Tringan talviskaban ja talviekoskaban 2020–2021 lopputulokset

Tringan talviskaba järjestettiin viime talvena toista kertaa. Talviskaba keräsi mukavat 77 osallistujaa 12:sta eri kunnasta. Kisan voiton vei helsinkiläinen Pekka Komi komealla tuloksella – 144 lajia. Komin tulos on samalla myös selvästi Tringan talvipinnakisojen lajiennätys. Toiseksi sijoittui helsinkiläinen Timo Damski 129 lajilla ja kolmanneksi espoolainen Sami Tuomela 122 lajilla. 

Talviskaban top 10:

Talviskaban kokonaislajimääräksi saatiin 151 lajia. Tuttuun tapaan leudon alkutalven ansiosta lajilistalle päätyi runsaasti valtakunnallisestikin kovia talvilajeja, kuten punapäänarsku, meriharakka, rantasipi, punajalkaviklo, leveäpyrstökihu (stepom/stecus), metsäkirvinen ja hernekerttu. 

Talviskaban ässälajit:

Talvi-ekopinnaskaba jo kahdeksatta kertaa putkeen, ja se keräsi 48 osallistujaa. Kisan kokonaislajimäärä oli 138, mikä rikkoo aiemman ennätyksen viidellä lajilla.

Kisan kärkeen ylsi kolmannen talviekoskaban voittonsa napannut raaseporilainen Sami Virta 122 lajilla. Voittotulos on niin ikään talvi-ekopinnaskaban ennätys. Toiseksi sijoittui Jyri Strandberg 116 lajilla ja kolmanneksi Gustaf Nordenswan 115 lajilla.

Talviekopinnaskaban top 10:

Talviekopinnaskaban ässälajit:

Onnittelut kisojen voittajille! Tuloksia voi tarkastella kokonaisuudessaan Tringan pinnakisapalvelussa.

Tällä hetkellä pinnakisapalvelussa ovat käynnissä koko vuoden kestävät kuntaskaba ja ekopinnaskaba. Tervetuloa mukaan!

Tringan kotikuntaskaban ja ekopinnaskaban 2020 loppukatsaus

Ekopinnaskaba järjestettiin vuonna 2020 kahdeksatta kertaa. Kovatasoisen kisan voiton vei espoolainen Jyri Strandberg hienolla tuloksella – 257 lajia. Toiseksi sijoittui Janne Bruun Helsingistä 252 lajilla ja kolmanneksi niin ikään helsinkiläinen Kari Lindblom 244 lajilla.

Ekopinnaskaban top 15:

Ekopinnaskabaan ilmoittautui 71 kisaajaa 14 eri kunnasta. Kisan kokonaislajimäärä oli 277 lajia, mikä on kolmanneksi korkein summa sen historiassa. Ennätys – 278 lajia – on vuosilta 2013 ja 2015. 

Uusina lajeina ekopinnaskaban lajilistalle saatiin kiljuhanhi ja tundrakurppelo. Tällä hetkellä ekopinnaskaban lajilistalla on kokonaisuudessaan 324 lajia. Edellä mainittujen lisäksi kovempia harvinaisuuksia kisassa edustivat mm. mustakurkkurautiainen, kashmirinuunilintu, isovesipääsky, amerikantavi, kenttäkerttunen ja ruostepääsky.

Ekopinnaskaban ässät:

Viime vuonna järjestettiin uutena kisamuotona Tringan kotikuntaskaba 2020. Kisassa kerättiin lajeja vuoden aikana omasta asuinkunnasta. Kisan voiton vei kirkkonummelainen Sakari Damski 243 lajilla. Toiseksi sijoittui Hannu Palojärvi Helsingistä 237 lajilla ja kolmanneksi Magnus Nordman Kirkkonummelta 234 lajilla. 

Kotikuntaskaban top 15:

Kotikuntaskaba keräsi mukavat 105 osallistujaa 15 eri kunnasta. Kisan kokonaislajimääräksi tuli 281.

Kotikuntaskaban ässät:

Tänä vuonna Tringan pinnakisoina järjestetään vanha tuttu ekopinnaskaba sekä uusi Tringan kuntaskaba. Tervetuloa mukaan!

Tarkemmat tulokset päättyneisiin kisoihin sekä käynnissä olevat pinnakisat löydät Tringan pinnakisapalvelusta: https://www.vanha.tringa.fi/kisa/

Tringa onnittelee kisojen voittajia ja toivottaa onnea kaikille tuleviin skaboihin!

