Maailman paras pinnakortti uudistui!

Tringan suosittu pinnakortti on uudistettu ja siitä on otettu uusi painos. Maailman parhaaksi pinnakortiksi joskus mainittu tuote ajantasaistettiin nimistön ja systematiikan viimeisten muutosten mukaiseksi. Korttihan on niin hyvä, että siitä on ollut liikkeellä jopa piraattiversioita…
Uusittu kortti on sen neljäs painos. Vanhoja periaatteita on kunnioitettu, ja ilme sekä käytettävyys on mahdollisuuksien mukaan pidetty samanlaisena. Kortti on saatavilla nuutattuna versiona (A5 kääntyy A6:ksi) ja se tulee myyntiin tänä syksynä. Uutta on, että kortti on imuroitavissa PDF-versiona ilmaiseksi . Painettujen korttien loppuminen kotoa ei siis enää ole katastrofi. Painettuja kortteja voi pian ostaa Tringan lisäksi Foto Fennicasta, osoite Salmisaarenkatu 16, Helsinki 18 (metroaseman vierestä) ja Lintuvarusteesta, osoite Koetilantie 1 B 3, 009790 Helsinki. Kortin hinta on lähellä omakustannushintaa, kaikki mahdollinen tuotto tulee yhdistyksellemme, ostipa niitä mistä tahansa.
Uusi kortti noudattaa rariteettikomiteoiden yhteiselimen AERC TAC:n linjauksia systematiikassa ja nimistössä. Lajit on lyhennetty edelleen 3+3 -järjestelmällä. Siten uusia lyhenteitä on jonkin verran. Ne ovat kauttaaltaan lähes samat kuin Tiira-järjestelmässä. Lajitasoista epämääräisemmät nimikkeet on rasteroitu ja RK-lajit erottuvat kapiteelilla kirjoitettuna. Lajit on valittu periaatteella tavattu Suomessa 15 kertaa tai enemmän vuoden 2010 loppuun mennessä. Poikkeuksina ovat puuttuvat kolme lajia (jäälokki,  pohjankiisla, arokyyhky), joista enemmistö havainnoista on hyvin vanhoja.
Havaintokortti ilmestyi ensi kerran 1982, se täyttää siis nyt arvokkaat 30 vuotta. Ensimmäisen painoksen ilmestymisestä on kirjoittamani juttu ”Havaintokortti saapunut” Tringa 1/82:ssa. Tämän kortin tekijät olivat Erkki J. Helenius, Karno Mikkola, Markku O. Tunturi ja minä. Toinen painos pienin muutoksin ilmestyi 1994 (ks. Tringa 1/94 s. 44 ss.) ja kolmas ajantasaistettu 2002.
Nyt havaintokorttia olivat tekemässä vanhan pohjalle uusina Risto Nevanlinna ja Pasi Pirinen. Korttia rakennettiin kuin Iisakin kirkkoa, mutta eräiden onnellisten viiveiden jälkeen työ iski juuri ajan hermoon, sillä AERC TAC:n uusimmat kannanotot ja RK:n lajilistan muutokset saatiin mukaan. Kortin tekstin tarkastuksen tekivät osa ryhmäläisistä, ja jotta oman tekstin sokeudelta vältyttäisiin, Kim Vinari ja Aksu Lehikoinen. Lämmin kiitos kaikille mukana olleille.
Sitten vain ruksaamaan ja monikäyttämään uutta versiota!
 
(Uutinen on julkaistu myös Tringa-lehden numerossa 3/2012.)