsieppo näkyi kerrostalojen välissä (jäi lopulta retken ainoaksi). Aamupalan jälkeen pääsimme matkaan noin klo 7.30. Tie pohjoiseen ei löytynyt ihan suoraan, sekoilimme hyvän tovin Tel Avivissa, kunnes oli pakko yrittää MapsMe -sovelluksella. Joka sit alkoi lopulta toimimaan oikein hyvin! Vettä ostettiin reissuun 90l (ja sitä kului retkellä tasan sen verran). Hazoor-puistossa etsimme naamiokottaraista aika pitkään tuloksetta. Kaikenlaisia peruslajeja ja paikallisia villiintyneitä lajeja, kuten munkkiaratteja, kauluskaijoja ja pihamainoja. Siitä parikymmentä kilsaa Arsuf -nimiseen mestaan, jossa oli ollut mongoliankirvinen. Eipä näkynyt sitäkään. Lopulta pääsimme puolilta päivin Maagan Michaelin altaille, jossa meidän piti tosin olla jo aamulla. Altailla oli runsaasti peruskosteikkolajeja, ja yllättäen siellä oli pikkumerimetsoja, niitä näkyi viitisenkymmentä. Eipä ollut vielä viisitoista vuotta sitten. Altailla kuitenkin yllättävän vaisua, ja lähdimme sieltä jo parin tunnin pyörimisen jälkeen kohti etelää. Ajoimme Gal-oniin, jossa oli puolitoista vuotta pyörinyt liitokotka. No eipä pyörinyt just nyt, sen sijaan parikymmentä käärmekotkaa saalisteli, ja muutenkin kivasti petoja ja apuksia. Nähtiin mm. 2kv mehiläishaukka. Illaksi ajoimme vielä kibbutz Zeelimiin yöksi. Satavarma tornipöllökään ei ollut paikalla. Totesin illalla että tänään lähinnä sekoiltiin autolla paikasta toiseen eikä nähty oikein mitään. Jengi oli samaa mieltä ;) Kymmenen jälkeen nukkumaan.

21.4. Yö meni nopeasti ja mukavasti, joitain tosin valvotti metelöivä nuorisoporukka. Lähdimme klo 4.30 kohti Nizzanaa. Nizzanassa olimme ennen auringonnousua Ezuzin kylän jälkeen tutulla palmulla. Heti kun sinne pääsimme, armeijan hummeri tuli ja nuoret neitokaiset tulivat sanomaan meille ettemme saa olla siellä. Emme oikein suostuneet heti lähtemään sieltä, ja he kävivät kovasti neuvotteluja siitä jonkun isomman kanssa, mutta lopulta saimme olla siinä kymmenen minuuttia. Emme nähneet kuin yhden kaukaisen aavikkojuoksijan ja meidän piti lähteä. Yritimme uudesta kohdasta Ezuzin kylän reunalta, muttei siitä nähnyt oikein mitään. Muutama kruunuhietakyyhky tuli juomaan maatalon pihaan. Pihassa kuhisi vuoripyitä. Toinen vanha hyvä mesta Nizzanan suoralla toimi paremmin, siitä löytyi 4 trappia ja kolme aavikkojuoksijaa. Paikalla on nykyään junanvaunu tarkkailukoppina. Todettiin se yleiseksi roskikseksi. Nizzanan altailla monenlaista pikkukivaa, kuten ruskosotka, sittis ja muutama hietakyyhky ja pieni parvi täplähietakyyhkyjä. Ajoimme Sde Boqeriin, jossa kaffetauko ja siitä viereiselle kanjonille. Hanhi- ja pikkukorppikotkia, arokotka, pikkukotka ja parhaana keltapäähaukka. Puistossa tuntui olevan jonkin verran mustapää- ja hernekerttuja, mutta leppälintua kummempaa sieltä ei löytynyt. Ajoimme suoraan Mizpe Ramonin lähelle wadiin, jossa piti olla rotkopunavarpusia. No olihan siellä lopulta kolme, joista yksi hieno koiras. Wadin kuumuudessa vastaan tuli pari nuorta miestä uimahousut yllään ja kyselivät, missä se järvi on? Toisella oli pyyhekin mukana. Sanoimme että oletteko aivan varmoja että täällä on järvi ja he olivat satavarmoja. OK… Wadissa kivasti aavikkopyitä ja -kerttuja, arabiantimaleita ja hieno hupputaskupariskunta. Itse asiassa aavikolla oli satanut kevään aikana niin paljon, että pieniä lätäköitä oli edelleen joka paikassa, eikä tuo uimapaikkakaan olisi ollut täysi mahdottomuus. Pikku pysähdys iltapäivän kuumuudessa Hameishar Plainsilla ja se oli nopeasti todettu epätoivoiseksi touhuksi. Ajoimme siitä suoraan yläkautta Eilatiin, jossa olimme vähän viiden jälkeen. Oven avaaminen oli järkytys, sillä lämpötila oli about neljäkymmentä ja pohjoistuuli tuntui suorastaan kuumalta. Menimme illalla tietysti North Beachille. Se olikin fiksu temppu, siellä oli mukavasti tiiroja ja lokkeja. Viimeinkin valkosiipitiiroja, 75:n parvi tuli mereltä ja istahti lopulta beachille. Touko löysi kaukaa poijuilta mustaselkäisen tiiran ja paikalle sattunut Noam Weiss tunnisti sen hetken pohtimisen jälkeen ohjasnokitiiraksi! Illallisen menimme syömään lähimpään kebabpaikkaan mutta se oli virhe, hirveän kuumaa ja varsin pahanmakuinen annos falafeleja. Pitakebab oli kuulemma hyvää. Kymmenen maissa nukkumaan.

Hupputaskunaaras Neqorotissa

22.4. Aamukuudelta tavattiin aulassa ja hurautettiin North Beachille. Vieno etelätuuli, silti hyvin hiljaista, ei oikein tapahtunut mitään, joten jatkoimme saman tien IBRC:n pihaan. Sielläkin hyvin hiljaista, puskat aivan tyhjiä. Anitas Lakella sentään pikkuhuitti. Kasin jälkeen aamiaiselle, joka olikin tavallisen mainio Kosher-aamiainen uppokeitetyillä munilla ja salaateilla. Nousu vuorille, jossa ei tosiaankaan näkynyt yhtään petolintua. Jatkoimme Sei’fim Plainsille, jossa olisi voinut olla kiuruja, mutta saldoksi tuli pari surutaskua ja aavikkotulkku. Hieno paikka kuitenkin. Päätimme ajaa suoraan k20:n altaille. Keli oli kova, +40C ja etelätuulta, joka tuntui kuumalta. Sisääntulon luona staijailimme aikamme, ja retkenpinnoja ropisi. Hiffasin vastarannalla punaisen kahlaajan, joka vetäisi esiin valtavan pitkän nokan. Tundrakurppelo! Tai ainakin kurppelo, sillä nämä kesäpukuiset ovat vähän vaikeita. Pakko se oli uskoa, kun omin silmin näki. Soitin Barak Granitille, joka kuulosti varsin yllättyneeltä… Me taas yllätyimme, kun Barak kertoi sen olevan Israelin toinen havainto, edellinen oli ollu -84 Tel Avivin lähistöllä! Eli Eilatin alueelle uusi laji, huh! En ollut oikein kartalla, ajattelin sellaista harvinaista puolisäännöllistä harvinaisuutta… No, pian alkoi bongareita valumaan, ja Itain saavuttua selvisi sekin, että Sachar Salev oli kuvannut linnun jo aiemmin, mutta oli luullut sitä punakuiriksi. Hauskaa oli olla mukana tällaisessa bongaustilanteessa, eipä ole tullut aiemmin nähtyä. Muutamia bongareita valui paikalle ja lintu oli koko ajan kaukana vastarannalla, joten me päätimme jatkaa matkaa. Siinä sivussa näkyi pari vihermehiläissyöjää ja isokirvinen. Päätimme yrittää nähdä altaiden pohjosiosassa olleen kaspiantyllin, mutta sekään ei ollut mennyt aivan putkeen, sillä lintu oli aavikkotylli. Juhlamielellä painelimme vielä North Beachille, jossa odotukset etelätuulen vuoksi korkealla. Tiiroja näkyikin kivasti, noin kahdeksan arabiantiiraa, ohjasnokitiira, sata pikkutiiraa, kuusisataa kalatiiraa ja hieno 160:n valkosiipitiiran parvi. Auringon laskettua piti lähteä hotellille, mutta huomasimme renkaan puhjenneen. Pienen ihmettelyn, soittelun ja kiroilun jälkeen lähdimme Toukon kanssa hakemaan takseja lähimmältä hotellilta. Kuskit olivat ihmeissään, mutta suostuivat sentään ajamaan paikalle. Toinen kuski sanoi, että hänellä on kompressori ja että hän voisi auttaa. Jos renkaassa on vain pieni reikä, se kestää ajaa korjaamolle. Hän kertoi lisäksi tien sinne. Toinen taksi lähti hotellille, ja me pumppasimme renkaan täyteen, jonka jälkeen ajoin sen huoltsikalle. Huoltsikan kaveri paikkasi sen viidessä minuutissa ja laskutti siitä 40 shekeliä eli noin 12 euroa! Kylläpä tuli hyvä mieli! Illaksi mentiin läheiseen kosher-pizzeriaan. Pizzassa oli juustoa, joten siinä ei siten voinut olla lihaa. Hyvää oli!

Kurppelo on pienempi kuin mustapyrstökuiri.

23.4. Aamulla tuuli oli jo kääntynyt pohjoiseen, silti North Beachillä oli kivasti lintuja. Ohjasnokitiira löytyi kaukaa tiiraparvesta, arabiantiiroja oli nyt jo kymmenen, nokiliitäjiä ja lepyjä näkyi pari. Aamiaisen jälkeen ajoimme vuorille petostaijiin. Muuttoa vain nimeksi, sentään pari sirovarpushaukkaa. Amerikkalainen vapaaehtoisstaijari Ted vinkkasi meille kalliosirkkupaikan, eli sen alemman staijipaikan. Siinä niitä lopulta lauleli parikin yksilöä. Kiva nähdä laji Eilatissa! Ajoimme sieltä taas k20 altaille, jossa kurppelo edelleen paikalla, ja nyt vähän paremmin näkyvissä. Lisäksi näkyi rantakurvi. Päätimme ajaa vaihteeksi Yotvataan. Siellä viljelykset aika kuivia, mutta eteläisellä pyöreällä pellolla oli vihreää ja heinät juuri niitetty. Lisäksi keskellä oli vettä, joka houkutti lintuja. Siellä olikin pientä kuhinaa, lapinkirvisiä ja keltavästäräkkejä. Muutama peltotulkku ja -sirkku, ruokokerttusia, naamiokyyhkyjä, pari lyhytvarvaskiurua. Paikalla oli pari brittiornia, jotka olivat juuri nähneet kivikkosatakielen muutaman sadan metrin päässä. No mehän mentiin paikalle. Pienen sekoilun jälkeen Touko löysi linnun lopulta ja ilo oli ylimmillään. On se hieno lintu! Iltasella yritimme nähdä kirjosiipikiurua dyyneiltä. Jordanian rajavartiat pysähtyivät ja kuvasivat meitä, mut toisaalta vilkuttivat iloisesti. Kiuru näkyi tosi kaukana dyynillä ja oikeastaan vain Touko näki sen. Jouko löysi hämmästyttävästi kolme idänkaulustrappia. Jälkikäteen selvisi, että ne ovat peräisin Jordanialaisesta istutuskampanjasta. Näillä ei renkaita näkynyt, tosin kaukanahan ne olivat. Päivällisen jälkeen oli suunniteltu menevämme lampun kanssa yöretkelle, mutta koska oli holokaustin muistopäivä, Yotvatan kahvila oli kiinni. Teimme pikapäätöksen ajaa Eilatiin syömään ja unohtaa pöllöilyt. Tiesin yhden italialaisen ravintolan, ja ajoimme suoraan sen pihaan. Onneksi, sillä sekin meni hetikohta kiinni ja kaikki muutkin Eilatin ravintolat olivat illalla kiinni muistopäivän takia. Britit kertoivat, että he eivät saaneet illalla ruokaa lainkaan koska oli pyhäpäivä. Hieno lintupäivä, jonka muistaa pitkään!