Tringan talviskaban 2019-2020 tulokset

Tringan pinnakisapalvelussa järjestettiin tänä talvena ensimmäistä kertaa Tringan talviskaba, jossa yhteen kisataulukkoon oli yhdistettynä yleinen sarja, ekosarja ja spondesarja. Talviskabaan ilmoitti pinnoja yhteensä 88 osallistujaa (useampaan sarjaan osallistumiset pois lukien 79 eri kisaajaa). Kilpailun kokonaislajimääräksi saatiin 139. 

Yleisen sarjan voittoon ylsi espoolainen Sami Tuomela 124 lajilla. Toiseksi sijoittui helsinkiläinen Timo Damski 121 lajilla ja kolmanneksi karkkilalainen Mika Teivonen 118 lajilla.

Talviskaban top 15:

Etelä-Suomessa koko talvi oli lumeton, eikä meri jäätynyt juuri lainkaan. Merenlahdet olivat kokonaan jäässä vain muutamana päivänä koko talven aikana. Kevätmuutto alkoi tänä vuonna erittäin aikaisin, ja esimerkiksi talviskaboissa monesti hankaluuksia aiheuttaneet kiuru ja töyhtöhyyppä olivat helpohkosti hoidettavissa.

Harvinaisimpia talviskaban lajeja olivat isohaarahaukka ja mustakaularastas. Poikkeuksellisen runsaina esiintyneisiin lajeihin voisi listata lähes kaikki harvalukuiset viivyttelijät, mutta mainittakoon niiden sijaan vaikkapa kirjosiipikäpylintu (havaitsi 58 % kisaajista), valkoselkätikka (74 %) ja pohjantikka (61 %). Vähissä sen sijaan olivat esimerkiksi tundraurpiainen (15 %), varpuspöllö (33 %) ja vuorihemppo, jota ei havaittu kisassa lainkaan.

Talviskaban ässät:

Ekosarjaan pinnoja ilmoitti 36 kisaajaa. Voiton talviekoskabassa vei helsinkiläinen Gustaf Nordenswan 101 lajilla – nyt jo neljännen kerran.

Ekosarjan top 10:

Spondesarjaan pinnoja ilmoitti 37 kisaajaa. Voittoon ylsi Petro Pynnönen Lohjalta 86 lajilla. 

Spondesarjan top 10:

Tringan talviskaban tulokset löytyvät kokonaisuudessaan Tringan pinnakisapalvelusta. https://www.vanha.tringa.fi/kisa/

Onnea voittajille ja menestystä kaikille tuleviin kisoihin!

Tringan talviekopinnaskaban 2018-2019 loppukatsaus

Tringan talviekopinnaskaba kisattiin tänä talvena kuudetta kertaa. Kilpailun voitto meni tällä kertaa pääkaupunkiseudun ulkopuolelle, kun raaseporilainen Sami Virta nappasi kärkisijan 115 lajillaan. Voittotulos on samalla talviekopinnaskaban lajiennätys. Kisassa kakkoseksi sijoittui helsinkiläinen Gustaf Nordenswan 106 lajilla ja kolmanneksi espoolainen Matti Komulainen 84 lajilla.

Kilpailun kymmenen kärki:

Talviekopinnaskabaan ilmoitti lajeja 64 kisaajaa kahdeksasta eri kunnasta. Kaksi kisaajaa osallistui kisaan julkisen liikenteen sarjassa. Koko kisan yhteislajisummaksi saatiin 133 lajia, mikä rikkoo aiemman lajimäärännätyksen (talvelta 15-16) viidellä lajilla.

Eniten spontaaneja lajihavaintoja eli spondeja sai kasaan Sami Virta, 106 lajia. Eniten retkeilykilometrejä kertyi niin ikään Sami Virralle, 1860 km.

Uusia lajeja talviekopinnaskaban lajilistalle saatiin kisan aikana kaksi: kyhmyhaahka ja turturikyyhky. Molemmat lajit viihtyivät itsenäisyyspäivään asti Itä-Helsingissä. Tavallisemmista lajeista runsaana esiintyivät mm. koskikara (havaitsi 64% kisaajista), mustavaris (17%) ja punarinta (50%). Vähissä sen sijaan olivat mm. teeri (5%), valkoselkätikka (8%) ja peukaloinen (21%).

Edellisten vuosien tapaan joulukuu oli lauha, ja lumipeite saatiin vasta tammikuun puolella, joten viivyttelijöitä riitti. Toisaalta myös kevätmuutto alkoi tänä vuonna aikaisin – jo helmikuun puolessa välissä – ja moni kisaaja ehtikin havaita lajilistalleen kevättalvella esimerkiksi uuttukyyhkyn ja kiurun.

Lopputalven ilmiö oli lapinpöllöjen pienimuotoinen nälkävaellus Etelä-Suomeen. Tringan alueella havaittiin helmikuun aikana ainakin 4 eri lapinpöllöä, joita moni bongarikin pääsi ihailemaan. Talviekoskabaan lajiksi lapinpöllön haki 7 kisaajaa.

