Vestran vitonen 14.5.2015

Helatorstaiaamun metsälinturetki tehtiin Vantaan Vestrassa puolipilvisessä, n 8-asteisessa säässä. Retkelle osallistui kahdeksan metsäretkelle hyvin varustautunutta retkeläistä.

Tringalaiset retkellä Vestrassa

Lähtöpaikalta Vestrantieltä paineltiin heti metsään. Metsäalue, jolla kuljimme, on luonnontilaista, osin luonnonsuojelualuetta (Natura 2000). Maastonmuodoiltaan alue on monipuolista ja vaihtelevaa. Heti ensi metreillä pääsimme keskelle kevätkonserttia, kun sirittäjät, peukaloiset, laulu-, musta- ja punakylkirastaat, rautiainen, vihervarpuset, punarinnat, peipot, pajulinnut ja hippiäiset lauloivat. Lähistöltä kuului myös kanahaukan kaklatusta ja harmaapäätikkakin näkyi ja kuului.

Sirittäjä

Sirittäjä. Kuva: Marko Aho

Tikankolo

Tikankolo. Kuva: Marko Aho
Pellon reunalla katseltiin metsäkirvistä, myös hernekerttu säkätti pajukossa. Pellolta käännyttiin pian taas metsää kohden. Kuljimme reilun kilometrin Herukkapuron vartta. Puronvarren lehto on rentukoineen ja saniaisen alkuineen, kaatuneine lahopuineen ja sammaloituneine kivineen todella kaunis.

Herukkapuro

Herukkapuroa. Kuva: Marko Aho

Kulku oli ajoittain haastavaa korkeusvaihteluiden ja kaatuneiden puiden muodostamien kulkuesteiden vuoksi, mutta kaikki selvisivät hyvin. Retkellä oli mukana sienituntijoita ja yllättävän monta sienilajiakin löytyi näin keväällä maastosta.

20150514_100054

Monipuolisen metsälinnuston ohella retki tarjosi hienoja Herukkapuron lehdon maisemia ja muutamalle kasan korvasieniä.

 

Peukaloisen reviirit seurasivat toinen toistaan, retkellä kuulimme ainakin 8 peukaloisen laulun, ja muutama peukaloinen lauloi hyvin näkyvillä puunjuurakon tms. päällä.
Puronvarren jälkeen kuljettiin hetki helppokulkuista metsätietä, jolta retki eteni vielä yhdelle polulle, jolla nähtiin palokärki. Retken loppu kuljettiin Vestrantietä, Lepsämänjoen vartta ja Vestran pikkuteitä lähtöpaikalle. Pellon päällä lensi kaksi haarapääskyä ja kiuru lauloi. Yhden talon pihassa oli edelleen ruokintapaikka, jolta saatiin retkilajeiksi punatulkku ja pikkuvarpunen.

 

20150514_111129

Tarkkaavainen retkeilijä mittasi, pitikö retken nimen “vitonen” paikkansa ja pysyttiinkö kolmen tunnin aikataulussa. Aika hyvin päästiin tavoitteeseen:).
Retkellä havaitut lajit: metsäviklo, sepelkyyhky, käpytikka, harmaapäätikka, palokärki, varis, närhi, käki, haarapääsky, viherpeippo, kanahaukka, talitiainen, sinitiainen, mustarastas, laulurastas, punakylkirastas, metsäkirvinen, sirittäjä, peippo, pajulintu, rautiainen, peukaloinen, kirjosieppo, punatulkku, pikkuvarpunen, vihervarpunen, punarinta, puukiipijä, kiuru, hippiäinen, hernekerttu, keltasirkku