Kuulimme Yotvatassa kilsan päässä majailevasta Iraniasta, joten olihan se bongattava!

24.4. Aamulla lähtö puoli kuudelta Eilatin ylängölle. Britit olivat perhanat eilen nähneet siellä kaikki kiinnostavat kolme kiurulajia. He olivat olleet siellä aamukuudelta. No, nyt oltiin mekin ja kiurujahan alkoi kylmässä pohjoistuulessa löytymään. Ensin vain vilahduksina, sitten oikein hienostikin. Kirjosiipikiuruja, pikkuaavikkokiuruja ja loppumetreillä vielä pariskunta sarvikiurujakin. Onnistuneen komppauksen jälkeen paluu aamiaiselle. Matkalla huomasimme, että mehiläishaukkoja muuttaa kivasti, joten kiirehdimme aamiaispöytään. Laskeutuessamme huomasin aivan tien vieressä kun kettu ajoi takaa isoa ruskeaa ”koiraa”. Paniikkijarrutus, sillä sehän oli tietysti susi! Ryntäsimme ulos katsomaan. Susi lönkytteli jonkin aikaa tietä ylöspäin, kunnes jatkoi aavikkoista rinnettä ylöspäin ja piiloon. Ei niin pikaisen aamiaisen jälkeen takaisin vuorille, jossa nuori ranskalaistyttö oli laskemassa kivaa muuttoa. Paras rynnistys oli jo ohi, kun saavuimme paikalle, mutta silti näimme viitisen sataa sirovarpushaukkaa, pari arokotkaa ja muita petoja. Tuntui koko ajan, että olimme aina väärässä paikassa. Tuuli oli kova, vähän luoteen puolelta ja se painoi linnut alas melkein Eilatiin. Taas ajoimme k20 altaille, jossa kurppelo ja kurvi olivat edelleen paikalla. Altaiden jälkeen teimme kävelyn Holland Parkissa, jossa oli hyvin vähän muuttolintuja. Hotellin kautta syömään hotellin viereiseen Steak Houseen, joka oli retken paras ruokapaikka toistaiseksi. North Beachillä lepy, muutama arabiantiira ja nokiliitäjä. Iltahämärissä olimme k19 altaalla pitsihietakyyhkyjä odottamassa ja pariskunta tulikin aivan viereen juomaan. Hämärissä altaan päällä lensi vielä hauska lepattava sudenkorentolaji Brachythemis impartita. Sen jälkeen ajoimme vielä Yotvataan lampun kanssa etsimään pöllöjä tai kehrääjiä, mutta kylmä yö ei suosinut kehrääjiä, eikä pöllöäkään näkynyt. Vain pari kettua, pari kahlaajapääskyä, kynsihyyppiä ja kattohaikaroita. Huomenna on viimeinen kokonainen päivä Eilatissa.

25.4. Aamulla kuudelta taas duuniin, eli North Beachille. Heti perään menimme komppaamaan rajanylityspaikan pohjoispuolisen palmumetsän, koska siellä on kuulemma idänmehiläishaukka paikallisena. Metsikkö todettiin nopeasti hiljaiseksi ja siirryimme rengastusasemalle. Siellä rengastus tapahtuu nykyään aseman sisällä, ja aseman seinässä on luukku, joka avataan rengastuksen ajaksi ja jengi pääsee seuraamaan rengastusta vierestä. Samoin sinne on tehty uusi piilokoju, jota saa vuokrata 100NIS per nuppi. Reijo ja Kalle halusivat jäädä piiloon, joten aamiaisen jälkeen heitin heidät sinne ja me muut menimme vuorille, Low Mountainille. Siellä menikin petoja ja kiitäjiä tosi kivasti. Mehiläishaukkoja pääosa, sirovarpushaukkoja varapääosa, mutta mukana meni kaikenlaista kivaa, 16 eri lajia. Kymmenkunta arokotkaa, pikkukiljukotka, pikkukorppikotka, pikkukotkia, käärmekotkia, hiiri-, varpus-, niittysuo-, ruskosuo-, haara-, tuuli- ja sokereina pohjalla kaksi välimerenhaukkaa ja hieno idänmehiläishaukka! Lisäksi näkyi ilmeinen Pernisristeymä. Touko plokkasi pikkukiitäjän apusmassasta ja kalliopääskyjäkin näkyi kolme. Palasimme hotellille rengastusaseman kaupan kautta. Iltapäivällä käytiin nopeasti kurkkaamassa Egyptin rajalla, ja palattiin hotellille, jossa otettiin peräti puolen tunnin päivätirsat, retken ainoat. Mentiin viideksi North Beachille, jossa hiljaista lintumielessä. Paikasta on tullut levoton roskasakin telttakylä, jossa ei meinaa enää löytää paikkaa, josta nähdä merelle, saati että rannalla uskaltaisi levähtää mitään lintuja. Ei ihme, ettei riuttahaikaroita ole paikalla, onneksi tänään nähtiin yksi ohilentävä. NB:llä samat pari mukavaa brittiheppua, toisen nimi oli Paul Stancliff BTO:sta ja hän kertoi tehneensä töitä yhdessä Aleksi Lehikoisen kanssa. Lähetti terveisiä Aksulle. Illalla syömään samaan loistavaan Steak Houseen, jossa nyt koko porukalla ”viimeinen ehtoollinen”.

Mehiläishaukkojen seassa meni tällainen risteymähtävä yksilö

26.4. Lähtö klo 6.00 kohti pohjoista. Varsin kivuttomasti matkaan, tarkoituksena ajaa Kuolleen meren kautta Tel Aviviin. Aamu alkoi heikosti kun Hai Barin parkkipaikka oli lukittu, eikä mustaruostepyrstöä päässyt nyt oikein edes yrittämään. Yotvatan Cafe ei vielä seitsemältä ollut auki, joten jatkoimme aamiaiselle kauemmas. K101 baarissa aamupatongit naamaan ja etiäpäin. Hatsevan Field schoolin kasvihuonealueen läpi sekoiltuamme olimme viimein oikealla paikalla etsimässä arabiankerttua. 100 metriä käveltyämme ja nauhaa soiteltuamme yhdestä akaasiasta kuului sama laulu ja siinähän se! Vähän sekoilua lajinmäärityksen kanssa, kuten asiaan kuuluu. Hetken päästä Touko huusi että pöllö lentää, ja jostain akaasiasta oli tosiaan lähtenyt aavikkohuuhkaja lentoon! Se istahti kivelle josta sen kaikki näkivät, eikä riemulla ollut rajoja! Hyvä paikko yöretken hylsystä. Puskiin oli selvästi tullut muuttolintuja ja löysimmekin kirjo- ja lehtokertut, satakieliä, leppälintuja ja jonkin kerttusen. Matka jatkui kohti Kuollutta merta. Seuraavaksi pysähdyimme siinä juuri ennen Zohar junctionia olevalla kosteikolla tien oikealla puolella. Mukavasti lintuja, kuten 8 ruskosotkaa, mustapyrstökuiri, papyruskerttusia, smyrnankalastaja etc. Ei kuitenkaan retkenpinnoja. Seuraavalla kosteikolla tien vasemmalla puolella löytyi eteläpäästä tamariskivarpusia kuten pitikin. Samoin pari ruostepyrstöä. Päätimme jättää aikapulan takia Kuolleen meren, lyhytpyrstökorpin ja En Gedin väliin ja jatkaa suoraan länteen Zohar junctionista. Se olikin fiksu veto, sillä kun olimme juuri nousemassa ylös tasaiselle aavikolle, Touko pyysi pysäyttämään auton. Lähellä tietä lensi pari petoa, haarahaukkoja. Mä en niitä nähnyt vaan katsoin kauemmaksi jossa kaarteli iso kotka. Se paljastui munkkikorppikotkaksi ja se tuli lopulta suoraan päältä! Lisäksi paikalla lensi kaksi lyhytpyrstökorppia, neljä tavallista korppia ja nuolihaukka. Jatkoimme suoraan Mt Amasalle, joka on tunnettu kalliokirvispaikka. Aikamme sitä soiteltuamme, alkoi alapuolelta kuulua sen laulua ja Leena plokkasi sen sieltä lennossa. Munkkimme jatkui vaan! Muita lajeja mm. pikkupensaskerttu, rusotaskuja ja aavikkokerttuja. Sen jälkeen ajoimme Mäkkäriin syömään, ja jatkoimme matkaa vielä kerran Gal-oniin yrittämään liitokotkaa. Staijailimme ensin kylän vieressä, mutta koska siinä oli vain samoja tuttuja lintuja, vaihdoimme paikan vähän idemmäksi kukkulalle. Alue oli aidattu, ja siellä oli sonnilauma, muttei se meitä hidastanut. Kukkulalla oli sinirastas ja Jorma ja Reijo näkivät sininärhen. Käärmekotkia oli ihan tolkuttomasti, ja epäilemättä käärmeitäkin. Yhden ruskean päälle meinasin astuakin. Emoshakaali jolkotteli pellolla nisät roikkuen. Aivan viimeisillä valoilla etsiskelimme vielä sininärheä tieltä käsin. Punapäälepinkäisiä ja samettipääkerttuja oli paljon, ja retken viimeiseksi lajiksi Touko plokkasi vielä liitohaukan! Hurja päätös hienolle retkelle. Pakkailimme auringon laskettua tavarat kasaan tien penkassa ja vaihdoimme matkavaatteet ylle. Ajelimme suoraan kentälle, jossa bensiksellä oli hyvä tankata tankki täyteen ja palauttaa auto. Olimme tunnin liian aikaisin kentällä, sillä baggage drop aukesi vasta kolme tuntia ennen koneen lähtöä. Hyvin köykäiset kuulustelut ja pääsimme helposti koneeseen. Vain Touko joutui hieman aikaa selittelemään Malesian leimoja passissaan. Yhteensä näimme retkellä 208 lajia, joka oli hieman vähemmän kuin odotin. Kävimmehän kuitenkin ekana päivänä Maagan Michaelissa. Muuttavat pikkulinnut loistivat retken aikana poissaolollaan. Vasta viimeinen päivä oli selvästi pudotuskelipäivä, hieman pilvistä ja melko tyyntä.