Talviekopinnaskaban ässälajit:

Tarkemmat talviekopinnaskaban tulokset löytyvät kokonaisuudessaan Tringan pinnakisapalvelusta: https://www.vanha.tringa.fi/kisa/

Tringan ekopinnaskaban 2018 lopputulokset

Tringan ekopinnaskaba järjestettiin vuonna 2018 kuudetta kertaa. Kisan voitto meni toista kertaa peräkkäin ekoskabojen pitkän linjan kisajyrälle, helsinkiläiselle Gustaf Nordenswanille, joka sai kasaan 230 lajia. Nordenswan on ensimmäinen kilpailija kautta aikain, joka on onnistunut voittamaan Tringan ekopinnaskaban kaksi kertaa. Menestystä Gusse on niittänyt lisäksi myös talviekopinnaskaban puolella, jonka kärkisijalle hän on yltänyt peräti kolme kertaa.

Toisen sijan tämänvuotisessa kisassa nappasi espoolainen Jani Ceder 222 lajilla ja pronssisijalle ylsi helsinkiläinen Janne Bruun 212 lajillaan.

Kilpailun top 15:

Ekopinnaskabaan ilmoitti lajeja tällä kertaa 69 kilpailijaa kymmenestä eri kunnasta. Osallistujien määrä oli selvästi pienin ekopinnaskabojen tähänastisessa historiassa. Kisaajien kotipaikkakunnat jakaantuivat seuraavasti: Helsinki 27 (osallistujaa), Espoo 13, Kirkkonummi 9, Vantaa 6, Raasepori 5, Hyvinkää 2, Karkkila 2, Hanko 1, Järvenpää 1, ja Nurmijärvi 1. Vain kerran on ekopinnaskaban kolmen kärkeen ylletty pääkaupunkiseudun kuntien ulkopuolelta.

Kisan kokonaislajimääräksi saatiin 265, mikä on sama summa kuin vuoden 2017 kisassa. Ennätystulos on vuosilta 2013 ja 2015, jolloin kumpaisenakin vuotena lajimäärä oli 278. Ekopinnaskaban lajilistalle saatiin tänä vuonna neljä* uutta lajia: kiljuhanhi, munkkikorppikotka, keisarikotka ja mäntysirkku. *kaikkia havaintoja ei ole vielä käsitelty RK:ssa tai ARK:ssa.

Eniten kisakilometrejä ilmoitti vantaalainen Kim Söderling, 2963 (km) ja toiseksi eniten Gustaf Nordenswan, 2800. Spontaanisti havaittuja lajeja oli eniten Gustaf Nordenswanilla, 199.

Kilpailun ässälajit (13 kpl):

Ekopinnaskaban tulokset löytyvät kokonaisuudessaan täältä: https://www.vanha.tringa.fi/kisa/

Pinnakisapalvelusta löydät myös aiempien ekopinnaskabojen tulokset, sekä tällä hetkellä käynnissä olevat pinnakisat.
Edellisvuosien eko- ja talviekopinnaskabojen tuloskatsauksia voi lukea täällä: https://www.vanha.tringa.fi/ekopinnaskaba/

Tringan talvidösäskaban 2017-2018 loppukatsaus

Tänä talvena järjestettiin ensimmäistä kertaa Tringan julkisen liikenteen talvipinnaskaba, nk. talvidösäskaba. Yleisen sarjan lisäksi mukana oli perinteinen ekosarja, jossa liikkumistapoina hyväksyttiin vain lihasvoimin liikuteltavat kulkuvälineet.

Hurjan kovatasoiseksi nousseen talvidösäskaban voitto jaettiin kahden kilpailijan kesken. Voittajiksi ylsivät 110 lajillaan Jyrki Pynnönen Espoosta sekä Eino Hiekkanen Helsingistä. Kolmossijan yleisessä sarjassa saavutti raaseporilainen Sami Virta 108 lajilla.

Talvidösäskaban yleisen sarjan top20:

Ekosarjan voitto meni helsinkiläiselle Eino Hiekkaselle 110 lajilla. Toiseksi sijoittui Sami Virta Raaseporista 108 lajilla, ja kolmanneksi ylsi ekoskabojen top3-putkeaan jatkava helsinkiläinen Gustaf Nordenswan 103 lajillaan.

Ekosarjan top15:

Talvidösäskaba keräsi yhteensä 54 osallistujaa, joista 30 kilpaili ekosarjassa. Kilpailun lajilistalle saatiin 139 lajia, joista ainoastaan tundrahanhea ei havaittu ekona. Ekosarjan tulos 138 lajia on ylivoimaisesti Tringan talviekopinnaskaban uusi lajimäärennätys. Aiempi lajiennätys, 128 lajia, oli talvelta 2015-2016. Ekosarjassa havaittiin talviekopinnaskaban lajilistalle kokonaan uusia lajeja 5: lyhytnokkahanhi, kaulushaikara, lapinpöllö, suopöllö ja mäntysirkku.

