Tringan lintutilannekatsaus: helmikuun loppu – maaliskuun alku

Metsähanhi. Kuva: Matti Rekilä

Kevään saapuvat muuttolinnut ovat edelleen aikataulua reippaasti edellä. Viime katsauksen jälkeen on Tringan alueella nähty esimerkiksi kevään ensimmäiset tyllit, tundrahanhet, lapinsirkut ja valkoposkihanhet. 

Tässä vaiheessa aikaista kevättä on osunut kohdalle jo muutama oikein hyvä muuttopäivä. Toistaiseksi parhaana massapäivänä voidaan pitää maaliskuun kuudetta päivää, jolloin satoja metsähanhia, töyhtöhyyppiä ja kiuruja rynnisti Suomeen, valtaosa Porkkalan ”johtolinjaa” pitkin.

Harvinaisuusosastolla on yllättävän vähän mainittavaa. Nokivaris viihtyy edelleen Vanhankaupunginlahden alueella Helsingissä ja samalla alueella nähtiin 27.2. mustakaularastas. Maininnan ansaitsevat myös Vihdissä hanhien sekaparvessa paikallisena oleskellut lyhytnokkahanhi ja Mäntsälästä löytynyt lapintiainen.

Ensimmäisten vesilintujen ja hanhien hyviä kerääntymiä löytyy tällä hetkellä poikkeuksellisen paljon pelloilta ja lahdilta. Porkkalan merialueillekin on saapunut jo keväisen suuret määrät alleja (muutama tuhat). Muutamia pikkujoutsenia on nähty paikallisena Helsingissä, Kirkkonummella, Hangossa ja Raaseporissa. Ensimmäiset yksittäiset punasotkat ja kurjet on myös nähty. Meilahden kulorastaskin on saanut useita lajitovereita kaveriksi etelämpää maastoon. Nyt jos koskaan kannattaa lähteä retkelle, uusia lajeja saapunee rytinällä Suomeen lähipäivinä!

Jaa tämä juttu:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email