Hietakyyhkykoiras

27.4. Yöllä 1.20 koneeseen ja kuudelta Helsinki-Vantaalla.

Retkellä mukana olivat: Jorma Knaapi, Leena Laitinen, Touko Torppa, Jouko Olkio, Reijo Mäihäniemi ja Kalle Sulkava. Oppaana Petro Pynnönen.

Lisää kuvia retkeltä löytyy Kalle Sulkavan blogista.

Retkellä havaitut lajit:

Pikku-uikku Little Grebe yleinen altailla 67 ex

Nokiliitäjä Sooty Shearwater North Beach 12 ex

Pikkumerimetso Pygmy Cormorant Maagan Michael 50 ex

Pelikaani White Pelican Gal-on, muuttoparvi 28 ex

Yöhaikara Night Heron tavallinen 153 ex

Kyyryhaikara Striated Heron North Beach 21.4. 2 ex

Rääkkähaikara Squacco Heron kosteikoilla, NB 31 ex

Lehmähaikara Cattle Egret pohjoisempana tavallinen 50 ex

Riuttahaikara Western Reef Egret North Beach 25.4. 1 ex

Silkkihaikara Little Egret päivittäin muutama 39 ex

Harmaahaikara Grey Heron vähissä 7 ex

Ruskohaikara Purple Heron harvalukuinen, a16m NB 19 ex

Mustahaikara Black Stork 90m 25.4. 101 ex

Kattohaikara White Stork vähissä 394 ex

Pronssi-iibis Glossy Ibis kosteikoilla 87 ex

Kapustahaikara Spoonbill vähissä 9 ex

Flamingo Greater Flamingo k20 ja IBRC 280 ex

Afrikanhanhi Egyptian Goose Tel Aviv, k19 12 ex

Ristisorsa Shelduck k20 5ex

Tavi Common Teal IBRC, Zohar 8 ex

Sinisorsa Mallard tavallinen pohjoisosissa 111 ex

Jouhisorsa Pintail k20, Zohar 31 ex

Heinätavi Garganey vähissä 16 ex

Lapasorsa Shoveler kosteikoilla 40 ex

Ruskosotka Ferrugineous Duck Nizzana, Zohar 9 ex

Mehiläishaukka Honey Buzzard muutolla 1162 ex

Idänmehiläishaukka Crested Honey Buzzard Eilat Mountains 1 ex

Haarahaukka Black Kite harvalukuinen 105 ex

Pikkukorppikotka Egyptian Vulture Ein Avdat, Eilat Mountain 7 ex

Hanhikorppikotka Griffon Vulture Ein Avdat 8 ex

Munkkikorppikotka Black Vulture n. Zohar juntion 1 ex

Käärmekotka Short-toed Eagle etenkin Gal-on 90 ex

Ruskosuohaukka Marsh Harrier siellä täällä 28 ex

Sinisuohaukka Hen Harrier Sei’fim Plain 1 ex

Niittysuohaukka Montagu’s Harrier harvakseltaan 11 ex

Liitohaukka Black-shouldered Kite Gal-on 1 ex

Varpushaukka Sparrowhawk muutolla 16 ex

Sirovarpushaukka Levant’s Sparrowhawk muutolla 616 ex

Hiirihaukka Steppe Buzzard vähissä 115 ex

Pikkukiljukotka Lesser Spotted Eagle Gal-on, Eilat 2 ex

Arokotka Steppe Eagle Ein Avdat, Eilat 13 ex

Pikkukotka Booted Eagle vähissä 13 ex

Kalasääski Osprey Eilat 2 ex

Pikkutuulihaukka Lesser Kestrel Gal-on 5 ex

Tuulihaukka Kestrel siellä täällä 30 ex

Nuolihaukka Eurasian Hobby Nizzana, Zohar 3 ex

Välimerenhaukka Eleanora’s Falcon Eilat 2 ex

Keltapäähaukka Lanner Negevish 2 ex

Arabihaukka Barbary Falcon North Beach 1 ex

Vuoripyy Chukar Nizzana, Gal-on 56 ex

Aavikkopyy Sand Partridge vähissä 16 ex

Luhtakana Water Rail IBRC 1 ex

Pikkuhuitti Little Crake IBRC 1 ex

Liejukana Moorhen kosteikoilla 81 ex

Nokikana Coot kosteikoilla 35 ex

Idänkaulustrappi Houbara Nizzana, (Yotvata) 4 (+3) ex

Pitkäjalka Black-winged Stilt tavallinen 190 ex

Paksujalka Stone Curlew Zeelim, Gal-on 7 ex

Aavikkojuoksija Cream-coloured Cursor Nizzana 4 ex

Pääskykahlaaja Pratincole k20, Yotvata 7 ex

Aropääskykahlaaja Black-winged Pratincole k20, k19 3 ex

Pikkutylli Little Ringed Plover IBRC, k20 3 ex

Mustajalkatylli Kentish Plover k20, ihan kateissa 1 ex

Tylli Ringed Plover k20, IBRC 30 ex

Aavikkotylli Greater Sand Plover k20 1 ex

Tundrakurmitsa Grey Plover k20 6 ex

Kynsihyyppä Spur-winged Plover tavallinen +

Pikkusirri Little Stint Eilat, Nizzana 110 ex

Lapinsirri Temminck’s Stint Eilat, Nizzana 28 ex

Kuovisirri Curlew Sandpiper Eilat 12 ex

Suosirri Dunlin Eilat 10 ex

Jänkäsirriäinen Broad-billed Sandpiper k20 6 ex

Suokukko Ruff Eilat, Nizzana 115 ex

Tundrakurppelo Long-billed Dowitcher 22.-24.4. k20 1 ex

Mustapyrstökuiri Black-tailed Godwit k20, Zohar 3 ex

Mustaviklo Spotted Redshank k20 3 ex

Punajalkaviklo Common Redshank Nizzana 1 ex

Lampiviklo Marsh Sandpiper Nizzana, Eilat 20 ex

Valkoviklo Greenshank Nizzana, Eilat 20 ex

Metsäviklo Green Sandpiper Nizzana 1 ex

Liro Wood Sandpiper Nizzana, Eilat 80 ex

Rantasipi Common Sandpiper Nizzana, Eilat 38 ex

Rantakurvi Terek Sandpiper 23.-24.4. k20 1 ex

Karikukko Ruddy Turnstone Eilat 4 ex

Vesipääsky Red-necked Phalarope North Beach 25.4. 1 ex

Leveäpyrstökihu Pomarine Skua North Beach 3 ex

Merikihu Arctic Skua North Beach 17 ex

Valkosilmälokki White-eyed Gull North Beach 48 ex

Naurulokki Black-headed Gull vähissä 9 ex

Kaitanokkalokki Slender-billed Gull Eilat 550 ex

Selkälokki Lesser Black-backed Gull Eilat, fus, int ja heu 40 ex

Aroharmaalokki Caspian Gull Eilat 1 ex

Etelänharmaalokki Yellow-legged Gull Maagan Michael 5 ex

Armenianlokki Armenian Gull Eilat 8 ex

Räyskä Caspian Tern Eilat 5 ex

Riuttatiira Sandwich Tern North Beach 8 ex

Kalatiira Common Tern Eilat 660 ex

Arabiantiira White-cheeked Tern North Beach 10-22 ex

Ohjasnokitiira Bridled Tern 21.-23.4. North Beach 1 ex

Pikkutiira Little Tern Eilat, Maagan Michael 192 ex

Valkoposkitiira Whiskered Tern Eilat, Maagan Michael 5 ex

Valkosiipitiira White-Winged Tern North Beach 235 ex

Kruunuhietakyyhky Crowned Sandgrouse Ezuz 4 ex

Täplähietakyyhky Spotted Sandgrouse Nizzana 6 ex

Hietakyyhky Black-bellied Sandgrouse Nizzana, Sde Boqer 8 ex

Pitsihietakyyhky Liechtenstain’s Sandgrouse k19 2 ex

Kalliokyyhky/ pulu Rock Dove / Pigeon yleinen kaikkialla +

Turkinkyyhky Collared Dove yleinen kaikkialla +

Turturikyyhky Turtle Dove harvakseltaan 73 ex

Palmukyyhky Laughing Dove yleinen kaikkialla +

Naamiokyyhky Namaqua Dove Sde Boqer, Yotvata 5 ex

Kauluskaija Ring-necked Parakeet taajamissa 68 ex

Munkkiaratti Monk Parakeet Tel Aviv 40 ex

Aavikkohuuhkaja Pharao Eagle Owl Hatseva 1 ex

Sarvipöllö Long-eared Owl Tel Aviv airport 1 ex

Tervapääsky Common Swift yleinen 1100+ ex

Vaaleakiitäjä Pallid Swift etenkin Eilat 49 ex

Pikkukiitäjä Little Swift Maagan Michael, Eilat 2 ex

Alppikiitäjä Alpine Swift Gal-on, Eilat 303 ex

Smyrnankalastaja Smyrna Kingfisher kosteikoilla pohjoisosissa 6 ex

Kuningaskalastaja Kingfisher yksittäisiä 7 ex

Kirjokalastaja Pied Kingfisher etenkin Maagan Michael 39 ex

Pikkumehiläissyöjä Little Green Bee-eater Neqorot, Arava 8 ex

Vihermehiläissyöjä Green Bee-eater Yotvata, k20 3 ex

Mehiläissyöjä Bee-eater harvakseltaan 41 ex

Sininärhi Roller Gal-on 1 ex

Harjalintu Hoopoe harvakseltaan 32 ex

Pikkuaavikkokiuru Bar-tailed Desert Lark Eilat ylänkö 10 ex

Aavikkokiuru Desert Lark harvakseltaan aavikolla 20 ex

Kirjosiipikiuru Hoopoe Lark Yotvata, Eilat ylänkö 3 ex

Lyhytvarvaskiuru Short-toed Lark Yotvata, k20 10 ex

Töyhtökiuru Crested Lark yleinen 50+ ex

Sarvikiuru Temminck’s Horned Lark Eilat ylänkö 2 ex

Törmäpääsky Sand Martin yleinen 230+ ex

Afrikankalliopääsky Pale Rock Martin Sde Boqer – Eilat 10 ex

Kalliopääsky Crag Martin Eilat vuoret 3 ex

Haarapääsky Barn Swallow runsas 510+ ex

Ruostepääsky Red-rumped Swallow harvalukuinen 41+ ex

Räystäspääsky House Martin harvalukuinen 85+ ex

Isokirvinen Richard’s Pipit k20 1 ex

Kalliokirvinen Long-billed Pipit Mt Amasa 1 ex

Metsäkirvinen Tree Pipit vähissä 6 ex

Lapinkirvinen Red-throated Pipit yllättävän runsas vielä 67 ex

Keltavästäräkki Yellow Wagtail vähissä 125 ex

Sitruunavästäräkki Citrine Wagtail Nizzana 1 ex

Västäräkki White Wagtail vähissä 12 ex

Arabianbulbuli Yellow-vented Bulbul yleinen +

Ruostepyrstö Rufous Bush Robin harvalukuinen 6 ex

Satakieli Trush Nightingale Hatseva 2 ex

Kivikkosatakieli White-throated Robin Yotvata 23.4. 1 ex

Leppälintu Common Redstart harvalukuinen 4 ex

Mustapyrstötasku Blackstart harvalukuinen aavikoilla 27 ex

Pensastasku Whinchat Gal-on 2 ex

Kivitasku Wheatear vähissä 3 ex

Rusotasku Black-eared Wheatear Nizzana, Mt Amasa 3 ex