Kilpailun taso nousi sekä yleis-, että ekosarjassa äärimmäisen kovaksi. Esimerkiksi Tringan talviekopinnaskabassa on kisaajan toimesta vain kerran aiemmin ylitetty maaginen 100 lajin raja, mutta tällä kertaa siihen ylsi koko ekosarjan kärkikolmikko. Kova kilpailu voitosta ruokkii lajimäärän osalta tietenkin itse itseään, mutta ensisijaisesti talvidösäskaban huiman lajitykityksen mahdollisti leuto alkutalvi. Merenlahdet pysyivät sulana tammikuun alkuun saakka, ja pysyvä lumi saatiin vasta tammikuun puolenvälin jälkeen. Sen sijaan helmikuussa saatiin nauttia kovista pakkasista, ja aiempina vuosina jo helmikuun loppuun ajoittunut kiurujen, töyhtöhyyppien ja kyyhkyjen kevätmuuton alku jäi nyt skaban aikana näkemättä.

Talven aikana havaittiin mukavasti harvinaisia lintuja. Kisan harvinaisimpia lintuja olivat mustaleppälinnun alalaji phoenicuroides, hippiäisuunilintu sekä mäntysirkku. Sirkun osalta joudutaan vielä odottelemaan Rariteettikomitean tuomiota, sillä linnulla on esitetty olevan mahdollisesti vähäisiä risteymäpiirteitä.

Ensimmäistä kertaa järjestetyn julkisen liikenteen talvipinnaskaban voittotaistelussa turvauduttiin äärimmäisiin keinoihin; lukuisia Helsinki-Hanko junareissuja, satojen kilometrien telttaretkiä pyöräilemällä, ja hurjia bongausretkiä yksittäisten lajien takia. Eniten kisakilometrejä ilmoitti ekona osallistunut Sami Virta, 1995 km. Spontaaneja havaintoja teki eniten, 90 lajia, niin ikään Sami Virta.

Talvidösäskaban yleisen sarjan ässät (vain yhden kilpailijan havaitsemat lajit):

Ekosarjan ässät:

Talvidösäskaban tulokset löytyvät kokonaisuudessaan Tringan pinnakisapalvelusta: https://www.vanha.tringa.fi/kisa/

Gustaf Nordenswanille voitto Tringan ekopinnaskabassa 2017

Tringan ekopinnaskaba järjestettiin nyt viidettä kertaa, ja kisan voittoon ylsi helsinkiläinen Gustaf Nordenswan 226 lajilla. Ahkerasti ekopinnaskaboihin osallistuvalle, talviekopinnaskaban peräti kolme kertaa voittaneelle Gusselle varsinaisen ekopinnaskaban voitto oli ensimmäinen. Toiseksi kisassa sijoittui 221 lajilla Hangon lintuaseman miehittäjäkonkari Aatu Vattulainen, kolmannen sijan jakoivat espoolaiset Jani Ceder ja Jyri Strandberg 218 lajilla.

Voittajan arvioidessa omaa suoritustaan yhtenä menestyksen avaintekijänä oli “kilpailun tason romahtaminen viimeinkin tarpeeksi alhaiseksi”. Kisan kokonaislajimääräksi saatiin 265, mikä on hieman aiempia vuosia vähemmän. Ekopinnaskaban lajilistaan saatiin kolme uutta lajia: välimerenhaukka, taigakirvinen ja kääpiökerttu.

Ekopinnaskaba 2017 keräsi yhteensä 90 osallistujaa kymmenestä eri kunnasta. Jokaiseen viiteen ekopinnaskabaan on nyt saatu eri voittajat, ja jokaisella kerralla voittaja on ollut helsinkiläinen. Aatu Vattulaisen toinen sija tarkoitti sitä, että ensimmäistä kertaa ekopinnaskaban kolmen kärkeen yllettiin pääkaupunkiseudun ulkopuolelta.

Tringan ekopinnaskaban 2017 kymmenen kärki:

 

Eniten kisakilometrejä ilmoitti Jyri Strandberg; 3594 km. “Spondeja”, eli spontaaneja havaintoja teki eniten Gustaf Nordenswan; 197.

 

Ekopinnaskaban ässät, eli vain yhden kilpailijan havaitsemat lajit (16 kpl):

Kokonaisuudessaan Tringan ekopinnaskaban tulokset löytyvät täältä: https://www.vanha.tringa.fi/kisa/ Pinnakisapalvelusta löydät myös aiempien ekopinnaskabojen tulokset, sekä tällä hetkellä käynnissä olevat pinnakilpailut.

Tringan talviekopinnaskaban 2016-2017 tulokset

Tringan talviekopinnaskaba kisattiin nyt neljättä kertaa, ja voiton vei suvereeniin tapaan ekopinnaskabojen pitkän linjan kestomenestyjä, helsinkiläinen Gustaf Nordenswan 95 lajilla. Gusse on ollut kärkisijalla nyt jo kolmessa neljästä talviekopinnaskabasta, vain viime vuoden kolmas sija tuottaa pienen särön sarjaan. Toiseksi tämänkertaisessa kisassa sijoittui viimevuotisen kakkostilansa uusinut Sami Virta Raaseporista 84 lajilla, ja kolmanneksi espoolainen Matti Komulainen 79 lajilla. Neljännen sijan jakoivat 69 lajilla helsinkiläiset Yrjö Klinge ja Kimmo Häkkinen.

Kilpailun kymmenen kärki:

talvieko_2015-2016.png

Talviekopinnaskabaan osallistuttiin tänä vuonna 55 kisaajan voimin kymmenestä Tringan toimialueen eri kunnasta. Kokonaislajimääräksi saatiin 125, mikä on 3 lajia vähemmän kuin viime vuonna tehty lajimääräennätys.

Tällä kertaa talviekopinnaskaballe uusia lajeja saatiin seitsemän; metsähanhi, turkinkyyhky, mustakaularastas, mustaleppälintu, töyhtökiuru, kirjosiipikäpylintu ja lapinsirkku. Suurimman ekobongariyleisön keräsivät koko talven Helsingin keskustassa viihtyneet töyhtökiuru ja mustakaularastas. Kuten viime talven valkopäätiaisen tapauksessa, joudutaan tälläkin kertaa odottamaan RK:n lopullista päätöstä mustakaularastaan statuksesta; risteymään viittaavat piirteet ovat nimittäin herättäneet keskustelua bongariyhteisössä jo linnun löytöhetkestä alkaen…

Skabaa edeltänyt marraskuu tullaan muistamaan Tringan alueellakin huikeana lintukuukautena, ja bongarit pääsivätkin tällöin nautiskelemaan kovan luokan harvinaisuuksista kuten idänpikkusieposta, kiljukotkasta ja taigarautiaisista. Raritykitys ei kuitenkaan lopulta jatkunut aivan joulukuuhun saakka, ja esimerkiksi syksyn ehdotonta tähtilajia, taigarautiaista, ei saatu talviekopinnaskaban lajilistalle. Heti joulukuun alkupäivien jälkeen alkanut pakkasjakso jäädytti sisävesistöt lähettäen vesilinnut talvehtimaan ulkomerelle, mutta pysyvää lunta ei tänäkään vuonna saatu Etelä-Suomeen koko talven aikana. Aiempiin talviekopinnaskaboihin verrattuna ennätysrunsaasti havaittiin mm. isokäpylintuja (24% havainnoijista), urpiaisia (96%), tundraurpiaisia (45%), tiklejä (81%), isolepinkäisiä (71%), hömötiaisia (75%), punarintoja (67%), peippoja (67%) ja järripeippoja (33%). Poikkeuksellisen vähän sen sijaan havaittiin mm. pulmusia (ässä), pajusirkkuja (ässä), nokikanoja (4%), harmaahaikaroita (24%) ja pohjantikkoja (4%).

Skabaan suurimman kilometrimäärän ilmoitti Sami Virta, 1835 km, eli noin 22 km / laji. Spontaanteja lajeja havaitsi eniten niin ikään Sami Virta, 79 lajia. Ässiä, eli vain yhden kisaajan havaitsemia lajeja skabaan saatiin peräti 20:

Screenshot 2017-03-04 at 18.34.28.png

Kaikki eko- ja talviekopinnaskabojen tulokset löytyvät Tringan pinnakisapalvelusta: http://www.tringa.fi/kisa/

Teksti: Touko Torppa

Tringan ekopinnaskaban voitto Otso Häärälle

Tringan neljännen ekopinnaskaban voiton vei Otso Häärä. Otso sai vuoden aikana Tringan alueella kokoon 253 ekopinnaa. Vuoden vaihteessa päättynyt kisa oli edellisiä kierroksia tasaisempi ja voitto ratkesi vasta joulukuun lopulla. Vielä kaksi viikkoa ennen kisan päättymistä Häärä ja toiseksi sijoittunut Antti Mikala (251) olivat tasalukemissa. Kisan kolmannen sijan vei Jyri Heino (241).