Surutasku Mourning Wheatear aavikoilla 14 ex

Hupputasku Hooded Wheatear aavikoilla 9 ex

Kalottitasku White-crowned Wheatear vähissä 8 ex

Sinirastas Blue Rock Trush Gal-on 2 ex

Mustarastas Blackbird pohjoisosissa 5 ex

Silkkikerttunen Cetti’s Warbler Maagan Michael 2 ex

Priinia Graceful Warbler yleinen kaikkialla +

Aavikkokerttu Scrub Warbler aavikot, Mt Amasa 9 ex

Ruokokerttunen Sedge Warbler Nizzana, Eilat 3 ex

Rytikerttunen Reed Warbler tavallinen ruovikoissa 21 ex

Papyruskerttunen Glamorous Reed Warbler Maagan Michael, Zohar 6 ex

Rastaskerttunen Great Reed Warbler Maagan Michael 1 ex

Vaaleakultarinta Olivaceous Warbler vähissä 6 ex

Pikkupensaskerttu Spectacled Warbler Mt Amasa 1 ex

Samettipääkerttu Sardinian Warbler pohjoisosissa yleinen 22 ex

Arabiankerttu Arabian Warbler Hatseva 1 ex

Kirjokerttu Barred Warbler Hatseva 1 ex

Hernekerttu Lesser Whitethroat vähissä 37 ex

Pensaskerttu Common Whitethroat Eilat 1 ex

Lehtokerttu Garden Warbler Hatseva 1 ex

Mustapääkerttu Blackcap vähissä 42 ex

Balkaninuunilintu Eastern Bonelli’s Warbler vähissä 3 ex

Pajulintu Willow Warbler vähissä 9 ex

Harmaasieppo Spotted Flycatcher vähissä 3 ex

Sepelsieppo Collared Flycatcher Tel Aviv puisto 1 ex

Arabiantimali Arabian Babbler aavikoilla harvakseltaan 14 ex

Talitiainen Great Tit pohjoisosissa 14 ex

Isopurppuramedestäjä Palestine Sunbird harvakseltaan 17 ex

Pikkulepinkäinen Red-backed Shrike Wadi Neqorot, Yotvata 2 ex

Etelänisolepinkäinen Southern Great Shrike harvakseltaan 11 ex

Punapäälepinkäinen Woodchat Shrike pohjoisosissa 10 ex

Valko-otsalepinkäinen Masked Shrike harvakseltaan 11 ex

Närhi Jay pohjoisosissa 6 ex

Naakka Jackdaw pohjoisosissa 150 ex

Intianvaris House Crow Eilat 100 ex

Varis Hooded Crow pohjoisosissa 202 ex

Arokorppi Brown-necked Raven aavikoilla 26 ex

Korppi Raven Zohar-Mt Amasa 10 ex

Lyhytpyrstökorppi Fan-tailed Raven Zohar 2 ex

Rotkorakkeli Tristram’s Crackle etelässä 30 ex

Pihamaina Common Mynah pohjoisosissa 162 ex

Varpunen House Sparrow yleinen kaikkialla +

Pensasvarpunen Spanish Sparrow Yotvata 30 ex

Tamariskivarpunen Dead Sea Sparrow Zohar 2 ex

Viherpeippo Greenfinch pohjoisessa 14 ex

Tikli Goldfinch pohjoisessa 12 ex

Hemppo Linnet Gal-on 1 ex

Peltotulkku Desert Finch Yotvata 10 ex

Aavikkotulkku Trumpeter Finch Eilat 7 ex

Rotkopunavarpunen Sinai Rosefinch Wadi Neqorot 3 ex

Kalliosirkku Striolated Bunting Eilat 6 ex

Peltosirkku Ortolan Bunting Yotvata, Eilat 6 ex

Harmaasirkku Corn Bunting Gal-on 1 ex

Yht. 208 lajia

 

Matkakertomus: Tringa Pohjois-Atlantilla 30.9.-7.10.2016

Kirjoittanut retken opas Harri Hölttä

 

 

30.9.

 

Aamulla kokoontuminen Helsinki-Vantaalla oli kahdeksalta ja ensimmäinen lento Kööpenhaminaan lähti puoli kymmenen, koska Fär-saarille ei suoria lentoja ole. Kööpenhaminan kentällä nähtiin mm. kiuruja sekä tuulihaukka.

 

Jatkolento Fär-saarille lähti 12.50 ja perillä oltiin sikäläistä aikaa 14.05. Paikallisoppaamme Silas Olofssonin ja vuokra-autojen löydyttyä lähdettiin heti maastoon ajellen Gásadalurin pikkukylään, missä nähtiin mm. ensimmäiset myrskylinnut, karimetsot ja isokihu.

 

 

Heikki Kantola: Harri ja Silas tapittamassa Fär-saarilla

 

Viereisessä Sørvágurin kylässä vastaan lensi myöhäinen pikkukuovi ja löydettiin rannoilta ensimmäiset lukuisista karikukoista sekä ampuhaukka. Reissun ensimmäinen taigauunilintu löytyi myös Sörvagurista, mutta sen taisi havaita vain Silas – onneksi seuraava lintu Leitisvatnin pohjukassa olleessa pikkukylässä näyttäytyi jo paremmin.

 

Sitten oli edessä vajaan tunnin ajo Fär-saarten pääkaupunkiin Torshavniin, jonka satamasta yhteysalus retkikohteeseemme Suðuroyn saarelle lähtisi. Ennen aluksen lähtöä ehdimme käydä ihmettelemässä satamassa kelluneita 40 riskilää ja samassa paikassa Silas huomasi myös kauempana merellä lentäneen lunnin – laji on hyvin harvalukuinen tähän aikaan lintujen viettäessä aikaansa kaukana merellä. Laivalta onnistuttiin näkemään hieman yllättäen aikainen isolokki, joka on saarilla talvivieras, sekä uusi isokihu. Perille Suðuroylle saavuttiin pimeällä ja etsiydyttyämme hotelliin painuttiin pehkuihin, sillä päivä oli ollut pitkä.

 

1.10.

 

Aamu oli hämmentävä: tuuli, tuo ihmisen pahin vihollinen, oli poissa, vaikka oltiinkin meren ympäröiminä. Aurinko nousi enimmäkseen kirkkaana pysyneelle taivaalle. Oli mitä mainion retkisää.  Ensimmäiset mustarastaat ja alli näkyivät jo hotellin ympäristöstä ja aamupalan jälkeen päästiin liikkeelle avariin maisemiin.

 

Ensimmäinen käyntikohde oli Sandvikin pikkukylä saaren pohjoisosassa. Tutustuminen kylän ympäristöön sekä läheiseen hiekkarantaan paljastivat mm. hernekertun, luotokirvisen, kolme pulmussirriä ja yhdeksän lyhytnokkahanhen parven. Seuraavana oli ohjelmassa Hvalban kylä, mistä lajilistalle saatiin mm. saarella harvalukuinen suokukko, taigauunilintu, reissun ainoa elävä urpiainen, suosirri sekä merellä lennellyt suula ja isokihu.

 

Hvalban kylämaisemaa Fär-saarilta kuva Harri Hölttä

 

 

Pikkulintujen määrät vaikuttivat olevan matalia, koska ei ollut mikään varsinainen pudotuskeli – mutta hyvässä säässä lintuja oli helpompi etsiä.

 

Kottaraiset Harri Hölttä

 

Seuraavaksi matka vei yhden pienen metsätupsun komppauksen  jälkeen Famjinin kylään, missä huomio kiinnittyi ensin vuorovesirannalla ruokailleisiin kahlaajiin. Paikalla oli nimittäin neljä tylliä, suosirri, kaksi isokuovia, taivaanvuohi sekä lukuisia karikukkoja. Kylän pikkulintuja koluamassa ollut Silas hälytti äkkiä radiopuhelimella löytäneensä kähmyilevän sirkkalinnun merenrannan kapealta ruohovyöhykkeeltä. Lintu oli sirkkalinnuille tyypillisesti vaikea löydettävä, mutta silti sen verran yhteistyöhaluinen yksilö, että se saatiin useamman kameramiehen toimesta lopulta kuvattua oikein hyvin. Määritys vei ensin pensassirkkalinnun suuntaan linnun näennäisen pitkäpyrstöisyyden vuoksi, mutta kuvien perusteella laji määrittyi lopulta kuitenkin riemukkaasti viirusirkkalinnuksi, joka oli uusi ja odotettulaji Fär-saarille! Muita kylältä löydettyjä varpuslintuja olivat kaksi taigauunilintua sekä pensastasku.

 

Fär-saaret Viirusirkkalintu 1.10.2016 Esa Heinänen

 

 

 

Famjinista ajettiin saaren eteläisimpään kärkeen Sumban kylään ja Akrabergin majakkaniemeen.  Siellä paljastui, että jo lähes vuoden (löytöpäivä 11.10.2015) kylän edustan vesillä viettänyt Fär-saarten kolmas allihaahka oli edelleen läsnä. Paras varpuslintulöytö oli puolestaan Silaksen löytämä saarten kuudes viitakerttunen, joka piilotteli eräässä puutarhassa. Merellä nähtiin myös suulia ja tarkemmin määrittämättä jäänyt liitäjä.

 

Fär-saaret Sumban kylä Esa Heinänen

 

 

Akrabergin niemessä retkiporukkamme keskittyi lähinnä myrskylintujen ja maisemien kuvaamiseen. Onneksi Silas kuitenkin käväisi myös viereisillä pelloilla, sillä sieltä hän äkkäsi lennossa näyttäytyneen palsasirrin! Porukan kokoonnuttua etsimään lintua meni hetki, ennen kuin tajusimme linnun ruokailevan erinomaisesti näkyvillä parinkymmenen metrin päässä suoraan edessämme. Pian lammas kuitenkin ajoi linnun tiehensä. Silas oli todella kaivanut meille kovan lajilistan heti alkuun! Yli odotusten toteutunut ensimmäinen retkipäivä päätettiin paluumatkalla ilta-auringossa tehtyyn maisematieajeluun sekä illalliseen läheisessä Vagurin pikkukaupungissa.

 

2.10.

 

Aamu valkeni eilisen tavoin aurinkoisena ja heikkotuulisena. Päivän mittaan kierreltiin toisaalta uudelleen parhaita eilisiä paikkoja sekä niitä alueita, joissa ei vielä eilen ehditty käymään.  Esimerkiksi Sumbassa allihaahka ja viitakerttunen olivat edelleen paikoillaan, samoin kuin Famjinin viirusirkka. Taigauunilintujen summaksi kertyi päivän mittaan 13 yksilöä.

 

Aamun ensimmäinen uusi retkipinna oli Hovin kylän maisematien alkupäässä merellä uinut mustakurkku-uikku. Sitten ajeltiin Vagurin kylään, missä pikkulammella tarkemman syynäyksen kohteeksi joutunut sotka paljastui lopulta lapasotkaksi. Seuraavina ohjelmassa olivat eilen väliin jääneet Porkerin ja Lopran pikkukylät, joista lajilistalle kertyi mm. kapustarinta, punajalkaviklo ja pajulintu. Sitten ajeltiin taas saaren eteläkärkeen, missä Akrabergin peltojen komppaus paljasti tällä kertaa kaksi nopeasti näyttäytynyttä palsasirriä sekä noin 50 lyhytnokkahanhen parven. Osa porukasta käveli Akrabergistä takaisin alas Sumbaan, missä varmistui eilisten parempien lajien olevan edelleen paikalla ja mm. taigauunilintuja päästiin katselemaan hyvin. Sitten suunnattiin saaren pohjoisosiin, tosin matkalla Hvalbaan pysähdyttiin Hovin kylässä. Hvalban ja Famjinin tsekkaamisen jälkeen päivä olikin taas pulkassa.

 

Rantakallioita Harri Hölttä

 

 

3.10.

 

Herätys oli varhain, sillä matka jatkui tänään kohti Islantia. Ensiksi hyppäsimme Torshavniin vievään yhteysalukseen, mistä staijattiin kannella aamun sarastaessa. Torshavniin saavuttuamme ilmeni, että meillä oli vielä muutama tunti tehokasta retkeilyaikaa ennen pääsyä Islannin-laivan lähtöä. Niinpä kävimme mm. vanhassa Kirkjubøurin kylässä, missä nähtiin lisää suulia sekä taigauunilintu. Torshavnissa kompattiin keskustan puistosta retken lajilistalle mm. puolenkymmentä turkinkyyhkyä ja kaupungin rannasta kolme kanadanhanhea. Ja juuri kun olimme jo lähdössä pois, ilmestyi jostain valkoinen haikara kiertelemään paikan ylle! Lintu määritettiin sumeilematta silkkihaikaraksi.

Fär-saaret Silkkihaikara 3.10.2016 Esa Heinänen

 

Viimeistään tässä vaiheessa voitiin todeta, että reissun pinnalistasta on tulossa hyvin, hyvin kummallinen. Torshavnissa hyvästelimme Silaksen ja kiitimme hienosti alkaneesta reissusta.

 

Smyril Line – yhtiön Norröna-laiva kohti Islantia lähti kahdelta ja loppupäivän valoisa aika kului lähinnä laivan keulasta merelle tähyillen ja valokuvaten. Yleisin laji oli myrskylintu, mutta niiden lisäksi nähtiin myös hieman isokihuja, suulia sekä pari ruokkilintua. Hämmennystä aiheutti laivalle aavalla merellä muutolta laskeutunut pikkulintu, josta ei yrityksistä huolimatta saatu lajia irti.

 

 

4.10.

 

Laivamme saapui Islannin itäosiin, Seyðisfjørðurin pikkukaupunkiin aamuyhdeksältä. Sitä ennen oli kuitenkin ehditty jo havaita mm. laivan kannella lepäillyt jänkäkurppa, kaksi amerikanjääkuikkaa sekä pari grönlanninlokkia ja pikkukajavaa. Eilinen laivapikkulintu määrittyi kivitaskuksi. Ja kun laiva oli jo melkein maissa, laivaa kierrelleestä lokkiparvesta huomattiin erikoisen näköinen lokki – joka pienen ihmettelyn jälkeen määritettiin pohjoisamerikkalaiseksi nokisiipilokiksi! Sendari suosi meitä siis edelleen.

 

Islanti Nokisiipilokki 4.10.2016 Esa Heinänen

 

Laivasta päästyä retkeiltiin ensin itse Seyðisfjørðurissa, mistä nokisiipilokin lisäksi löytyi myös seitsemän virta-allin parvi kaupan nurkalta joesta – jälleen yksi odotettu laji hoitui näin hienosti. Sen jälkeen suuntasimme Breiðdalsvíkin kylään ja siellä sijaitsevaan Blafellin hotelliin, mutta matkalla pysähdeltiin mm. Eskifjörðurissa, Reyðarfjörðurissa ja Fáskrúðsfjörðurissa. Lajilistalle saatiinkin mm. lisää grönlanninlokkeja, reissun ainoiksi jääneet merisirrit Eskifjörðurissa sekä Islannissa vähälukuinen (<100 havaintoa) pilkkasiipi Reyðarfjörðurissa. Myös tunturihaukka näyttäytyi Hafnarnesissa, mutta tilanne oli tarpeettoman nopea eikä lintua löytynyt uudestaan. Breiðdalsvíkiin päästyämme ehdittiin vielä retkeillä kylän rannoilla ja metsiköissä.

 

Jäävuoria Islannista Harri Hölttä

Islannissa, kuva Heikki Kantola

 

 

5.10.

Säätila oli ihmeellisesti pysynyt koko reissun ajan hyvänä eli täkäläisten kriteerien mukaan sateettomana ja tyynenä, mutta tälle päivälle luvattiin sitten perinteisempää säätä. Onneksi tänään oli kuitenkin ohjelmassa reissun pisimmät ajo-osuudet eikä säätila niinkään päässyt häiritsemään bussissa istumista.

 

Heti majapaikastamme Breiðdalsvíkistä lähdettyä pikkubussimme kuski Sören näytti meille ystävällisesti sähkötolpassa istuneen tunturihaukan – niitä voi kuulemma bussikuskin työssä nähdä päivittäin. lintu oli sen aikaa aloillaan, että kaikki ehtivät näkemään linnun. Ajoreitin varrella pidetyillä pysähdyksillä löytyi mm. kuuden virta-allin ryhmä, joista yksi oli juhlapukuinen lintu, yksi amerikanjääkuikka, kaksi mustakurkku-uikkua, 50 punajalkaviklon parvi, satoja naurulokkeja yms. Þvottássa yritimme Höfnistä meille apuun tulleen Binnin (Brynjulfur Brynjolfsson) kanssa etsiä alueella oleskelevaa Islannin ensimmäistä amerikanmustalintua, mutta se ei onnettoman kelin ja näkyvyyden vuoksi onnistunut. Tavallinen mustalintu saatiin sentään listalle. Sitten ajeltiin Höfnin kaupunkiin, missä Binni esitteli meille sikäläisen lintuaseman toimintaa. Asemalla harjoitetaan pienellä metsäalueella mm. rengastusta. Selvästi tavallisimmat rengastuslajit ovat varpuslinnuista punakylkirastas, niittykirvinen ja urpiainen, mutta renkaisiin on saatu myös mm. valkokurkkusirkun ja viirukerttulin kaltaisia lajeja.

 

Sieltä olikin sitten jo aika lähteä pitkälle ajomatkalle kohti Islannin lounaisnurkkaa Garðuria. Matkalla pysähdyttiin muutamaan otteeseen mm. Jökulsárlónin jäävuoria ihmettelemään ja loppumatkasta keli vielä huononi olennaisesti, mutta perillä oltiin lopulta kymmenen jälkeen. Matkalla saatiin retken lajilistalle myös valkoposkihanhi, jonka nimi islanniksi on muuten ”helsingi”.

 

6.10.

Kottaraiset Harri Hölttä

Aamusella suunnattiin ensimmäisenä läheiselle majakalle, mistä oli parantuneessa mutta tuulisessa säässä hyvä seurata merilintujen edesottamuksia. Majakalta nähtiinkin muun muassa kuusi nokiliitäjää, noin 300 ruokkia, noin 150 suulaa sekä muutamia amerikanjääkuikkia, grönlanninlokkeja ja pikkukajavia. Varpuslintupuolelta mainittakoon reissun ainoa lapinsirkku.

 

Tämän jälkeen pysähdeltiin vielä muutamissa paikoissa Garðurissa ja Keflavikissä nähden mm. sorsia ja lokkeja sekä noin 150 kapustarinnan parvi, mutta sitten suunnattiin etsimään amerikantelkkää Sogn-joelta ja Leitisvatn-järveltä. Siitä reissusta tuli kuitenkin matkan varsinaisten kohdelajien suhteen ainoa huti, sillä telkkää ei löytynyt. Kaksi kuvauksellista amerikanjääkuikkaa lämmittivät onneksi mieliä. Sen jälkeen matka alkoikin olla paketissa, Keflavikissä käytiin vielä syömässä ja ajeltiin viimeiseen iltahuutoon Garðurin mökkeihin.

 

7.10.

 

Poislähtöpäivä. Herätys oli aikaisin, koska Keflavikin kenttä on ruuhkaisimmillaan juuri aamuvarhain. Lähtöaikataulua ei helpottanut toisen tilatun lentokenttätaksin myöhästyminen sekä kentän lippuautomaatin temppuilu, mutta kaikki ehtivät kuitenkin hyvin lennolle. Välilasku oli Tukholmassa Arlandan lentokentällä, mistä saatiin vielä piekana ja naakka reissun lajilistalle. Helsinkiin laskeuduttiin ajallaan ja kaikkien matkatavaratkin tulivat perille asti.

 

 

 

Fär-saarten ja Islannin retken 30.9.-7.10. lajilista

 

 1. Laulujoutsen. Pieniä määriä (kahdeksan yksilöä) Fär-saarilla, mutta selvästi yleisempi Islannissa, missä selkeä huippupaikka Lónsfjörður (noin 200 lintua paikallisena).
 2. Lyhytnokkahanhi. Havaintoja vain Fär-saarilta, mitä kautta Islannin pesimäkantaa olevat linnut muuttavat Brittein saarille talvehtimaan. Suurimmassa parvessa 2.10. noin 50 yksilöä Akrabergin pelloilla, pari pienempää parvea myös muualla.
 3. Merihanhi. Yleinen sekä Fär-saarilla että Islannissa. Eri puolilla villien merihanhien lisäksi määrityksiä haittaamassa kesyjä ja puolivillejä (meri)hanhia.
 4. Kanadanhanhi. Yksi havainto, 3.10. kolme lintua Torshavnissa Fär-saarilla.
 5. Valkoposkihanhi. 5.10. arviolta 300 yksilöä useammassa parvessa tienvarressa Islannissa Höfnin länsipuolella.