Ekopinnaskabassa oli tällä kertaa mukana 91 osallistujaa, jotka ilmoittivat havaintoja yhteensä 276:sta lajista. Vuoden aikana lajilistalle saatiin yhdeksän* Tringan ekopinnaskaboille kokonaan uutta lajia: arohiirihaukka, aropääskykahlaaja, taiga- ja mustakurkkurautiainen, etelänsatakieli, sinipyrstö, tulipäähippiäinen, idänpikkusieppo ja viitatiainen. Kisan kokonaislajimäärää nostivat etenkin syyspuolella havaitut itäiset harvinaisuudet ja vuosi 2016 tullaankin muistamaan Tringan alueella poikkeuksellisen kovana rarisyksynä.

[*Rariteettikomitea tai (Tringan ARK) ei vielä ole hyväksynyt kaikkia kisan lajilistalle ilmoitettuja havaintoja]

 

Ekopinnaskaban top-20:

eko-2016

 

Helsinki jyräsi tuloslistalla jälleen, pääkaupunkiseudun ulkopuolelta yllettiin top-20:een tällä kertaa ainoastaan Hangosta. Skaban voitto on mennyt nyt neljänä perättäisenä vuonna Helsinkiin. Kisan kärkisijoille on kuitenkin mahdollista nousta myös “sisämaasta” käsin, kuten nyt esimerkiksi Vantaalta.

Kaikkiaan skabaan osallistuttiin yhteensä yhdestätoista eri kunnasta käsin. Edustettuina olivat pääkaupunkiseudun kolmen suurimman kunnan lisäksi Hanko, Hyvinkää, Karkkila, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori, Siuntio ja Vihti. Ekopinnaskaban suurimman kilometrimäärän ilmoitti tällä kertaa helsinkiläinen Pekka Malinen, 5217 kilometriä.

 

otso
Ekopinnaskaban voittaja Otso Häärä talvisella ekopinnaretkellä.

 

Ässät, eli vain yhden osallistujan kisassa havaitsemat lajit:

eko-a%cc%88ssa%cc%88t-2016

Ässä-lajeja mahtui tämän vuoden skabaan niukasti. Seuraavat lajit jäivät tällä kertaa puuttumaan kokonaan lajilistalta: amerikantavi, etelänkiisla, keräkurmitsa ja harjalintu.

Ekopinnaskaban 2016 kaikki sijoitukset ja havaitut lajit löytyvät tämän linkin takaa.

Tringan talviekopinnaskaban 2015-2016 tulokset

2015-2016-Talviekopinnaskaba

 

Tringan kolmannen talviekopinnaskaban voiton jakoivat helmikuussa kovan loppukirin ottanut Eino Hiekkanen Helsingistä ja joulukuun alusta asti kisan kärkijoukoissa pysynyt Sami Virta Raaseporin Pohjasta tasatuloksella 101 lajia, joka on talviekopinnaskaban uusi ennätys. Kolmannen sijan jakoivat viime talven voittajat Gustaf Nordenswan ja Petri Lankila 98 lajilla, joka sekin olisi vuosi sitten riittänyt kisan voittoon. Myös kisan viides sija jaettiin, viidenneksi ylsivät Jani Ceder (Espoosta) ja Kim Söderling (Vantaalta) tuloksella 79 lajia.

Talviekopinnaskaba keräsi 63 osallistujaa ja kokonaislajimäärä oli lopulta 128. Edellisen talven lajimäärä oli 126 ja sitä edellisenä 124. Eniten kisassa kilometrejä ilmoitti Sami Virta (1982km) ja yli tuhat kilometriä tuli täyteen myös Pekka Malisella (1308km).

Ennätyslauhan alkutalven ansiosta Uudenmaan vesistöt pysyivät lähes koko joulukuun sulina, tammikuussa koitti kovat pakkaset, mutta kevät saapui aikaisin ja ensimmäiset muuttolinnut ilmestyivät jo helmikuun puolella.

Talviekopinnaskaballe uusia lajeja saatiin kymmenen: Mustakurkku-uikku, jouhisorsa, punapäänarsku, luhtakana, liejukana, ruokki, virtavästäräkki, hernekerttu, hippiäisuunilintu sekä valkopäätiainen. Kirkkonummen punapäänarsku lienee Tringan alueen ensimmäinen talvihavainto ja hippiäisuunilintu Tringan toinen talvihavainto. Marraskuussa löytynyt ja koko talven Vanhankaupunginlahdella viihtynyt valkopäätiainen oli varmasti talven bongatuin lintu koko maassa, Tringan ekopinnaskabassa sen haki listalleen 24 osallistujaa. Linnun risteymään viittaavista piirteistä on käyty keskusteluja talven mittaan ja nähtäväksi jää, minkälaiseen päätöksen rariteettikomitea linnun kohdalla aikanaan päätyy – ja tuleeko päätös vaikuttamaan takautuvasti myös Tringan ekopinnaskaban tuloksiin…

Valkoselkätikalla oli viime syksynä ennätysvoimakas vaellus, jonka jäljiltä valkoselkätikkoja jäi talveksi Tringan alueelle normaalia enemmän. Talviekopinnaskabassa sen havaitsi 40 kilpailijaa, eli 63% kisan osallistujista. Myös pähkinänakkeleita jäi talvehtimaan, ja sen havaitsi hiukan yli puolet osallistujista.