 

 1. Haapana. Parhaat summat: 2.10. 22 yksilöä Suðuroylla, 5.10. kymmenen lintua Höfnissä sekä 6.10. yhteensä noin sata yksilöä Garðurissa ja Keflavikissa.
 2. Tavi. Fär-saarilla on kolme lintua Suðuroylla, mutta Islannissa enimmillään 4.10. a30 Fáskrúðsfjörðurin pohjukassa sekä 6.10 yhteensä 20p Garðurissa ja Keflavikissa.
 3. Sinisorsa. Yleinen sekä Fär-saarilla että Islannissa.
 4. Tukkasotka. Ei kovin yleinen, kymmenkunta lintua sekä Fär-saarilla että Islannissa.
 5. Lapasotka. Fär-saarilta 2.10. 1p Vagurissa lammella sekä Islannista 4.10. yhteensä 11 lintua (mm. Fáskrúðsfjörður noin 10p) ja 5.10. vielä yksi lintu.
 6. Haahka. Yleinen sekä Fär-saarilla että Islannissa, selvästi suurimmat kerääntymät 5.10. Höfnissä.
 7. Allihaahka. 1.-2.10. 1 naaras p Sumba. Kyseessä on Fär-saarten kolmas allihaahka, joka on ollut paikallisena Sumban vesillä jo lähes vuoden (löytyi suomalaisvoimin 11.10.2015).
 8. Virta-alli. Islannissa ainakin 16 yksilöä kolmella paikalla, ensimmäiset seitsemän yksilöä heti Seyðisfjørðurissa joessa kaupan vieressä. Berufjörðurin vuonon kaakkoisosassa tehdyllä pysähdyksellä nähtyihin kuuteen lintuun sisältyi myös yksi juhlapukuinen lintu.
 9. Alli. Fär-saarten puolella vain kaksi lintua (1.10. 1p Tvöroyri ja 1p Famjin), mutta Islannista yhteensä nelisenkymmentä yksilöä eri paikoissa, eniten 20 lintua Breiðdalsvíkissa.
 10. Mustalintu. 5.10. noin 20 yksilöä Þvottássa. Samassa paikassa noin sadan mustalinnun joukossa oleskellutta, Islannin ensimmäistä amerikanmustalintua ei yrityksestä huolimatta löydetty onnettomien sääolojen ja olemattoman näkyvyyden vuoksi.
 11. Pilkkasiipi. 4.10. pari Reyðarfjörðurissa. Laji on Islannissa harvinainen harhailija, alle 100 havaintoa.
 12. Isokoskelo. Islannissa kahdella paikalla noin 33 yksilöä.
 13. Tukkakoskelo. Tavallinen sekä Fär-saarilla että Islannissa, mutta määrän varsin matalia.

 

 1. Kaakkuri. Havaintoja Islannista kaakkoisosan merenlahdilta (Breiðdalsvík ja Berufjörður), yhteensä seitsemän yksilöä 4.-5.10.
 2. Amerikanjääkuikka. Fär-saarilla vain yksi, kaukana merellä lyhyesti näyttäytynyt lintu Sumbassa 2.10. Islannissa 4.10. 1jp+1tp/juv Seyðisfjørðurissa laivan saapuessa satamaan, 3.10. 1 jp Berufjörðurin vuonolla Sveinsstekksfossin edustalla sekä 6.10. yhteensä neljä lintua Garðurissa ja 1 jp + 1tp/juv lintua hyvin näkyvissä Úlfljótsvatnilla.
 3. Mustakurkku-uikku. 2.10 yksi lintu Suðuroylla Hovin maisematien varrella sekä 5.10. kaksi lintua Berufjörðurin vuonolla Sveinsstekksfossin edustalla.

 

 1. Myrskylintu. Runsas sekä Fär-saarilla että Islannissa.
 2. Nokiliitäjä ja liitäjälaji. Nokiliitäjiä määritettiin 6.10. kuusi yksilöä Garðurin majakalta ja yksi määrittämätön liitäjälaji 2.10. nähtiin Sumbassa.
 3. Suula. Suulia nähtiin etenkin Islannissa Garðurin majakalta (arviolta 150) sekä laivalta (kymmeniä), mutta muutamia myös Suðuroylla 1.10. ja Kirkjuboessa kymmenkunta 3.10.
 4. Merimetso. Merimetsoja nähtiin vain Islannissa, yhteensä muutamia kymmeniä.
 5. Karimetso. Karimetsoja nähtiin useita kymmeniä Fär-saarilla sekä kymmenkunta myös Islannissa, lähinnä Garðurin alueella.
 6. Silkkihaikara. Yksi reissun yllätyslajeista: 3.10. yksi lintu saapui mereltä pyörimään silmiemme eteen Torshavnissa.
 7. Harmaahaikara. 6.10. yksi lintu Garðurissa.

 

 1. Piekana. 7.10. yksi lintu muuttavana Tukholman lentokentällä.
 2. Ampuhaukka. Fär-saarilla yhteensä viisi lintua ja Islannissakin yksi Úlfljótsvatnilla.
 3. Tuulihaukka. Yksi lintu 30.9. Kööpenhaminan lentokentällä ja yksi 5.10. autosta matkalla Lónsfjörðurilta Höfniin.
 4. Tunturihaukka. 5.10. yksi kuskimme meille osoittama lintu Breiðdalsvíkistä lähtiessä

sekä nopeasti ohi viuhahtaneet yksilöt edellisenä ja samana päivänä.

 

 1. Meriharakka. Varsin yleinen, enimmillään 2.10. Suðuroylla 30 lintua ja 5.10. Berufjörðurin vuonolla samoin 30 lintua.
 2. Kapustarinta. 2.10. Suðuroylla kaksi lintua ja 6.10. Garðurissa noin 150 yksilön parvi.
 3. Tylli. 1.10. 4 juv p Famjin.
 4. Pikkukuovi. Yllättäen 30.9. Sørvágur 1p.
 5. Isokuovi. 1.-2.10. 2p Famjin sekä 1.10. 1p Sandvik.
 6. Karikukko. Yleinen sekä Fär-saarilla että Islannissa, suurimmat parvet 30 linnun luokkaa.
 7. Suokukko. 1.10. 1p Hvalban pikkujärvellä. Laji on harvinainen Fär-saarilla.
 8. Pulmussirri. 1.10. a3p Sandvik ja 2.10. a3p Hvalba, ehkä samat?
 9. Suosirri. 2.10. 3 juv p Famjin.
 10. Merisirri. Vain yksi havainto Islannin puolelta: 4.10. 2p Eskifjorður.
 11. Palsasirri. Reissun ensimmäinen jenkkilaji: 1.10. yksi ja 2.10. kaksi lintua Akrabergin pelloilla Fär-saarilla.
 12. Punajalkaviklo. Fär-saarilla vain kaksi lintua (2.10. Nes ja Akraberg), mutta Islannissa 5.10. noin 50p Berufjörðurin vuonolla Sveinsstekksfossin kohdalla sekä 6.10. 4p Garðurin ympäristössä.
 13. Jänkäkurppa. Kaksi lintua: 4.10. aamulla löytyi yksi lintu m/s Norrönan kannelta lepäilemästä laivan ollessa vielä merellä ennen saapumistaan Islantiin ja lintu lennähti laivasta sen saavuttua Seyðisfjørðuriin. Toinen lintu nähtiin Garðurissa 6.10.
 14. Taivaanvuohi. Varsin yleinen, kymmenkunta lintua Fär-saarilla ja parikymmentä Islannissa eri paikoilla.

 

 1. Isokihu. Fär-saarilla nähtiin 30.9. kaksi lintua (Gásadalurissa ja lautalta), 1.10. Suðuroylla kaksi lintua sekä 3.10. noin viisi lintua Norrönalta sen lähdettyä Fär-saarilta. Ei nähty enää Islannin puolella.

 

 1. Riskilä. Suhteellisen yleinen sekä Fär-saarilla että Islannissa, eniten 30.9. 40p Torshavnin satamassa.
 2. Ruokki. Laivalta näkyi sen lähdettyä Fär-saarilta 3.10. yksi ruokki ja yksi määrittämätön ruokkilintu sekä 6.10. Garðurissa majakalta arviolta 300 ruokkia merellä.
 3. Lunni. Hieman yllättäen 30.9. yksi lentävä merellä Torshavnin satamassa. Laji on tähän vuodenaikaan erittäin harvalukuinen ja oleskelee lähinnä avomerellä.

 

 1. Pikkukajava. Havaintoja vain Islannista 4.10. Seyðisfjørðurin satamasta kahdesta linnusta sekä 6.10. puolenkymmentä lintua Garðurissa ja yksi Keflavikissä.
 2. Naurulokki. Fär-saarilta havaintoja vain Torshavnin sataman ympäristöstä, mutta Islannissa yleisempi, esimerkiksi Garðurissa ja Berufjörðurilla useita satoja lintuja.
 3. Kalalokki. Yleinen sekä Fär-saarilla että Islannissa.
 4. Selkälokki. Graelsii-rodun vaaleanharmaaselkäisiä lintuja 5.10. yksi Höfnissä ja 6.10. kaksi Garðurissa.
 5. Harmaalokki. Yleinen sekä Fär-saarilla että Islannissa.
 6. Grönlanninlokki. Havaintoja vain Islannista, mm. Seydisfjördurista muutama laivan saapuessa satamaan, Eskifjorðurissa puolenkymmentä merisirripaikalla sekä Garðurissa yhteensä kymmenkunta majakalla ja lammikoilla.
 7. Isolokki. Ensimmäinen jo 30.9. Torshavnin satamasta lähdettäessä, mutta seuraavat vasta Islannissa 4.10. alkaen. Yksittäisiä lintuja näkyi mm. Seydisfjördurissa, Eskifjorðurissa sekä Garðurissa.
 8. Merilokki. Varsin yleinen sekä Fär-saarilla että Islannissa.
 9. Nokisiipilokki. Islannin 20. havainto lajista tehtiin 4.10., kun yksittäinen lintu löytyi Seyðisfjørðurissa laivaa kiertelevästä lokkiporukasta laivamme saapuessa satamaan.

 

 1. Kalliokyyhky. Yleinen sekä Fär-saarilla että Islannissa.
 2. Turkinkyyhky. 3.10. viisi lintua keskustan puistossa Torshavnissa.

 

 1. Kiuru. 30.9. noin viisi lintua Kööpenhaminan lentokentällä.
 2. Niittykirvinen. Runsas sekä Fär-saarilla että Islannissa.
 3. Luotokirvinen. Harvalukuisena sekä Fär-saarilla että Islannissa.
 4. Västäräkki. Noin 15 yksilöä Fär-saarilla ja Islannissakin kaksi.

 

 1. Peukaloinen. Sekä Fär-saarilla että Islannissa suhteellisen tavallinen.
 2. Punarinta. Kymmenkunta lintua Fär-saarilla, mutta ei Islannissa.
 3. Pensastasku. 1.10. 1p Famjin, vähälukuinen laji tähän aikaan syksystä.
 4. Kivitasku. Fär-saarilla noin kuusi eri yksilöä, yksi lintu laivalla sen lähestyessä Islantia sekä 6.10. kaksi lintua Islannissa Garðurissa.
 5. Mustarastas. Noin 15 yksilöä Fär-saarilla 30.9.-3.10., mutta ei Islannissa.
 6. Punakylkirastas. Satoja yksilöitä eri puolilla Islantia 4.-6.10., mutta Fär-saarilla ei laisinkaan.

 

 1. Viirusirkkalintu. Fär-saarten ensimmäinen havainto: 1.-2.10. 1p Famjin.
 2. Viitakerttunen. Fär-saarten kuudes havainto: 1.-2.10. 1p Sumba.
 3. Hernekerttu. Fär-saarilla Suðuroylla 1.10. kaksi ja 2.10. yksi lintua.
 4. Taigauunilintu. Fär-saarilla 30.9. kaksi, 1.10. kaksi, 2.10. yhteensä 13 yksilöä sekä 3.10. yksi lintu, minkä lisäksi Islannissa 5.10. yksi lintu Breiðdalsvíkissä.
 5. Tiltaltti. 30.9.-2.10. noin 12 yksilöä Fär-saarilla, mutta ei sen jälkeen.
 6. Pajulintu. 2.10. 2p Suðuroylla.
 7. Hippiäinen. Kaksi havaintoa: 3.10. väh. 4p keskustan puistossa Torshavnissa sekä 4.10. 2p Breiðdalsvík.

 

 1. Naakka. 7.10. noin 40p Tukholman lentokentällä.
 2. Mustavaris. 1.10. 1p Sumba, ylhäällä maisematielle mennessä. Harvinainen laji Fär-saarilla.
 3. Varis. Yleinen sekä Fär-saarilla että Islannissa.
 4. Korppi. Harvakseltaan sekä Fär-saarilla että Islannissa.
 5. Kottarainen. Yleinen Fär-saarilla, Islannissa sen sijaan vain Gardurin ympäristössä.
 6. Varpunen. Yleinen Fär-saarilla mutta Islannissa ei tavattu.
 7. Urpiainen. Fär-saarilla 1.10. 1p Hvalba ja Islannissa 5.10. 1 kuollut Höfn.
 8. Lapinsirkku. 6.10. 1 n-puk. p Garður.

Huippuvuoret 10.-16.6.2015 Retkikertomus

Teksti: Jukka Hintikka

 

Tringa järjesti retken Huippuvuorille neljättä kertaa
10.-16.6.2015. Mukana oli 15 tringalaista retkeläistä sekä Jukka
retken vetäjänä ja oppaana. Sattumalta samalle laivalle osui pari muutakin
suomalaista lintuharrastajaa. Havaitsimme 36 lajia lintuja ja 10 lajia
nisäkkäitä.

Saavuimme 10.6. perille Huippuvuorille alkuiltapäivästä, ja aloitimme heti
tutustumisen Longyearbyenin lähistön lintuihin pulmunen lauloi jo lentokentän
parkkipaikalla. Muita varpuslintuja ei retkellä havaittukaan. Vietimme ensin
kaksi yötä Huippuvuorten suurimmassa taajamassa Longyearbyenissä (n. 3000
asukasta).

Ensimmäisenä päivänä peruslajit, kuten pulmunen, haahka,
kyhmyhaahka, merisirri, pikkuruokki, pikkukajava, isolokki ja merikihu tulivat
äkkiä tutuiksi. Yllätyksinä havaittiin komea vanha allihaahkakoiras koiratarhan
lammikossa ja palsasirri Adventdalenin niityllä, ja pari onnekasta retkeläistä
pääsi näkemään jäälokin jo ensimmäisenä yönä.

Toisena päivänä huristeltiin tilataksilla edestakaisin, jolloin jäälokki liihotteli
odotetusti loppuseurueen maailmanpinnalistalle, kun vanha lintu suoritti hienon
ylilennon koiratarhalla. Myöhemmin iltapäivällä vanha jäälokki palasi vielä
rantaan, josta sen taisi joku ehtiä vielä näkemään. Palsasirrejä osoittautui
olevan kaksi laji on havaittu Longyearbyenissä 2000-luvulla lähes vuosittain
(myös soidinta), joten paikalliset ornit odottavat pesintää. Nisäkäspuolelta naaleja
näkyi myös ilahduttavan monta, ja ne olivat karvanlähdöltään hauskasti eri
vaiheissa: yksi oli melkein täysin talvipukuinen, yksi kesäpukuinen ja valtaosa
siitä väliltä.

Iltapäivällä 12.6. nousimme M/S Nordstjernen-alukseen, josta tuli kotimme
seuraavien neljän päivän ajaksi. Juuri risteily pohjoisrannikolle lisää
Huippuvuorille suuntautuvien matkojen hintaa, mutta rahalle saa kyllä
vastinetta. Vaikka reissun 36 lintulajista ehdimme nähdä Longyearbyenissä jo 30
(iso- ja leveäpyrstökihu, meri- ja tiiralokki, kapustarinta sekä karikukko havaittiin vain
laivamatkalla), niin nisäkäslajeista sen sijaan havaitsimme Longyearbyenissä
vain kaksi (+ määrittämättömän hyljelajin), joten niitä nähdäkseen laivamatka
on varmasti hintansa väärti.

Ensimmäinen pysähdys oli venäläisten kaivoskaupungissa Barentsburgissa, jossa
sai nauttia mm. paikallisen panimon (maailman pohjoisimman sellaisen) tuotteita
ja päästä katsomaan erikoista musiikkiesitystä. Lintumielessä Barentsburg ei
ole kuitenkaan erikoinen: rakennusten ahkera remontointi on jopa häätänyt
ikkunalaudoilla pesineet pikkukajavat muualle.

Merenkäynti oli melko kovaa, Nordstjernen heilui suuntaan ja toiseen, mutta
merilintuja näkyi kannelta tasaiseen tahtiin. Ensimmäiset leveäpyrstökihut
näkyivät heti Isfjordenin suun jälkeen, ja varsinainen ensimmäisen aamun
ilopilkku oli pikkutunneilla pohjoiseen muuttanut tiiralokki, jonka näki
kuitenkin vain muutama retkeläinen. Ankkuriin pääsimme aamulla kauniiseen
Magdalenefjordeniin, mutta käynti maissa kumiveneillä jätettiin väliin tuulen
vuoksi.

Myös näkyvyys heikkeni, kiitos lumi- ja räntäsateen, mikä toki vähensi
näkyvyyttä ja staijausintoa, mutta silti ehdimme nähdä Huippuvuorten
luoteisnurkan saaristossa valtavasti pikkuruokkeja ja pohjankiisloja,
ja löytyivätpä erään luodon lumikentiltä ensimmäiset jääkarhun jäljetkin.

Sää kuitenkin kaunistui seuraavaksi yöksi, ja puolen yön aikaan kannella
olleille oli tarjolla kauniita ajojäitä, joiden ympäriltä löytyi isolokkien ja
pikkukajavien seurasta myös grönlanninlokki. Pikkutunneille jaksaneet
palkittiin retken ensimmäisellä jääkarhulla: uros tallusteli Woodfjordenin suun
rannalla kohti pohjoista. Nukkumassa olleista ehdittiin herättää useimmat,
tosin hieman pahennusta aiheuttaen: muuan jenkkimatkustaja valitti myöhemmin
pelästyneensä hullujen suomalaisten kohkausta keskellä yötä.

Ajelimme aamupäivän pitkin Liefdefjordin saaristoa lisäjääkarhut mielessä
kauniissa, kirkkaan auringonpaisteisessa säässä. Näimme ilahduttavan paljon
haahkoja, kaakkureita, sepelhanhia ja jonkin isovesipääskynkin, mutta nallet
pysyttelivät pitkään piiloissaan. Rannalla lötkötelleet retken ensimmäiset
mursut herättivät kuitenkin ihastusta.

Melko läheltä Liefdefjordenin pohjukan jäitä löytyi lopulta uroskarhu peuran
raadolta. Laiva saatiin parkkiin hyvään myötävaloon melko lähelle rantaa, joten
lötköttelyä ja saaliin sulattelua saatiin seurata kelpo tovi.

Matkan jatkuttua kohti Monacobreenin jäitä löytyi vielä naaraskarhu poikasensa kanssa. Nämä
nallet kulkivat pitkän matkan jäälautoilla toisinaan kävellen, toisinaan jonkin
välin uiden. Naaraalla oli kaulassa satelliittipanta, jollaisia on kiinnitetty
sekä Huippuvuorilla että arktisessa Kanadassa. Kyse lienee ollut naaras N23882,
jota voi seurata osoitteessa

http://wwf.panda.org/what_we_do/where_we_work/arctic/wildlife/polar_bear/tracker/

Liefdefjordenin pohjukassa laivan yli lensi myös kaunis vanha tiiralokki, joka
jäi kauemmas jäänreunaan hyörimään pikkukajavien seuraan.

Piipahdimme ensin pienellä kumiveneajelulla ja hieman myöhemmin kirkkaassa
säässä maissa vuonon suulla Worsleyhamnan lumilakeuksilla, jossa rohkeimmat
piipahtivat myös uimassa. Vesi ei ollut sen kylmempää kuin kotimaisessakaan avannossa.

Laivalta näkyi Liefdefjordenin suulla retken ensimmäinen valas, joka
oli melko kaukana lahden suulla sukellellut lahtivalas.

Ruoan jälkeen oli aika suunnata kohti retken pohjoisinta pistettä, 80. leveysasteen
pohjoispuolella sijaitsevaa Moffen-saarta. Saari on suojelualue, jolle ei saa
nousta maihin mutta jolla tavataan mm. tiiralokkeja ja mursuja. Matkalla näkyi
pieni maitovalasparvi. Ylitimme 80. leveysasteen asianmukaisesti
kuohuviinilasia kilistäen ja lähestyimme saarta niin lähelle, että
mursuyhdyskunnan tarkastelu onnistui vaivatta kiikareillakin. Rannalla
lötköttikin noin 80 mursun porukka. Lintupuolesta vastasi pikku parvi
hrota-sepelhanhia, muutama isokihu, runsaasti isolokkeja sekä pikkukajavia ja
kaksi kaunista, vanhaa tiiralokkia, jotka kovassa tuulessa lentelivät saaren
rannassa hakien ruokaa jäälauttojen välistä.

Viimeinen kokonainen laivapäivä vietettiin Kongsfjordenin ympäristössä.
Aamiaisaikaan näimme melko vaatimattomia mutta silti elämää viliseviä
lintuvuoria Krossfjordenilla, ja aamupäivällä nousimme maihin Ny Ålesundissa,
joka on tutkimuskeskukseksi muutettu entinen kaivostaajama. Näkyvin laji oli
lapintiira, joita pesii sorateiden varsilla läpi koko kylän. Lisäksi Ny
Ålesundin rantaniityillä jolkotti pari naalia, laiturin lähistöllä lepäili
nuori merilokki ja yli lensi pari karikukkoa. Ohjelma mahdollisti myös maailman
pohjoisimmassa postikonttorissa piipahtamisen tosin jokainen sieltä lähetetty
kortti kuljetettiin takaisin M/S Nordstjerneniin, joka hoitaa postiliikennettä
Ny Ålesundin ja Longyearbyenin välillä.

Jäljellä oli enää paluu Prins Karls Forlandin länsipuolelta Isfjordenille ja
Longyearybyeniin. Matkalla nähtiin vielä pari mursua, saman verran lahtivalaita,
muutama leveäpyrstökihu ja vähän ennen Isfjordenin suuta suuri sillivalas. Vihoviimeiset
kannella sinnitelleet palkittiin vielä kahden kapustarinnan ohilennolla.