Ässät, eli vain yhden osallistujan kisassa havaitsemat lajit:

Talviekopinnaskaba_ässät

Kaikki talviekopinnaskaban tulokset löytyvät Tringan pinnakisapalvelusta: http://www.tringa.fi/kisa/

 

Tringan ekopinnaskaban 2015 tuloksia

Vuoden 2015 ekopinnaskaban tuloksia:

Kolmatta kertaa järjestettyyn Tringan ekopinnaskabaan lähti mukaan 107 henkilöä 11 eri kunnasta. Tuttuun tapaan valtaosa kilpailijoista oli pääkaupunkiseudulta, kilpailijoiden kotipaikakseen ilmoittamat kunnat jakautuivat seuraavasti:
Helsinki 51 (kilpailijaa), Espoo 19, Raasepori 11, Vantaa 8, Kirkkonummi 7, Karkkila 3, Hanko 2, Lohja 2, Siuntio 2, Inkoo 1, Vihti 1.

Kisan kokonaislajimäärä oli lopulta 280 lajia. Peltopyy ja kiljuhanhi tipahtivat lajilistalta, koska kaikki Tringan alueelta viime vuonna ilmoitetut havainnot koskivat tarha-alkuperää olevia lintuja. Kisan listalta löytyy vielä muutama laji, jotka odottavat ARK/RK:n hyväksymistä, joten lopputulos voi tältä osin ainakin teoriassa vielä muuttua.
Vertailun vuoksi: vuoden 2014 kisassa havaittiin yhteensä 270 lajia ja vuonna 2014 yhteensä 281 lajia.

Vuosi 2015 ei ollut aivan huono harvinaisuusvuosi Tringan alueella. Ekopinnaskaballe uusia lajeja, joita ei siis kahdessa aikaisemmassa kisassa havaittu lainkaan, saatiin 12 kappaletta:

mustakaulauikku
punapäänarsku
arokotka
isohaarahaukka
isovesipääsky
mustanmerenlokki
ruostepääsky
sepeltasku
lapinuunilintu
valkopäätiainen
lapintiainen
harmaasirkku

Ässiä, eli kisassa vain yhden kilpailijan havaitsemia lajeja oli 17kpl:

Ässät

Ekopinnaskabassa voi ilmoittaa havaittujen lajien lisäksi mm. kisan aikana kertyneet kilometrit sekä spontaanisti havaitut lajit. Eniten kisakilometrejä ilmoitti Petri Lankila, 9864km. Kaikkiaan 11 osallistujaa ilmoitti liikkuneensa yli 1000km.

Kisakilometrit – top-5:

1. Petri Lankila, 9864
2. Pekka Malinen, 8231
3. Otso Häärä, 5618
4. Hannu Talvitie, 3810
5. Kim Söderling, 3430

Spondet (=spontaanisti havaitut lajit):

1. Petri Lankila, Helsinki – 228
2. Sami Virta, Raasepori – 213
3. Otso Häärä, Helsinki – 211
4. Touko Torppa, Espoo – 198
5. Arto Keskinen, Espoo – 186

Ekopinnaskaban voiton vei Petri Lankila Helsingistä tuloksella 262. Kilpailun voitto ratkesi jo kesällä, kun Lankilalla oli kesäkuun lopussa koossa 236 lajia. Tulos on paitsi Tringan ekopinnaskaban uusi ennätys, myös alueyhdistysten ekopinnakisojen Suomen ennätys! Aikaisempaa ennätystä (254 lajia vuodelta 2013) piti hallussaan Jukka Lahtinen. Tringan ekopinnatiimi onnittelee voittajaa ja kiittää kaikkia kilpailuun tänä vuonna osallistuneita! Voittaja palkittiin tammikuun kuukausikokouksessa Lintuvarusteen lahjakortilla.

Ekopinnaskaba 2015, top-15:

Top-15

Ekopinnaskaban 2015 tulokset löytyvät kokonaisuudessaan tämän linkin takaa.