Aamuyöstä palasimme Longyearbyenin laituriin, josta matkasimme bussikyydillä
lentokentälle. Kotiin lensimme Oslon ja Tukholman kautta. Reissun yleistä onnistumista
kuvannee se, että yksi retkeläinen nimesi retken pahimmaksi pettymykseksi sen,
että joutui syömään kahdella peräkkäisellä aterialla samaa jälkiruokaa.
Kuvia Huippuvuorilta on nähtävissä osoitteissa

http://www.dickforsman.com/gallery/svalbard-june-2015/

http://markkujamsa.1g.fi/kuvat/Svalbard+Jun+2015/

http://jarikostet.kuvat.fi/kuvat/HUIPPUVUORET_2015/

Lajilista:

1. Lyhytnokkahanhi: päivittäin 5-18 yksilöä. Useita pareja
pesii Longyearbyenin liepeillä Adventdalenissa.

2. Valkoposkihanhi: päivittäin 4-200 yksilöä. Tavallinen pesimälaji
lintuvuorten jyrkänteillä.

3. Sepelhanhi (alalaji hrota): kolmena päivänä 3-25 yksilöä. Longyearbyenin
liepeillä näimme vain kolme yksilöä, enimmät nähtiin pohjoisrannikolla
(Moffen).

4. Tavi: Longyearbyenissä 1/1 ja 1/.

5. Jouhisorsa: Longyearbyenissä 2/2.

6. Haahka: päivittäin 80-2000 yksilöä. Haahkoja on helppo havainnoida
Longyearbyenin koiratarhan ympäristössä, jossa niitä pesii satamäärin suojassa
naaleilta. Huippuvuoret on nimialalajin ja borealis-alalajin
vaihettumisvyöhykettä, joten monilla haahkoilla on meikäläistä keltaisempi
nokka ja pienet valkoiset purjeet selässä. Oppikirjanäköiset borealikset ovat
kuitenkin harvassa.

7. Kyhmyhaahka: päivittäin 1-40 yksilöä. Kyhmyhaahkaan on helppo tutustua
Longyearbyenin ympäristössä, mutta laivalta sen näkeminen on varsin vaikeaa.

8. Allihaahka: koiras saapumispäivänämme Longyearbyenissä. Laji ei ole
jokavuotinen vieras Huippuvuorilla.

9. Alli: päivittäin 5-15 yksilöä, tosin yhtenä laivapäivänä laji jäi
puuttumaan.

10. Kiiruna: Longyearbyenin ympäristössä rinteillä 5-7 yksilöä, yksi kukko myös
Barentsburgissa. Reviiriä pitävät koiraat ovat kokovalkoisia ja melko helposti
havaittavia jyrkänteiden päällä istuessaan, mutta laivalta niitä on hyvin
hankala havaita. Sikäläiset kiirunat ovat Huippuvuorille ja Frans Joosefin
maalle endeemistä alalajia hyperborea, joka on suurempi kuin meikäläinen
alalaji. Laji on Huippuvuorilla melko tavallinen ja paikkalintu, joten kiirunat
ovat ainoana lintulajina paikalla myös läpi sysimustan kaamoksen.

11. Kaakkuri: yhtenä laivapäivänä jäi puuttumaan, muina päivinä 5-25 yksilöä.
Kaakkureita pesii Longyearybyenin liepeiden pikku lammissa useita pareja.

12. Myrskylintu: tulopäivänä vain 20, kun merelle katselu jäi vähiin. Muina
päivinä havaittiin satoja lintuja, enimmillään 2000 yksilöä laivalta.
Myrskylinnut olivat enimmäkseen tummanharmaata pohjoista muotoa, ja niitä pääsi
seuraamaan laivalta parhaimmillaan kosketusetäisyydellä, kun ne viistivät
laivan peräpuolella ja ohi.

13. Tylli: Longyearbyenissä 4-7 yksilöä, Ny Ålesundissa 3.

14. Pulmussirri: Longyearbyenissä tulopäivänä 6, seuraavana 2 yksilöä.

15. Merisirri: Longyearbyenissä laskimme enimmillään sopivalla laskuvedellä 450
paikallista lintua. Saariryhmän peruskahlaaja, joiden soidinkausi oli hyvää
vauhtia käynnissä. Tapasimme sattumalta paikalla myös norjalaisen
merisirrirengastajan Kjell Mork Sootin, joka on viime vuosien aikana
värirengastanut lipuin pääosin Longyearbyenin rannassa noin 5000 merisirriä.
Näitä on sittemmin luettu myös Suomessa. Tämä kevät oli kuulemma ollut huono
merisirrien merkitsemiselle, sillä lipuilla oli saatu varustettua vain
parisataa uutta yksilöä. Lipullisia merisirrejä näkyi runsaasti, ja kuvasimmepa
myös yhden Stockholm-renkaalla varustetun merisirrin.

16. Suosirri: havaittiin vain Longyearbyenissä, päivittäin 7-38 lintua.

17. Palsasirri: heti tulopäivänä 10.6. yksi lintu Adventdalenissa ja seuraavana
kaksi. Laji on yhä varsin harvinainen Huippuvuorilla, mutta viime vuosina lajia
on tavattu melko säännöllisesti kesäkuussa, ja pesintää pidetään mahdollisena.

18. Karikukko: Ny Ålesundissa kaksi yksilöä.

19. Isovesipääsky: Longyearbyenissä päivittäin 5-12 yksilöä, lisäksi
pohjoisessa Liefdefjordenissa yksi lintu ja Ny Ålesundissa kaksi. Paikalliset
tutkijat asentavat tänä vuonna Longyearbyenin isovesipääskyille
valopaikantimia, joita toivon mukaan saadaan ensi vuonna takaisin
muuttoreittien selvittämiseksi.

20. Leveäpyrstökihu: havaitsimme laivalta pikku parvissa yhteensä 20 lintua,
kaikki enemmän tai vähemmän muuttolennossa.

21. Merikihu: päivittäin 2-15 yksilöä. Pesii jopa Longyearbyenin keskustan
laitamilla.

22. Tunturikihu: 2 yksilöä Ny Londonissa Blomstrandhalvöyalla. Toinen yksilö
oli varsin vaalea muistuttaen hieman pohjoisamerikkalaista ja itäsiperialaista
pallescens-alalajia.

23. Isokihu: havaitsimme laivalta lähinnä yhden ja kahden linnun parvissa
yhteensä ainakin 27 isokihua. Lajia pesii harvakseltaan pitkin rannikkoa.

24. Grönlanninlokki: Longyearbyenissä vanha ja 3kv-lintu paikallisina. Lisäksi
pohjoisrannikolla näimme laivalta toisen 3kv-linnun.

25. Isolokki: saariryhmän ainoa tavallinen iso Larus. Isolokkeja näkyi
päivittäin harvakseltaan 50-120 yksilöä, valtaosin vanhoja lintuja.

26. Merilokki: nuori 2kv-lintu Ny Ålesundissa.

27. Pikkukajava: päivittäin 200-5000 lintua. Suurimmat kajavavuoret jäivät
tällä kertaa näkemättä laivalta.

28. Jäälokki: Longyearbyenissä kaksi eri yksilöä (toisella rengas, toisella
ei).

29. Tiiralokki: laivalta Prins Karls Forlandin kohdalla muuttava lintu
pohjoiseen, yksi lintu Liefdefjordenissa ja kaksi lintua 80. leveysasteen pohjoispuolella
Moffen-saaren rannassa. Moffen on lajin ainoa tunnettu vakituinen pesimäpaikka
Huippuvuorilla.

30. Lapintiira: päivittäin 30-1000 yksilöä. Lapintiirat olivat vasta saapumassa
pesimäpaikoilleen, ja niiden pesintä saariryhmällä venyy säännöllisesti
syyskuun puolelle. Näkyvä laji myös Longyearbyenissä ja etenkin Ny Ålesundissa.

31. Pohjankiisla: tulopäivänä vain 75 lintua, mutta laivalta nähtiin hurjia
määriä. Esimerkiksi 15.6. arvioimme havainneemme noin 15 000 lintua, mikä
saattaa sekin olla alakanttiin.

32. Riskilä: päivittäin pieniä määriä, 70-200 yksilöä.

33. Pikkuruokki: näitä pesii Longyearbyenissäkin runsaasti, mutta pesäpaikat
ovat niin korkealla rinteillä, että niiden näkeminen kunnolla on hankalaa.
Ainoastaan Björndalenissa alimmat pesimäpaikat ovat kohtuullisen helposti
saavutettavissa. Laivalta näitä nähtiin valtavia määriä: eniten näimme 13.6.,
jolloin arvioimme havainneemme noin 100 000 yksilöä. Pikkuruokkeja pesii
Huippuvuorilla 1-2 miljoonaa paria, tosin tarkka arvio on mahdotonta lajin
runsauden ja vaikeakulkuisten pesimäpaikkojen vuoksi.

34. Lunni: Longyearbyenissä näimme vain
muutaman, mutta laivalta näitä näkyi harvakseltaan. Selvästi vähälukuisin
havaitsemamme ruokkilintu, eniten 15.6. Kross- ja Kongsfjordenista noin 100 yksilöä.

35. Pulmunen: laji havaittiin päivittäin, 2-50 yksilöä.
Pulmunen on runsaimmillaan ihmisasutuksen liepeillä Longyearbyenissä, jossa
niiden käytös hyppimässä roskalaatikoiden luona ja terasseilla tuo toisinaan
mieleen varpusen. Laji on ainoa Huippuvuorilla säännöllisesti pesivä
varpuslintu.

36. Kapustarinta: lähtöaamuna kahden linnun parvi.

Nisäkkäät:

1. Jääkarhu: 14.6. Liefdefjordenin alueella neljä yksilöä (1/, 1/, /1 + pull).
Naaraalla oli satelliittipanta.

2. Mursu: havaittiin kahtena päivänä, yhteensä hieman alle sata yksilöä. Eniten
Moffen-saarella.

3. Maitovalas: 14.6. Liefdefjordenin suulla 6 ja 15.6. Kongsfjordenin suulla 1.

4. Lahtivalas: 14.6. kaksi Liefdefjordenilla ja 15.6. kaksi yksilöä
länsirannikolla.

5. Sillivalas: 15.6. yksi yksilö
Isfjordenin suulla.

6. Partahylje: 14.6. kymmenkunta yksilöä. Lisäksi pitkin matkaa muutamia
määrittämättömiä, joista todennäköisesti ainakin osa oli partahylkeitä.

7. Norppa: pohjoisrannikolla 13.6. yksi ja 14.6. Liefdefjordenissa ainakin 8
yksilöä.

8. Kirjohylje: Kongsfjordenissa 15.6. ainakin kuusi yksilöä.

9. Huippuvuortenpeura: päivittäin 4-150 yksilöä. Laji on varsin runsas Longyearbyeninkin
ympäristössä.

10. Naali: Longyearbyenissä eniten 11.6. seitsemän yksilöä, Ny Ålesundissa 15.6.
pari ja lisäksi jokin irtonaali laivalta havaittuna.

Länsi-Viron retki 25.-28.9.2014

Tringan Viron retki järjestettiin jälleen muutaman vuoden tauon jälkeen, tällä kertaa suunnattiin Länsi-Viron niemille ja lahdille. Retkelle lähti yhteensä 25 henkilöä, juuri sopiva määrä ulkomaan bussireissuilla. Tarkoitus oli viettää yksi päivä mantereella ja kiertää lännessä Noarootsin ja Matsalun lintupaikkoja sekä retkeillä pari päivää Saarenmaalla. Retkeä siivitti syksyn ensimmäisen myrskyn tulo viikonlopuksi Saarenmaalle. Ajankohtaan nähden syksy oli ollut poikkeuksellisen lämmin, eikä yöpakkasista ollut vielä tietoakaan… Lue lisää >>