Uuden vuoden myötä uudet kilpailut ovat jo käynnissä, talviekopinnaskaba jatkuu helmikuun loppuun asti ja vuoden 2016 ekopinnaskaba on myös alkanut. Tammikuun alussa alkoi kokonaan uusi kilpailu, Tringan joukkoliikennepinnakisa eli dösäskaba. Kaikkiin käynnissä oleviin kilpailuihin voi vielä liittyä mukaan ja niiden tilanteita seurata Tringan kisasivulta: http://www.tringa.fi/kisa/

 

Ekopinnaskaba2015_Jukka_Biti_Petri
Tringan ekopinnavuoden 2015 toiseksi viimeinen laji, hippiäisuunilintu, löytyi Helsingin Tähtitorninmäeltä 5. joulukuuta. Vuoden 2013 kisan voittaja Jukka Lahtinen (kuvassa vas.) sekä vuoden 2015 voittaja Petri Lankila (oik.) vaihtavat ekopinnakuulumiset hippiäisuunilintupaikalla Biti Ojalan (kesk.) kanssa. Ekopinnavuoden viimeinen uusi laji, punapäänarsku, löytyi seuraavana päivänä Espoon ja Kirkkonummen rajalta, ja sen ehti Lankilan lisäksi hoitaa ekopinnaksi vain kaksi muuta ekopinnaskaban kilpailijaa.

Tringan talviekopinnaskaban tulokset

 

Toista kertaa järjestetty Tringan talviekopinnaskaba alkoi joulukuun 1. päivä ja päättyi helmikuun lopussa, tässä kilpailun tulokset:

Kisan ensimmäisen sijan jakoivat helsinkiläiset Petri Lankila ja Gustaf Nordenswan tasatuloksella 96 lajia. Kolmannen sijan vei Aatu Vattulainen Hangosta 90 lajilla, neljäs sija meni Raaseporiin Sami Virralle (85 lajia) ja viides sija Jyri Heinolle Vantaalle (83 lajilla). Kisaan ilmoitti havaintoja yhteensä 56 osallistujaa ja yhteislajimäärä nousi 126 lajiin, eli kahdella ohi edellisen talven talviekopinnaskaban kokonaislajimäärän. Eniten kilpailussa kilometrejä ilmoitti Jyri Heino – 1615km, mikä on talvella kunnioitettava määrä! Muita yli 1000km:n ylittäjiä olivat Pekka Malinen Helsingistä (1284km), Sami Virta (1228km) ja Gustaf Nordenswan (1050km).

Talvi 2014-2015 tullaan Tringan alueella muistamaan etenkin hyvänä marjalintutalvena, tämä näkyy myös talviekopinnaskaban tuloksissa: Musta- ja räkättirastas olivat kisan yleisimmät lajit yhdessä tali- ja sinitiaisen, variksen, harakan ja viherpeipon kanssa (=kaikki osallistujat havaitsivat). Lähes puolet osallistujista havaitsi punakylkirastaan, ja normaalitalvina varsin vähälukuisen kulorastaan onnistui havaitsemaan 14 ja laulurastaan 10 osallistujaa. Syksyn taviokuurnavaelluksesta huolimatta lajista tehtiin vähänlaisesti havaintoja enää talvikuukausina, vain 6 kilpailijaa havaitsi taviokuurnan.

Yksi tämän talven erikoisuuksista oli urpiaisten vähäisyys Tringan alueella, lajin havaitsi vain 13 kilpailijaa ja mm. kisan kärkikolmikolta laji jäi puuttumaan. Tundraurpiaista ei havaittu lainkaan. Liekö syynä talven leudot säät? Leudot säät suosivat ainakin viivyttelijöitä ja vähälukuisia talvehtijoita: Yli puolet osallistujista havaitsi punarinnan, peukaloinen oli 22:lla ja västäräkki 11 kilpailijalla. Meri pysyi osittain auki Helsingin edustalla, Hangossa koko talven, joten harmaasorsan, nokikanan ja valkoposkihanhen havaitsi moni. Yllättävä havainto oli Raaseporissa jouluaattona laulujoutsenparven mukana muuttanut pikkujoutsen!

Ässiä, eli vain yhden henkilön kisassa havaitsemia lajeja, oli vain kahdella osallistujalla: Sami Virta Raaseporista havaitsi kuningaskalastajan sekä aikaisen ristisorsan. Loput ässät menivät viimevuotiseen tapaan Aatu Vattulaiselle: sinisuohaukka, kuikka, kaakkuri, allihaahka, härkälintu, jalohaikara, pikkulokki, muuttohaukka, tuulihaukka ja kangaskiuru. Pääkaupunkiseudulta käsin on tässä kilpailussa vaikea saavuttaa ässiä!

Talviekopinnaskaban tulokset löytyvät kokonaisuudessaan Tringan ekopinnaskaba-sivuilta: http://www.tringa.fi/ekopinnaskaba/